BratislavaUnsplash/Martin Katler
StoryEditor

Prišiel si do Bratislavy na výšku a nepodarilo sa ti nájsť si kamošov? Máme tipy, kde môžeš spoznať nových ľudí

mor10.12.2023., 15:00h

Hlavné mesto je síce spomedzi ostatných metropolí Európy jedno z najmenších, no pre tuzemáka je stále dostatočne veľkým na to, aby jeho sociálny kompas zmiatlo.

Lajkuj Brainee.sk na

Odchod od rodičov a svojho mesta, dediny či lazu do Bratislavy bolo pre nejedného z nás, čo sme sa sem privandrovali, stresujúce a miestami aj strašidelné. Hustá premávka, škriekajúca MHD a kolobežka všade, kam sa pohneš. 

image

Tatérka Kika: Rodičia neznášajú tetovania, ktoré sú tvojou súčasťou, hovorila mi vo svojom štúdiu, kým ma tetovala

Na ruch a dynamiku mesta sa však ešte dá pomerne rýchlo zvyknúť. Ťažšie to býva s nadväzovaním nových priateľstiev či budovaní kontaktov v kraji, kde poznáš maximálne tak sesternicu tety svojho strýka.

Niektorí majú svoje extrovertné šťastie, ktoré im so štipkou šarmu otvára dvere k mnohým ľuďom a pozvánkam na rôzne privátne párty. Strach a úzkosti zo spoznávania nových ľudí pri tom nemusia byť ničím zahanbujúcim, pociťuje ich každý z nás vo väčšej či menšej miere. A, našťastie, pre tých z nás, čo sme troška citlivejší a bojazlivejší, existuje aj kopec iných príležitostí ako ľudí spoznať bez toho, aby sme ich museli priamo oslovovať vo veľkej aule plnej spolužiakov. 

Pre mňa osobne sa najviac osvedčili aktivizmus a dobrovoľníctvo. Si v obklopení rôznorodých ľudí, s ktorými sa zároveň venuješ určitej činnosti alebo aktivite, takže nie vždy musíš hovoriť len o sebe a zároveň aj v prípade, že je medzi vami ticho, sa spolu môžete venovať niečomu inému.

image

Mladí Slováci potrebujú pomoc. Psychológovia reagovali na takmer 180-tisíc žiadostí, je to 2,5-krát viac ako rok predtým

Čo sa dobrovoľníctva týka, jednoznačne odporúčam prácu v nízkoprahovej Nocľahárni Vincenta de Paul. Budeš v kontakte s  ľuďmi bez domova, ktorým budeš môcť vydávať večeru, pripravovať raňajky, starať sa o priestory, v ktorých prespávajú, poprípade, ak máš zdravotnícke cítenie, starať sa o ich ľahšie zranenia v ošetrovni (pre medikov ako stvorené). 

V tématike sociálnej práce ešte zostanem; novým ľuďom sú totiž otvorení aj v občianskom združení Odyseus. Združenie sa podieľa na zachovávaní ľudských práv a skvalitňovaní života ohrozených komunít. Aktuálne hľadajú ľudí pre jednoduchú manuálnu výpomoc (napr., príprava materiálu do terénu, pomoc pri inventúre), ale aj odbornú pomoc (najmä právne poradenstvo, grafické služby, jazykové korektúry, preklady).

Ak si študentom/kou Univerzity Komenského, môžeš sa pridať aj do queer spolku Light. Ten predstavuje queer aktivistickú platformu mladých ľudí, ktorým nie sú ľahostajné ľudské práva a život LGBTI+ ľudí na Slovensku. Organizujú ako protesty, tak aj festivaly či komunitné aktivity. Za zmienku určite stojí aj Round, ktorý prepája LGBTI+ ľudí a aj ich priateľov.

image

Profesionálna domina: Úchylku má každý jeden z nás, BDSM sa nikto nemusí báť

Pre performerov a pohybovo nadaných ľudí, ktorí sa radšej vyjadrujú v angličtine, je tu aj možnosť pridať sa k študentskému divadlu Actofkaa Student Theatre na Filozofickej fakulte UK. Pre anglicky nadaných je tu ESN CU, čo je skupina, v ktorej budeš v pravidelnom kontakte so študentmi, ktorí sem prišli cez Erazmus. Budeš im pomáhať spoznávať mesto, krajinu a aj naše zvyky a fungovanie a zároveň si viac precvičíš svoje jazykové schopnosti. Bonusom pre teba budú aj zahraničné kontakty, ktoré sa ti môžu zísť.

Ak si kresťanom/kou určite očekuj aj In-life Bratislava, tá študentom skrz tematické semináre, workshopy, kurzy, pobyty a osobné stretnutia prináša inšpiratívne podnety. Organizujú tiež množstvo aktivít od turnajov v kalčete po semináre, ktoré ťa priučia finančnej gramotnosti. 

Pre barbarov/ky a neznabohov tu existuje, samozrejme, aj Kotolňa Pub na Mlynoch, ktorá organizujú aj rôzne zoznamovacie akcie, ktoré fungujú s alkoholom o čosi ľahšie. Pre queer študentov/ky, ktorí sa boja, že by boli pre svoj vzhľad obťažovaní alebo napadnutí, odporúčam podnik Kulturák klub na Štefánikovej, v ktorom sa pravidelne organizujú Lúzer párty. 

image

V bratislavskej krčme sa stretávali konšpirátori, mesto ju dnes zrovnalo so zemou. S okolím Račianskeho mýta má veľké plány

V meste pre mladých ľudí funguje zároveň aj netradičný a inovatívny projekt Machovisko, ktorý vznikol preto, aby ľudia, ktorým je ťažko, mali na svete miesto, kde môžu dostať anonymnú odbornú psychologickú pomoc, zažiť záujem, zábavu, chill, rozvoj a nový štart. Predstavuje tak nový koncept neformálnej psychologickej pomoci pre mladých ľudí v krízových situáciách, v ktorom sa stretáva odbornosť, neformálnosť, pomoc, zážitok, záujem a rozvoj. So psychológmi alebo psychologičkami sa tak môžeš porozprávať pri čaji, káve alebo inom nápoji v priestoroch kaviarne. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:26