Ukradli francúzsky „Excalibur“ opradený legendami.X/F_desouche/
StoryEditor

Zmizol neoceniteľný „Excalibur“ opradený legendami. Posvätný meč bol v skale zapichnutý 1300 rokov

Michal Čiernik07.07.2024., 12:00h

Zmizol francúzsky legendárny meč Durandal. Približne 1300 rokov bol zapichnutý v skale a zabezpečený reťazou.

Lajkuj Brainee.sk na

Slávny meč Durandal ukradli z dediny Rocamadour na juhu Francúzska, napriek tomu, že bol zaseknutý a pripútaný ku kameňu desať metrov nad zemou. 

Polícia si nedokáže vysvetliť, ako sa podarilo ukoristiť mystický meč, ktorý bol pripútaný ku skalnatej stene vedľa svätyni.

image

Kliatba stredovekej bratislavskej dediny. Z temnoty sa vynorí raz ročne, ak urobíte túto chybu, vaša duša tu zostane uväznená

Podľa starostky Dominique Lenfanta zostali obyvatelia dediny po incidente zdrvení. „Durandal nám bude chýbať. Bol súčasťou Rocamadour po stáročia a neexistuje sprievodca, ktorý by na to pri návšteve neupozornil,“ povedala pre francúzske noviny La Dépêche.

„Aj keď je to len legenda, osudy našej dediny a tohto meča sú úzko prepletené,“ dodala starostka. Podľa spomínanej legendy bol meč najostrejší na svete, nedal sa zlomiť a dokázal prerezať balvan jedným úderom.

Legenda

Podľa povesti ho mal cisárovi Karolovi Veľkému darovať samotný anjel z neba. Franský kráľ ho neskôr dal legendárnemu rytierovi a hlavnému paladínovi Rolandovi.

Skutočná historická postava Rolanda zastávala úlohu vojenského vodcu, ktorý mal na starosti hranice s Bretónskom na severozápade krajiny. Okrem toho pomohol Karolovi veľkému dobiť Pyrenejský poloostrov. Na spiatočnej ceste ich však v roku 778 v priesmyku Roncevaux napadli Baskovia, ktorí využili prostredie a Rolanda spolu s ďalším vysokopostavenými rytiermi zabili.

image

Skutočná historická postava Rolanda zastávala úlohu vojenského vodcu, ktorý mal na starosti hranice s Bretónskom na severozápade krajiny.

Wikimedia/Wolfgang Von Bibra/

Jeho skutočný život a aj samotnú smrť však neskoršia stredoveká a renesančná literatúra extrémne prikrášlila a z rytiera spravila medzinárodnú legendu s posvätnou zbraňou a nadľudskými schopnosťami.

V jednej z takýchto básni z 11. storočia sa meč Durandal opisuje ako zbraň, ktorá obsahuje zub svätého Petra, krv svätého Bazila a vlasy svätého Denisa. 

Podľa báji mal Roland svoj meč tesne pred svojou smrťou v priesmyku na francúzsko španielskych hraniciach odhodiť tak silno, že preletel 300 kilometrov a zasekol sa do kamennej steny v Rocamadour. Len aby sa nedostal do rúk nepriateľa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 18:06