Podarí sa zostrojiť repliku Titaniku?X/mrs. Jenn S./
StoryEditor

Fenomén Titanic: Pokusov o zostrojenie repliky slávnej lode bolo mnoho. Tento sa však môže podariť, vypláva už čoskoro

Antiyoutuber03.04.2024., 09:00h

Fenomén Titanicu uchvacuje verejnosť už dlhé roky. K jeho vraku sa organizujú výlety, natáčajú sa o ňom filmy a píšu knihy. Niektorí sa dokonca viackrát pokúsil o postavenie jeho vernej repliky, no márne. Teraz sa ale zdá, že Titanic sa mohol v blízkom čase vydať na svoju plavbu. Miliardár z Austrálie ho chce postaviť za vyše 900 miliónov eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Rôzne konšpiračné teórie, filmy, knihy, výlety, to všetko spôsobila fascinácia tragickým potopením legendárnej lode Titanic. Po viac ako sto rokoch jeho príbeh neprestáva ľudí udivovať. Veľká láska fanúšikov slávneho filmu nedávno jedného verného nadšenca dohnala ku kúpe rekvizity z filmu za neuveriteľných vyše 663-tisíc eur.

Pokusov o postavenie repliky lode bolo niekoľko, hral v nich rolu dokonca aj český podnikateľ, píše portál Antiyoutuber. Najznámejší projekt niesol názov Titanic II, za ktorým stál austrálsky miliardár Clive Palmer. Vyplávanie lode sa však kvôli početným problémom posunulo od roku 2016 až na rok 2027. 

image

V Británii za 100-tisíc eur vydražili jedálny lístok večere podávanej na Titanicu. Pozri sa, čo podávali ľuďom v 1. triede

Novodobá verzia Titanicu

V roku 2010 prišiel český podnikateľ Ondřej Vrkoč s nápadom postaviť repliku lode. Tým tak odštartoval projekt „TITANIIC“. „Cieľom projektu TITANIIC je postaviť novodobú verziu legendárneho RMS Titanicu. Nové plavidlo pod názvom TITANIIC je nástupcom slávnej lode. Zachováva najmä externé tvary, vybavenie, kajuty prvej a druhej triedy. Tretia trieda je inšpirovaná trendmi 21. storočia s pôvodným retro dizajnom a inovatívnou technológiou,“ píše sa na oficiálnych webových stránkach projektu.

V roku 2018 stránky utíchli so svojím posledným príspevkom. Loď sa zrejme ani po štrnástich rokoch nezačala stavať. V roku 2022 prehovoril Vrkoč pre web Blesk.cz o tom, že má zrejme v pláne stále stavbu lode začať. Tá by podľa neho mala stáť v prepočte viac ako 850 miliónov eur. Kedy a či vôbec sa to stane, nie je isté.

image

Titanic nemusel naraziť do ľadovca, ak by varovania bral vážne.

Central Press/Getty Images

Dotiahne Austrálčan projekt do konca?

Kto by však mohol výstavbu repliky Titanicu dotiahnuť do konca, je miliardár Palmer. Ten s takou myšlienkou prišiel už v roku 2012. Od lode českého podnikateľa by sa mala líšiť viacerými identickými kópiami rôznych prvkov Titaniku. V tom čase miliardár tvrdil, že loď mala uzrieť svetlo sveta už v roku 2016.

Následne sa však začali objavovať informácie o finančných problémoch Palmera. Rok čo rok sa začiatok stavby Titanicu odsúval a jeho plavba bola v nedohľadne, než projekt utíchol úplne. Od roku 2019 sa na sociálnych sieťach aj webových stránkach projektu nič neobjavilo.

Až teraz v marci Palmer usporiadal tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že opäť zahájil prácu na projekte. Vinu za oneskorenie stavby lode hodil aj na koronavírusovú krízu. 

image

Toto sú najväčšie katastrofy osobných lodí v histórii. V počte obetí je Titanic až na štvrtom mieste

Prečo chce vlastný Titanic

Zrejme sa so svojim veľkým bohatstvom len nudil. „Je oveľa zábavnejšie stavať Titanic, než sedieť doma a počítať peniaze,“ povedal pre portál DailyMail. Loď lásky, maximálneho štýlu a luxusu, ako ju Palmer popísal, má vážiť 65-tisíc ton a stáť by mala viac ako 900 miliónov eur.

Loď má mať identický interiér ako pôvodný Titanik. Chýbať v nej nebude ani tanečná sála, bazén či turecké kúpele. Jej stavba má začať v roku 2025 s odhadovaným vyplávaním v roku 2027. Do viac ako 800 kajút na deviatich palubách sa má zmestiť vyše 2 300 ľudí.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:02