Mimozemská zbraň bola vyrobená zo vzácneho meteoritu.Twitter/ Dailymailuk/
StoryEditor

Mimozemská zbraň bola vyrobená zo vzácneho meteoritu. Unikátny hrot šípu je starý viac ako tritisíc rokov

Michal Čiernik17.08.2023., 14:00h

Podľa nových zistení mohla vzácna zbraň nájdená vo švajčiarskom Mörigene precestovať až vyše dvetisíc kilometrov. Vedci totiž zistili, že meteorit, z ktorého bola vyrobená, dopadol v Estónsku.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrot šípu vyrobený z meteoritu našli vedci z univerzity v Berne na nálezisku z doby bronzovej pri švajčiarskom Mörigene. Pri testovaní zloženia artefaktu, geológovia zistili, že zahŕňa hliník-26, rádioaktívny izotop, ktorý sa kedysi vo veľkom vyskytoval v ranej slnečnej sústave, ale na Zemi sa prirodzene nenachádza.

V Európe však približne v rovnakom čase dopadli na Zem iba tri meteority s rovnakou kombináciou kovov: jeden v Českej republike, ďalší v Španielsku a tretí v Estónsku. Podľa vedcov je však najlepším kandidátom práve ten Estónsky, napriek tomu, že je od Švajčiarska vzdialený viac ako dvetisíc kilometrov.

Vedci použili na testovanie zloženia rôzne metódy, vrátane snímok z elektrónového mikroskopu, röntgenových lúčov a analýz vysokoenergetického žiarenia. Zistili, že zbraň bola vyrobená zo železného meteoritu, ktorý sa skladal predovšetkým z minerálov kamacitu a taenitu. Tieto vzácne minerály sa na Zemi nachádzajú len preto, že spadli z vesmíru.

Vzácna zbraň z doby bronzovej

Hrot šípu je dlhý necelé štyri centimetre a váži iba 2,8 gramov. „Štýl železného hrotu šípu silne pripomína bronzový hrot šípu z rovnakého náleziska, aj keď proces výroby bol veľmi odlišný,“ uvádza štúdia.

Vesmírny hrot bol pôvodne nájdený pri jazere Biel niekedy v priebehu 19. storočia. Bol uložený v historickom múzeu v Berne, kde bol znovu testovaný. Výskumníci si pôvodne mysleli, že vesmírna skala použitá na výrobu zbrane pochádza z meteoritu Twannberg, ktorý sa zrútil vo Švajčiarsku asi pred 160 000 rokmi. Najnovšia analýza meteoritov s rovnakým zložením však zistila, že to tak nie je.

image

Objav, ktorý prepíše dejiny ľudstva. Našiel sa dôkaz o úspešnej amputácii starej vyše 30 tisíc rokov

„Hrot šípu z Mörigenu musí pochádzať z veľkého (minimálne 2 tony predatmosférickej hmotnosti) železného meteoritu IAB na základe gama spektrometrie a elementárneho zloženia,“ píše sa v štúdii. „Z veľkých meteoritov IAB ktoré spadli v Európe majú iba tri chemické zloženie v súlade s hrotom šípu Mörigen: Bohumilitz (Česká republika), Retuerte de Bullaque (Španielsko) a Kaalijarv (Estónsko),“ uvádzajú vedci. Podľa ktorých je najpravdepodobnejší zdroj práve estónsky meteorit a do Švajčiarska prišiel pravekými obchodnými cestami.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 05:39