Chapstick ChallengeTiktok/Ashley Solis
StoryEditor

Keď sa ti minie, zabi sa. TikTokom sa šíri nebezpečná výzva s balzamom na pery

Lukáš Kovalčík12.05.2022., 11:00h

Chapstick Challenge je šialenou a obzvlášť nebezpečnou výzvou.

Lajkuj Brainee.sk na

Čínska sociálna sieť TikTok okrem zaujímavých či zábavných videí, ponúka aj obsah, ktorý môžeme bez váhania označiť za nebezpečný.

Aktuálne sa ním šíri nová nebezpečná výzva s názvom Chapstick Challenge, informuje web Daily Dot.

Samovražedná výzva

Tá cieli najmä na deti vo veku 12 až 15 rokov, a populárna je aktuálne v prevažne francúzsky hovoriacich krajinách. Samozrejme, prostredníctvom sociálnych sietí sa vedia podobné výzvy rýchlo rozšíriť do celého sveta, a výnimkou nie je ani Slovensko, čo sa ukázalo napríklad pri nedávnej paracetamolovej výzve.

 

@sander_lundst20 ♬ Jungle - Emma Louise

 

V tomto podivnom challengei balzam na pery symbolizuje ľudský život. Tínedžeri si ho majú zakúpiť, a vždy keď sa im udeje nejaká nepríjemnosť alebo zažijú niečo zlé, majú ho použiť. Keď sa balzam minie, výzva ich nabáda k tomu, aby svoj život ukončili samovraždou.

Mladí ľudia potom na TikToku vo videách zverejňujú, kedy si balzam zakúpili, koľko im ešte z tyčinky ostáva, a v ktorý deň im pravdepodobne dôjde. 

Balzamom na pery si zakrývajú rany

V inej verzii šialenej výzvy, účastníci používajú balzam na zakrytie rán, ktoré si sami spôsobili pri sebapoškodzovaní. 

Zničujúce dôsledky podobne deštruktívnej paracetamololovej výzvy, sme mohli vidieť aj na Slovensku, pár detí bolo vtedy látkou intoxikovaných a skončili v nemocnici. 

Zatiaľ ešte chvalabohu nebol medializovaný žiaden prípad samovraždy dieťaťa pri Chapstick Challenge, avšak odborníci varujú, že už len zľahčovanie a žartovanie o samovražde môže byť pre deti nebezpečné. 

Účastníci výzvy čelia v komentároch veľkej kritike aj od niektorých užívateľov platformy.

image

Nebezpečná výzva na TikToku

Unsplash/Eric Ward

Nie je to prvýkrát

TikTok bol už v minulosti viackrát kritizovaný za nevhodný obsah a za propagovanie zneužívania alebo násilia. Virálne výzvy na platforme tiež viedli k mnohým úrazom či dokonca smrti používateľov a boli kritizované za traumatizovanie ľudí či bagatelizovanie vážnych problémov.

V minulosti bolo napríklad na sociálnej sieti trendom, že sa deti vo videách hrali na to, že umreli počas holokaustu. 

Užívateľky a užívatelia tejto sociálnej siete predstierali, že sú v nebi, mejkapom si vytvorili „utrápené“ tváre a na sebe mali otrhané či väzenské oblečenie, doplnené Davidovou hviezdou. Vo videách boli často zábery z Auschwitzu, koncentračného tábora, kde zomrelo viac ako milión ľudí židovského pôvodu. Tento trend vyvolal veľké pobúrenie verejnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 15:53