Na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes bude mať aj Slovensko svoju reprezentáciu. Eric Gaillard/Reuters
StoryEditor

Cannes 2023: Na čo všetko sa môžeme tešiť? Premiéru bude mať nový Indiana Jones, ale aj film so slovenskou koprodukciou

mor16.05.2023., 10:00h

Prinášame ti filmové tipy, ktoré by ťa v tohtoročnom výbere celosvetovo známeho festivalu mohli zaujať.

Lajkuj Brainee.sk na

76. filmový festival v Cannes doslova za dverami a porota bude mať neľahkú úlohu udeliť hlavnú cenu filmu v mimoriadne zostavenom zložení. Festival začína v utorok 16. mája a končí záverečným ceremoniálom 27. mája.

image

Nevieš sa dočkať letných večerov? Prinášame ti prehľad noviniek, ktoré toto leto prinesie Netflix

Tohtoročný oficiálny výber je plný veľkých mien vrátane bývalého dvojnásobného víťaza Zlatej palmy Kena Loacha (Ja, Daniel Blake), ako aj Wesa Andersona, Akiho Kaurismakiho či kultového Martina Scorseseho. Oficiálny list so všetkými titulmi nájdeš na tomto linku.

Sedem z dvadsaťjeden súťažiacich filmov je režírovaných ženami, medzi ktoré patria Alice Rohrwacher, Catherine Corsini, Jessica Hausner či Catherine Breillat. Tento pomer predstavuje pre filmový festival historický rekord. Cannes bol už v minulosti opakovane kritizovaný pre nedostatky v rodovom zastúpení, píše sa na portáli Euro News. A aj keď je 7 z 21 stále pomerne malý pokrok, je to predsa len nejaký krôčik k vyrovnanejšiemu hodnoteniu filmových tvorcov a tvorkýň. 

Čo sa hereckých hviezd týka, tento ročník bude pastvou pre oči a hľadáčiky fotografov. Leonardo DiCaprio a Robert DeNiro prídu spolu s Martinom Scorsesem, objavia sa v jeho filme Killers of the Flower Moon. Legendárny Harrison Ford, Mads Mikkelsen a Phoebe Waller-Bridge sa pravdepodobne ukážu tiež, keďže sú súčasťou posledného filmu ságy India Jones, a to Indiana Jones and The Dial of Destiny. Je možné, že sa objaví aj kontroverzný Johnny Depp účinkujúci v úvodnom filme Jeanne Du Barry. Jude Law a Alicia Vikander sa zas objavia v historickej dráme Karima Aïnouza Firebrand.

Za spomenutie určite stojí aj animovaný film Darie Kashcheevy Electra. Za dielom stojí česko-slovensko-francúzska koprodukcia; Slovensko tak na festivale bude reprezentovať filmový producent Juraj Krasnohorsky z produkčnej spoločnosti Artichoke.

image

Žijeme v kríze osobných identít. Dýcha a parazituje tu slovenská odroda východných oligokracií, hovorí režisér Boroš

Indiana Jones and the Dial of Destiny (mimo súťažné pásmo)

Kto by si nepamätal na akčného archeológa s bičom za opaskom, ktorý rozdával päste náckom v uniformách - na filme vyrastali viaceré generácie a na jeho pokračovanie sa teší množstvo verných fanúšikov. V jeho piatej a zároveň poslednej časti sa vydáme na výlet už s 80-ročným hercom Harrisonom Fordom.

Režisér James Mangold preberá opraty od Spielberga; tentoraz sa Indyho dobrodružstvo točí okolo americkej vlády, ktorá verbuje bývalých nacistov, aby im poskytla výhodu vo vesmírnych pretekoch.

Phoebe Waller-Bridge sa zúčastní tejto divokej jazdy ako Indyho krstná dcéra, rovnako ako Mads Mikkelsen ako veľký záporák. A aj napriek tomu, že štvrtý film – Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky z roku 2008 – bol veľkým sklamaním, sa do jeho piateho pokračovatia vkladá veľa očakávaní a nadšenia.  Fanúšikovia sa nevedia dočkať ako sa Ford naposledy predstaví ako milovaný dobrodruh. A, samozrejme, bude možno počuť aj ikonickú melódiu, ktorá archeológa sprevádzala dobrodružstvom.

