Trendy roku 2013Unsplash/Apostolos Vamvouras, Twitter/Page Six
StoryEditor

SWAG, Vine, Harlem Shake či twerkovanie. Pripomeň si s nami internetové trendy spred desiatich rokov

Miroslav Kamody02.05.2023., 13:00h

Niektoré dozreli ako víno, na iné by sme najradšej zabudli. Ako vyzerali internetové trendy medzi mladými v roku 2013?

Lajkuj Brainee.sk na

Spomínaš si ešte, čo si robil v roku 2013? Tých desať rokov naozaj ubehlo ako voda a musíme povedať, že svet vyzeral úplne inak. V prvom rade tu za hranicami nebola vojna, kráľovná Alžbeta II. sa tešila z narodenia prvého pravnúčaťa - princa Georga a ľudia sa išli zblázniť za poslednou sériou oceňovaného seriálu Breaking Bad.

Jasné, všetko nebolo len ružové. Zomrel juhoafrický revolučný bojovník proti apartheidu a držiteľ Nobelovej ceny Nelson Mandela a hollywoodski fanúšikovia boli zdrvení tragickou smrťou Paula Walkera. 

image

Prehľadný zoznam obsesií generácie Z. Prečo milujú stredoveké prerábky populárnych songov a čo znamená ošiaľ so žabami?

iPhone 5s verzus Galaxy S4

Medzitým juhoafrický paraolympijský športovec Oscar Pistorius doma zastrelil svoju priateľku, za ktorú si dodnes odpykáva trest vo väzení. Športové ideály zničil aj bombový útok na maratón v americkom meste Boston.

Na pozadí týchto svetových udalostí prebiehal aj technologický beef. Ľudia sa bili o to, či je lepšou konzolou čerstvo vydaná PlayStation 4 alebo Xbox One, nehovoriac o boji medzi vlastníkmi najnovšieho iPhone 5s a Galaxy S4 od Samsungu.

Do toho všetkého sa v kine otváral súboj medzi Marvelom a DC Comics - premiéry totiž mali Man of Steel a Iron Man 3. To však stále nie je všetko. V Brainee sme sa pozreli na najväčšie trendy, ktorými žili mladí ľudia v roku 2013. Už sa cítiš byť starý?

Selfie ako slovo roka

Fotenie samého seba tu bolo už dávno pred rokom 2013, ale až v tomto roku započal trend, ktorý je dnes samozrejmosťou nielen medzi mladými, ale aj dospelými. Samotné slovo sa rozšírilo po tom, čo ho presne pred desiatimi rokmi Oxfordský slovník označil za slovo roka.

Pre zaujímavosť, na názov tohto trendu môžu byť právom hrdí Austrálčania. Počiatok slova selfie totiž môžeme vystopovať až ku komentáru na austrálskom internetovom fóre v roku 2002. Rokom selfie je však právom rok 2013.

image

Selfie

Unsplash/Antoine Beauvillain

SWAG

Aj teba pri tom slove rozbolí hlava? V roku 2013 išlo o najpopulárnejší internetový slangový výraz, ktorý sa používal na opis niekoho, kto vyžaruje sebadôveru, má štýl a je cool. Pojem spopularizovali americké hip hopové skladby a prekvapivo tiež ide o škótske slangové slovo.

Aj keď je nepravdepodobné, že sa stane podobne zaužívaným výrazom ako slovo „cool”, medzi generáciou Z zostáva stále populárny, podobne ako slovo „boss” v prípade generácie Y.

image

SWAG

Unsplash/abhishek gaurav

Lorde ako popová hviezda roka

Táto loď síce už dávno odplávala, no pred desiatimi rokmi takmer nemala konkurenciu. V tom čase 17-ročná speváčka a skladateľka rozbila hitparády svojim hitom Royals, ktorý bol nasledovaný debutovým albumom Pure Heroine.

Práve ten ju dostal na vrchol americkej, britskej a austrálskej hitparády iTunes. Zároveň sa stala prvým novozélandským sólovým umelcom, ktorý sa umiestnil na vrchole amerického rebríčka Billboard Hot 100.

What Does the Fox Say?

Pri hudbe ešte zostaneme. Rok po tom, čo sa ako smrť svetom prehnal song Gangnam Style od Psy, bol len málokto pripravený na skladbu od nórskeho komediálneho dua Ylvis.

Pieseň The Fox, známa viac ako What Does the Fox Say? zbúrala všetky internetové trendy a ľudia sa išli zblázniť. Okrem toho išlo zároveň o vrchol Onesie, jednodielnej kombinézy pre dospelých, zvyčajne kopírujúca zvieraciu postavu, ktorý sa nakoniec v roku 2013 stal internetovým trendom roka.

Vine ako najväčší trend na poli sociálnych sietí

Mladšia generácia má TikTok, my sme mali Vine. Aplikácia na zdieľanie krátkych šesťsekundových videoklipov bola spustená 24. januára 2013 a už v apríli sa z nej stala najsťahovanejšia aplikácia na App Store.

Aplikácia bola vyvinutá spoločnosťou Twitter a o zvýšenie popularity sa prekvapivo postarala facebooková stránka s názvom Best Vines, ktorá zhromažďovala tie najlepšie uverejnené videá.

Harlem Shake

Jeden z najsilnejších internetových trendov roka 2013 bol bezpochyby aj Harlem Shake, ktorý výrazne ovplyvnil aj Slovensko. Všetko to začalo skečom vydaným vo februári, kde skupina ľudí tancovala na pieseň Harlem Shake od amerického elektronického hudobníka Baauera. A zvyšok je história.

Twerkovanie

Twerkovanie býva prirovnávané k tradičným africkým tancom. V americkej hip hopovej subkultúre sa začal používať v roku 1993, no potom sa naň začalo zabúdať. Čo sa teda v roku 2013 stalo, že ho Oxfordský slovník zaradil do svojho zoznamu?

Postarala sa o to Miley Cyrus a Robin Thicke pri svojom kontroverznom vystúpení počas odovzdávania MTV Video Music Awards. Všetko sa to mimochodom stalo v čase, kedy hitparády valcovala skladba Wrecking Ball.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 05:09