Ricky GervaisProfimedia
StoryEditor

Jeho humor je tak ďaleko za čiarou, že sa na ňom smeje úplne každý. Komik Ricky Gervais je továrňou na smiech aj peniaze

Miroslav Kamody11.01.2024., 14:00h

Kráľa nekorektného humoru polovica sveta nenávidí. No ako si z toho môže robiť ťažkú hlavu človek, ktorý aj napriek tomu zarobil na komédii viac ako 160 miliónov dolárov?

Lajkuj Brainee.sk na

„Pondelky sú fajn. Je to tvoj život, ktorý je na ho*no.” Komika Rickyho Gervaisa buď miluješ, alebo nenávidíš. Nie je nič medzi tým. Nedá sa mu však uprieť úspech, ktorý si poctivo celé roky budoval. Dnes má 62-ročný Brit majetok vo výške približne 160 miliónov dolárov.

„Pamätajte, že keď ste mŕtvy, neviete, že ste mŕtvy. Je to bolestivé len pre ostatných. To isté platí, keď si hlúpy.”

Ten nazbieral za desiatky rokov komédie, herectva, písania a réžie. Je tvorcom ikonického seriálu The Office, ktorého nespočetné variácie (na čele s tou americkou) mu zarobili väčšinu jeho majetku. Okrem toho vytvoril seriály Extras, Derek či netflixovský hit After Life a väčšina sveta si ho pamätá ako päťnásobného moderátora Zlatých Glóbusov. 

image

TOP 5 najlepších stand-upov na Netflixe. Zaručujeme ti slzy smiechu, lapanie po dychu aj chytanie za brucho

Bol nehoda rodičov

Na počiatku všetkého je ale humor. Narodil sa 25. júna 1961 v anglickom Readingu. Je najmladším spomedzi štyroch súrodencov, pričom spomína, že keď sa ako 11-ročný pýtal mamy, prečo sú všetci starší, povedala mu, že bol nehoda. Humor v ich rodine bol základným pilierom vzťahov.

"Pamätajte, ak nehrešíte, potom Ježiš zomrel zbytočne.”

Dokonca aj na pohrebe svojej mamy údajne s bratom strávil väčšinu času „plačom od smiechu”. Farárovi, ktorý sa pýtal na detaily o jej živote, mali vraj zo srandy povedať, že bola horlivá rasistka. 

Gervais sa dostal na univerzitu, no najprv len ako záhradník. Od roku 1980 potom navštevoval University College London. Zamýšľal študovať biológiu, ale po dvoch týždňoch prešiel na filozofiu a o tri roky neskôr získal vysokoškolský diplom. Tu sa stretol aj so svojou budúcou manželkou Jane Fallon. Dohodli sa, že nechcú mať deti, aby zbytočne nestrácali 16 rokov svojho života. 

„Sobáše osôb rovnakého pohlavia nie sú privilégiom homosexuálov, sú to rovnaké práva. Privilégium by bolo niečo ako gayovia, ktorí neplatia dane. Ako cirkev.“

Z rádia do televízie

Počas posledného ročníka na univerzite s najlepším priateľom Billom Macraeom vytvorili popové duo Seona Dancing, no nedokázali sa presadiť - teda ak nerátame s veľkým úspechom songu More to Lose, ktorý svojho času z nevysvetliteľného dôvodu dobil rebríčky na Filipínach. 

Svojho času bol hlavnou postavou v alternatívnej rozhlasovej stanici Xfm. Keďže potreboval asistenta, urobil pohovor s prvou osobou, ktorej životopis prečítal: Stephenom Merchantom, ktorého možno nepoznáš po mene, no rozhodne vieš o koho ide. Táto dvojica spoločne vytvorila seriál The Office a ďalšie projekty. Merchant je dnes populárnym hercom.

„Pamätajte, že byť zdravý v podstate znamená umierať tak pomaly, ako je to len možné.“

Úspech seriálu, v ktorom stvárnil Michaela Scotta Davida Brenta, bol gigantický. V roku 2005 následne dostal ponuku tvoriť podcast Show Rickyho Gervaisa, ktorú ponúkal Guardian Unlimited. Aj v tomto prípade platilo, že čoho sa chytil, to premenil na zlato. Počas januára a februára 2006 bol podcast trvalo hodnotený ako číslo 1 na svete.

image

Komik, ktorý bol odsúdený za svoje vtipy. Lenny Bruce bol tŕňom v oku mocných, zatkli ho priamo na javisku

Svetová jednotka a komik

V roku 2007 sa objavil vo vydaní Guinessovej knihy rekordov ako svetovo najsťahovanejší podcast s priemerným počtom 261 670 stiahnutí na epizódu počas prvého mesiaca. Viac ako jeho rozhlasová a televízna kariéra však pre neho bolo vystupovanie v rámci stand-up comedy.

„Pre každého z vás, ktorí nevedia, sú Zlaté glóbusy niečo ako Oscary, ale bez všetkej tej úcty. Zlaté glóbusy sú pre Oscary tým, čím je Kim Kardashian pre Kate Middleton. Trochu hlasnejšie, trochu odpadkovejšie, trochu opitejšie a ľahšie sa dajú kúpiť.“

Kariéru komika začal koncom 90. rokoch. Jeho prvá úspešná show bola v Cafe Royal v roku 2001 v rámci Edinburgh Festival Fringe. Po trojici úspešných turné sa dostal do bodu, kedy sa jeho predstavenia vypredávali v priebehu minút. Nasledovalo úspešné turné s názvom Humanity a SuperNature, ktoré nakoniec skončilo na Netflixe ako komediálny špeciál.

Aj keď špeciály získavali rôzne ocenenia, naposledy to bol čerstvý Zlatý Glóbus za netflixovský špeciál Armagedon, ktorý je dostupný na Netflixe od 25. decembra, často boli terčom gigantickej kritiky za nekorektný humor, ktorý je za čiarou. Robil si žarty s pacientov s rakovinou, prostitútiek a vlastne úplne všetkého.

Milovať či nenávidieť?

Na platforme X, ktorú kritizuje a zároveň na nej zostáva lebo je podľa neho hlavným ťahúňom jeho marketingu, pravidelne uverejňuje nekorektné vtipy, no on sám hovorí, že je komik, ktorý rozpráva vtipy - stavia sa do rôznych polôh, pretože chce pobaviť ľudí, nie je to odraz jeho skutočných názorov a myšlienok.

A vyzerá to tak, že aj keď sa na neho pravidelne sype vlnka kritiky, väčšina ľudí to pochopila a prispela k tomu, aby sa z neho stal jeden z najbohatších komikov na planéte. Teda pokiaľ nie si hollywoodsky herec či producent - vtedy ho budeš nenávidieť. 

Ricky Gervais je všade - napísal knižnú sériu, objavil sa v misii z Grand Theft Auto IV, strihol si bizarnú postavu v Simpsonovcoch, absolvoval hudobné turné a zahral si vo filmovej sérii Noc v múzeu. Je vegán, ateista (od ôsmich rokov), humanista a značnú časť peňazí dáva na charitu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:42