V Číne postavili plávajúce múzeum ako zo sci-fi príbehu.Twitter/ Chinadaily/
StoryEditor

Plávajúce múzeum ako zo sci-fi príbehu. Stavbu trikrát väčšiu ako je Opera v Sydney stihli postaviť za jeden rok

Michal Čiernik04.11.2023., 09:00h

Pre futuristický vzhľad sa nerozhodli len tak. Múzeum Chengdu je totiž zamerané na vedeckú fantastiku.

Lajkuj Brainee.sk na

Úplne nové múzeum sci-fi v Chengdu v hlavnom meste provincie Sichuan v juhozápadnej Číne, leží na jazere Jingrong. Sedemcípa kovová hviezda plávajúca na sklenenom povrchu jazera na prvý pohľad pripomína vesmírnu loď pristávajúcu z cudzej planéty, čo bol aj zámer architektov.

Z jednej strany dynamická strecha kopíruje zvažujúce sa hory v diaľke, z druhej strany majú zase konzolové oblúky zavesené nad plynulými sklenenými tabuľami podobu oblaku.

image

GALÉRIA „Dostavali“ zvyšné časti Kolosea aj chrámu Sagrada Família. Umelci dronmi dorábajú známe stavby

„Z každého uhla bude vždy vyzerať inak; vždy to bude vyzerať nezvyčajne alebo nečakane,“ povedal pre CNN Paulo Flores, jeden z projektových riaditeľov v Zaha Hadid Architects, ktorá múzeum navrhla.

Stačil im jeden rok

Možno neočakávanejší ako samotný dizajn je čas potrebný na stavbu.

Múzeum bolo poverené v roku 2022 usporiadať tohtoročný 81. ročník World Science Fiction Convention, prezývaný Worldcon. Stavba takejto veľkosti a zložitosti by zvyčajne trvala štyri až päť rokov, hovorí Flores. Ale budova s ​​rozlohou 59 000 metrov štvorcových - čo je trikrát väčšia ako Opera v Sydney - prešla od konceptu k dokončeniu len za 12 mesiacov.

Aj napriek rekordnému dátumu, do ktorého museli stavbu dokončiť, bol projekt pre Floresa a jeho tím vysnívaná úloha. „Sci-fi bola vždy veľmi dôležitým zdrojom inšpirácie pre naše návrhy,“ povedal Flores. „Chceme byť súčasťou vytvárania toho, ako vyzerá budúcnosť - nielen vizuálne, ale aj technologicky,“ dodal.

V tomto projekte bola technológia nielen kľúčom k vytvoreniu ambiciózneho dizajnu, ale aj k jeho rýchlej realizácii. Len dva týždne po tom, ako firma vyhrala súťaž, sa začalo s výstavbou projektu.

Pomocou rôznych návrhových softvérov vrátane analýzy digitálneho modelovania sa tímu podarilo urýchliť časovú os a zabezpečiť, aby všetci, od architektov cez výrobcov materiálov až po stavebných robotníkov, boli na rovnakej vlne.

Mesto budúcnosti

Chengdu, ktoré je už domovom pre viac ako 20 miliónov obyvateľov a stále rastie, sa v posledných desaťročiach stalo technologickým mestom budúcnosti. Začiatkom tohto roka sa mesto dostalo na prvé miesto v novom čínskom zozname miest prvej úrovne, ktorý zoraďuje metropoly na základe faktorov, ako sú životný štýl obyvateľov, obchodné príležitosti a doprava.

Múzeum sci-fi je súčasťou väčšieho projektu „Future City“. Ide o areál s rozlohou 4,6 kilometra štvorcového, známy ako mesto budúcnosti vedy a techniky v Chengdu, V ňom bude sídliť viacero nových univerzít, laboratórií a kancelárií. Chengdu je tiež rodiskom Science Fiction World, jedného z najčítanejších sci-fi časopisov na svete , ktorý bol založený v meste v roku 1979.

Vďaka úspešnej snahe usporiadať 81. ročník Worldcon, Satoshi Ohashi, ďalší z projektových riaditeľov, dúfa, že nové múzeum a priestor pre podujatia sa môžu stať „ikonickým orientačným bodom, ktorý bude reprezentovať ich sci-fi priemysel“ a bude podporovať ambície rozvíjajúceho sa „Mesta budúcnosti“.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:38