Lenny BruceNew York World-telegram And The Sun Newspaper Photograph Collection, Sharon Anderson/Wikipedia, X
StoryEditor

Komik, ktorý bol odsúdený za svoje vtipy. Lenny Bruce bol tŕňom v oku mocných, zatkli ho priamo na javisku

iDnes.cz15.12.2023., 11:00h

Americký komik Lenny Bruce bol pionierom stand-up vystúpení a v tejto „disciplíne“ dodnes zostáva nedostihnuteľným vzorom. Začiatkom 60. rokov ale svojimi vulgárnymi vtipmi predbehol dobu a prekročil hranice toho, čo vtedy bolo únosné. A hoci prvý dodatok americkej Ústavy zaručuje slobodu slova, „zvrhlý komik“, ako ho nazývali niekoré médiá, bol odsúdený za obscénnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Komické vystúpenia tradične nerešpektujú nikoho. Vždy boli rovnako neúctivé, či už k aténskym filozofom, alžbetinským kráľom, úctyhodným štátnikom, a dokonca aj k takým postavám, ako je napríklad matka Tereza. Vystúpenie niekedy bývajú poetické, inokedy fraškovité, škandálne, poburujúce alebo nehanebne vulgárne, píše sa na portáli iDnes.cz.

Komici zosmiešňujú všetko, čo im príde do cesty, vrátane zlých vlastnosti svojich divákov. Jednou z najvplyvnejších osobností v tejto špecifickej oblasti zábavy bol Lenny Bruce. Jeho spoločenské komentáre z neho urobili legendu. Stal sa ale tiež terčom kritikov a trestných oznámení, ktoré viedli až k jeho zatknutiu v roku 1964 a nasledujúcemu súdnemu procesu, kde sa riešili hranice slobodu prejavu.

image

Bol som zviazaný, nahý a agenti po mne kričali, že som zradca. Exkluzívne prehovoril dvojitý agent Stasi, CIA a BVD

Chcem niečo viac

Leonard Alfred Schneider, umeleckým menom Lenny Bruce, sa narodil v októbri 1925 v New Yorku do rodiny predavača obuvi a tanečnice. V 16-tich rokoch narukoval ako dobrovoľník do námorníctva a slúži až do konca vojny. Potom odišiel do civilu a našiel si prácu konferenciera v brooklynskom nočnom klube.

Jeho rané komediálne vystúpenia boli skôr tradičné a zameriavali sa na neškodné témy, ako sú paródie na celebrity a rozmanité imitácie. Lenny bol ale veľmi dobrý a rýchlo získal angažmán v rozhlasových programoch. To ho ale čoskoro prestalo baviť. Ako fanúšikov voľnomyšlienkarských umelcov a spisovateľov beatnickej generácie „chcel niečo viac“, ako neskôr prehlásil v jednom rozhovore.

Drogy a tabu

Obdivoval tiež improvizačnú povahu jazzovej hudby a začal ju používať pri svojich nových, stále temnejších a sarkastickejších javiskových vystúpení. Tie prinášali satirický pohľad na donedávna tabuizované témy, ako je náboženstvo, promiskuita, rasizmus, homosexualita, rovnoprávnosť alebo drogy. V tej dobe Lenny začal brať heroín a závislosti sa už nikdy celkom nezbavil. Zatiaľ ale dokázal „fungovať“ perfektne, na jeho show boli dlhé rady a ľudia ich milovali. V roku 1951 si vzal za manželku striptérku Honey Harlowovú a spoločne sa presťahovali do Kalifornie. Tam komik začal pracovať na celkom novom, na svoju dobu nezvyčajnom vystúpení, kde sa to len hemžilo narážkami na sex každého s každým. Vďaka nemu Lenny rýchlo získal množstvo fanúšikov, ale tiež odporcov.

image

Lenny Bruce

New York World-telegram And The Sun Newspaper Photograph Collection/Wikipedia

Na čiernej listine

V priebehu svojej slávy sa nevyhýbal skutočne žiadnej témy, brojil proti pokrytectvu známych osobností a zožieravo kritizoval najvyšších náboženských, spoločenských a politických predstaviteľov. Dokonca ani prvé dámy Eleanor Rooseveltová a po nej Jacqueline Kennedyová neboli ušetrené jeho vtipov, čo viedlo k tomu, že ho niektoré médiá označili za „zvrhlého komika“.

V polovici 50. rokov už bol skutočne známy, vydal niekoľko platní a jazdil vystupovať po celých Spojených štátoch. Niektorí jeho kolegovia okrem živých show účinkovali tiež v televíznych programoch, samozrejme v televízii bol Lenny s povesťou neriadenej strely zapísaný na čiernej listine kvôli obavám producentov, že by jeho provokácie mohli uraziť divákov. Tí, ktorí sledujú televíziu, sú totiž v porovnaní s fanúšikmi na živých predstaveniach o dosť konzervatívnejší.

Zatknutý na javisku

Vo februári 1961 Lenny Bruce vypredal slávnu newyorskú sieň Carnegie Hall. Bol vo skvelej forme a mnohí považujú toto vystúpenie za vrchol jeho kariéry. Potom už to s ním, bohužiaľ, šlo dole vodou. Od svojej manželky sa nechal prehovoriť na účasť na finančnom podvode, za ktorý bol prvýkrát zatknutý a vyšetrovaný políciou. Zatiaľ nebol odsúdený, ale jeho stále drsnejšie vtipy na pódiu aj kontroverzní životný štýl sa stali tŕňom v oku mocných mravokárcov v americkej administratíve a úrady ho začali starostlivo sledovať.

Koncom roku 1961 bol zatknutý po obvinení z užívania drog vo Filadelfii. Ďalšie zatknutie, tentokrát kvôli údajnej obscénnosti pred divákmi, prišlo onedlho v San Franciscu. V oboch prípadoch bol zbavený viny. V roku 1963 dostal v Chicagu podmienku za ďalšiu obscénnosť potom, čo ho uniformovaní policajti zatkli priamo na javisku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 20:52