TikTokerka šokovala zistením, aký je skutočný tvar zeme.Tiktok/holly.moffatt/
StoryEditor

Ľudia na TikToku sú šokovaní. Banálny vedecký fakt je pre nich nepochopiteľný

Alexandra Ševčíková30.06.2022., 13:00h

TikTokerka šokovala ľudí. Odhalila, ako naša planéta v skutočnosti vyzerá. Ľudia sú zdesení, že Zem nie je dokonale guľatá.

Lajkuj Brainee.sk na

Holly Moffatt na plaftodme TikTok uverejnila príspevok s pre niekoho šokujúcim odhalením. Vo videu, ktoré má už viac ako sedem miliónov pozretí, Holly používa Google na vyhľadanie obrázkov skutočného tvaru našej planéty, píše portál LAD Bible.

„Ako to, že som po 21 rokoch života na tejto planéte až teraz zistila, že toto je tvar Zeme a že nie je dokonale guľatá? Som v šoku,“ povedala Holly. Nie je v tom sama. Používatelia boli týmto odhalením rovnako ohromení. „Nie, odmietam veriť, že nie sme dokonale okrúhli,“ znel jeden z komentárov. Ďalší napísal, že síce mu to dáva zmysel, no nezdá sa mu to správne: „Teraz vyzeráme ako asteorid.“

{tiktok}

@holly.moffatt

Like it makes sense but it also makes absolutely no sense 🤯

♬ original sound - Holly
{/tiktok}

Niektorí sa však začali hrať na expertov. Jeden komentujúci napísal, že či niekto videl dokonale guľatý kameň. „Myslím, že je to kameň, ktorý sa zrazil s iným kameňom. Nájdite mi dokonale guľatý kameň, ktorý si prešiel tým istým,“ napísal.

Našli sa tam aj takí, ktorí sa Holly vysmiali. Pýtali sa, či preskočila hodiny zemepisu v škole. Avšak niektorí upozornili aj na to, že obrázok vo videu je veľmi prehnaný. Vraj si ľudia majú vygoogliť snímky, ktoré urobila NASA.

{article}68475{/article}

Podľa vedcov sú Severný a Južný pól mierne ploché kvôli sile Zeme, keď rotuje, čo spôsobuje, že naša planéta vyzerá byť „stlačená“ do elipsy. Ale Zem nie je sama. Planetárny vedec z laboratória Jet Propulsion Laboratory NASA v Pasadene v Kalifornii James Tuttle Keane vysvetlil: „Väčšina planét a mesiacov nie sú skutočné gule, zvyčajne sú nejakým spôsobom sploštené.“

Pokiaľ ide o príčinu tvaru, Kean prirovnal odstredivú silu Zeme k sedeniu na kolotoči, ktorý ťa ťahá opačným smerom. „Na tom kolotoči na vás pôsobí veľká sila, takže sa cítite ťahaný na stranu,“ vysvetlil.

{tiktok}

@holly.moffatt Reply to @jemwasthere ♬ original sound - Holly
{/tiktok}

Holly potom zverejnila ešte jedno video. Strieľala si z ľudí, ktorí neveria, že takýto je skutočný tvar planéty Zem. „Máte 100-percentnú pravdu a je mi to veľmi ľúto. V mojom poslednom videu som sa skutočne pomýlila,“ hovorí vo videu TikTokerka. Ukazuje fotografiu Zeme v tvare banánu a smeje sa, že presne takto naša planéta vyzerá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:56