The Old Oak (súťažiaci)

Pravidelný účastník Cannes režisér Ken Loach prichádza s titulom The Old Oak, ktorý je príbehom o poslednej zostávajúcej krčme v ekonomicky zničenej dedine niekde na severovýchode.

image

Režisér filmu Prvý Slovenský Pride: Na pódiu ma prekvapil Ftáčnik, nie je to len o výstredných ľuďoch

Fanúšikovia sú po jeho posledných emočne náročných filmoch vyšťavení (Ja, Daniel Blake a Sorry We Missed You) a pripravujú sa na to, že aj režisérov najnovší počin bude tvrdým úderom. 86-ročný Loach však prisľúbil, že to, čo by malo byť pravdepodobne jeho posledným filmom, bude povznášajúce.

Asteroid City (súťažiaci)

Kto nepozná Wesa Andersona musí poznať minimálne TikTok trend, ktorý sa okolo neho vytvoril a ktorý "paroduje" jeho autorský podpis. Barokovo znejúca hudba a takmer až akýsi obsesívny fetiš na detail a centrovanie objektov sú typickými prvkami každého z týchto trendových videí. 

Po podceňovanom The French Dispatch, zaujímavom Isle of Dogs a pravdepdoobne jeho najoceňovanejšom The Grand Budapest Hotel, tento nezávislý režisér zasadil svoj najnovší celovečerný film do konferencie Junior Stargazer odohrávajúcej sa v roku 1955 vo fiktívnom púštnom meste. Očakávať sa dajú stretnutia s mimozemšťanmi, ale aj štylizované diskusie o živote a pár láskyplných referencií k sci-fi filmom. 

Herecké obsadenie vyzerá taktiež zaujímavo. Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Willem Dafoe, Scarlett Johansson, Tom Hanks či Margot Robbie.

image

Štrajk scenáristov v Hollywoode. Zábavný priemysel prišiel za dva dni o 10 miliárd, v ohrození je každý tvoj obľúbený seriál

Firebrand (súťažiaci)

Brazílsko-alžírsky režisér Karim Aïnouz adaptuje román Elizabeth Fremantleovej ‘Queen‘s Gambit‘ z roku 2013. Režisér prichádza opäť na scénu po väčšej prestávke, kedy režíroval množstvo video esejí a dokumentov. 

Režisér zostavil hviezdne obsadenie pre svoj film, v ňom uvidíme Judea Lawa ako kráľa Henricha VIII., Aliciu Vikander ako jeho poslednú manželku Catherine Parrovú – jedinú, ktorá prežila kráľove vrtochy k rozvodu končiacim sťatím hlavy.

Film je opísaný ako „hororová historická dráma“.

Killers of the Flower Moon (mimo súťažné pásmo)

Legenda vo filmovom svete, Martin Scorsese, sa nám ukáže s titulom, ktorého príbeh sa odohráva v Oklahome v 20. rokoch 20. storočia. Dej zaznamenáva skutočné vraždy členov kmeňa Osage po objavení ropy na ich pôde.

Účinkujú v ňom Leonardo DiCaprio, Robert De Niro (jeho prvý film so Scorsesem vybraným na festivale v Cannes od filmu Kráľ komédie z roku 1983) a Brendan Fraser, ako aj country hviezda Sturgill Simpson a bývalý frontman kapely White Stripes Jack White.

Hovorí sa, že bude trvať tri hodiny a 45 minút, takže ak sa k nemu chystáš sadnúť, rozhodne si vezmi aj dostatočne mäkký podsedák. Dúfajme, že to bude najmä test filmovej zdatnosti a nie nášho močového mechúra. 

image

Avatar 2 mieri do tvojej obývačky. Poznáme dátum, kedy sa veľkofilm roka dostane na streamovacie platformy

Electra (sekcia La Cinef)

A čerešnička na záver. V Cannes bude mať svoje zastúpenie aj slovenská kinematografia, a to v oficiálnom programe v sekcii La Cinef, ktorá je zameraná na podporu mladej generácie.

Slovensko bude reprezentovať krátky animovaný film Electra, ktorý bude mať na medzinárodnom filmovom festivale svoju premiéru. Súbežne s tým sa uskutoční aj filmový trh Marché du Film, kde bude slovenská kinematografia zastúpená v projekte Producers on the Move, infomuje portál O médiách.

Slovenský producent Juraj Krásnohorský z produkčnej spoločnosti Artichoke bude Slovensko v Cannes reprezentovať aj v projekte Producers on the Move. V projekte sa tento rok stretne dvadsať nádejných filmových producentov z rôznych krajín Európy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:20