Legenda o Sellendorfe desí aj dnesBrainee x Canva
StoryEditor

Kliatba stredovekej bratislavskej dediny. Z temnoty sa vynorí raz ročne, ak urobíte túto chybu, vaša duša tu zostane uväznená

Miroslav Kamody05.06.2024., 14:30h

Príbeh o Sellendorfe mnohých desí aj dnes. Dedinu dokonca raz do roka môžeš údajne navštíviť - veľmi ľahko sa však môže stať, že tvoja duša v ňom zostane uväznená navždy.

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava kedysi vyzerala úplne inak. Je to logické, naše hlavné mesto zažilo naprieč históriou svetlé aj temnejšie momenty. V minulosti bola obklopená dedinami, z ktorých niektoré zanikli a iné sa stali mestskými časťami (Vrakuňa, Jarovce, Devínska Nová Ves).

K jednej z dedín sa dodnes viaže strašidelná a tajomná povesť, ktorá možno mnohým nedá spávať. Ako píše Bratislavský kraj na svojom webe, blízko dnešnej Patrónky stála kedysi dedina s názvom Sellendorf. Okolo nej koluje hneď niekoľko strašidelných legiend, pretože mala byť v minulosti prekliata. My sa s tebou podelíme o tú najznámejšiu.

image

Prečo sa Tatry volajú Tatry? Tajomstvá, ktoré sa skrývajú za názvami slovenských prírodných lokalít

Stredoveký Sellendorf

Dedina stále presne medzi Patrónkou a Vojenskou nemocnicou medzi 13. a 15. storočím a známa bola najmä svojimi mlynmi. V tom čase ich mala naozaj úctyhodný počet - až deväť. Pšenicu si sem chodili mlieť nielen vtedajší Bratislavčania (vtedy ešte Prešpurčania), ale aj ľudia zo širokého okolia.

Múka z týchto mlynov bola údajne mimoriadne jemná a kvalitná. Mlyny sa postarali o to, aby dedina ekonomicky rástla. Nájsť si tu svojho času mohol až deväť hostincov a mimoriadne úrodné vinohrady. Jednoducho povedané, ak si bol zo Sellendorfu, žil si si ako kráľ.

Bohatstvo však dedinu neovplyvnilo tým najlepším spôsobom. Jej obyvatelia začali peniaze rozhadzovať. Zvykli si na pohodlný život na vysokej nohe a snažili sa na každom jednom človeku zarobiť čo najviac peňazí, samozrejme na úkor tých, ktorí chceli využívať ich mlyny.

image

Legenda o Sellendorfe desí aj dnes

Unsplash/Heidi Kaden

Prekliata dedina

Podľa legendy jedného dňa navštívil Sellendorf starček s fúrikom plným obilia, ktoré si chcel dať pomlieť na múku. Chamtivý mlynár však nenechal nič dlžný svojej povesti a starčeka okradol. Ten to však nenechal len tak a išiel sa sťažovať sellendorfskému richtárovi. Ten mu však nijako nepomohol.

Pri odchode z dediny starčeka ešte sprevádzali posmešky miestnych mladíkov, na čo starý muž už stratil nervy. V hneve preto dedinu preklial. A jeho slová sa mali v tom momente naplniť - Sellendorf zmizol z povrchu zemského a duše jeho obyvateľov sú odsúdené na bezcieľne blúdenie.

Ako zlomiť kliatbu

Legenda však hovorí, že dedina sa raz za rok opäť vynorí z temnoty. Stať sa tak má vždy na Vianoce (čo je zhodou okolností deň, kedy človek nemá úplne chuť na nočné hľadanie prekliatej dediny). Tento čas má byť symbolický a odrážať chamtivosť a bezbožnosť obyvateľov Sellendorfu.

image

Ruiny kláštora Mariánska Čeľaď patria k najdesivejším miestam na Slovensku. Túla sa po okolitých hustých lesoch vlkolak?

Ak by si však náhodou na dedinu v tento deň narazil, za žiadnych okolností si nemáš od jej duchov nič brať, pretože by v nej tvoja duša zostala uväznená taktiež. Starí Prešporčania ale verili, že pokiaľ by si mal so sebou aspoň jedno zrnko pšenice a dal si ho zomlieť v niektorom zo sellendorfských mlynov, dedinu by si raz a navždy vyslobodil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 19:46