Fragment z filmu.Artichoke/
StoryEditor

VIDEO Do Cannes putuje film Electra, na ktorom pracovali aj Slováci. Príbeh prináša témy sexuality a traumy z detstva

Marek Moravčík20.05.2023., 10:30h

V súťažnej sekcii Medzinárodného filmového festivalu v Cannes sa premietne film Electra režisérky Darii Kashcheevy, ktorý vznikol v česko-slovensko-francúzskej koprodukcii. Vo filme sa protagonistka ponára hlbšie do svojich spomienok na detstvo, aby uvoľnila dlhodobo potlačované pocity.

Lajkuj Brainee.sk na

Daria Kashcheeva, režisérka a študentka magisterského programu na Katedre animovanej tvorby na pražskej FAMU, sa na svetovej scéne animovaného filmu zviditeľnila svojím krátkym filmom Dcéra. Intímny príbeh o vzťahu dcéry a jej otca pozbieral desiatky ocenení na medzinárodných festivaloch, vrátane študentského Oscara a nominácie na Oscara, uvádza sa v tlačovej správe produkčnej spoločnosti Artichoke.

image

Cannes 2023: Na čo všetko sa môžeme tešiť? Premiéru bude mať nový Indiana Jones, ale aj film so slovenskou koprodukciou

Vo svojom najnovšom filme, ktorý putuje aj do Cannes, sa režisérka inšpirovala gréckou mytologickou postavou Elektry, ktorú preniesla do moderného sveta. Hlavná hrdinka sa snaží vymedziť voči svojej matke a taktiež sa snaží porozumieť svojim zmiešaným pocitom voči otcovi.

Postupne sa teda izoluje vo svojom vnútornom svete a buduje si vzťah k svojmu telu a sexualite. „K takejto štruktúre rozprávania ma inšpirovala psychoterapia. Počas sedení sa klienti točia okolo svojich spomienok na traumatické zážitky. Preskakujú z minulosti do prítomnosti, obrazy a spomienky sa menia,” vysvetľuje Daria Kashcheeva.

Vďaka predošlému úspechu s filmom Dcéra sa natáčanie študentského filmu Electra zmenilo na česko-slovensko-francúzsku koprodukciu, pričom výsledný film má 26 minút, čo je v animácii nezvyčajné. 

image

Režisér filmu Prvý Slovenský Pride: Na pódiu ma prekvapil Ftáčnik, nie je to len o výstredných ľuďoch

„Film sa natáčal počas 95 dní v hlavnom ateliéry pražského Studio FAMU. Hlavným animátorom bol Slovák Marek Jasaň, ktorý animoval komplexné bábky v štýle bábik Barbie v životnej veľkosti, vyrobených vo Francúzsku. Na Slovensku sa realizovala aj obrazová postprodukcia v štúdiu Ekran pod vedením Petra Košťála. Lucia Kovaľová sa podpísala pod farebné korekcie,” povedal Juraj Krasnohorský zo slovenskej produkčnej spoločnosti Artichoke.

Electrin príbeh

Príbeh filmu sa začína situáciou, kedy si Electra znova vybavuje svoje desiate narodeniny. Pričom sa jej začnú miešať spomienky so snami. Je izolovaná vo svojom svete, v akejsi fantázii plnej prsnatých bábik, plastových častí mužských tiel a zubárskych nástrojov si buduje svoj vlastný vzťah k telu a sexualite. S hlavnou postavou sa tak ponárame hlbšie do jej spomienok na detstvo, ktoré so sebou prinášaju veľkú bolesť. Nie je to však bezúčelné, keďže na záver to Electre umožňuje dať priechod svojim potlačovaným pocitom.

Režisérka sa vyjadrila aj k téme úzko previazanej s mýtickou Elektrou. „Zistila som, že v dnešnej dobe sa tento komplex môže vyskytovať u mnohých žien a dievčat. Najmä preto, že strata otca je v dnešnom svete bežnou udalosťou. Nejde len o prípad smrti, ale aj o odchod po rozpade vzťahu. Odchod otca a muža z rodiny sa stáva traumou ako pre matku, tak aj pre dcéru.”.

Ďalej uviedla, že správanie matky v takejto zložitej situácii môže viesť k uzatváraniu pocitov, čím sa nakoniec len väčšmi vzdiali od svojej dcéry. A tá si svoj vzťah k otcovi (a chýbajúci vzťah k matke) môže začať kompenzovať rozvíjaním erotických fantázií k postave otca - čo vedie „k určitému duševnému incestu”.

image

Rozdali filmové ceny Slnko v sieti. Piargy valcovali vo väčšine kategórií a za najlepší hraný film vyhlásili Obeť

Vyvíjajúca sa mladá žena tak môže nachádzať východisko od traumy a bolesti vo vlastnom svete fantázie. V ňom je od všetkého a všetkých izolovaná a môže si tak hľadať vlastnú cestu k sexualite. „Príkladom ženskej krásy sa pre Electru stávajú prehnane sexuálne bábiky Barbie, ktoré jej daroval otec,” objasňuje Daria Kashcheeva v tlačovej správe. „Do tohto doslova umelého sveta sa Electra ponára naplno. Ničí seba, mení sa do figuríny, aby sa z nej stala postava, ktorá patrí do bezstarostného sveta.”

Východisko z Electrinej traumy vidí autorka v konfrontácii. „Len po tom, ako sa Electra ponorí do spomienok na traumatickú udalosť a znovu ich prežije naplno, vypustí potlačené emócie a prejaví agresiu k svojmu otcovi. Až teraz je Electra schopná prirodzene odrozprávať svoj príbeh.”

Niečo málo o autorke

Daria Kashcheeva (37) je nezávislá filmárka, žijúca v Prahe, aktuálne študuje na FAMU. Jej študentské filmy boli uvedené už na mnohých medzinárodných festivaloch. Vo svojom bakalárskom bábkovom filme Dcéra Daria skúmala tému vzťahu medzi dcérou a otcom. Film mal premiéru na Festivale animovaného filmu v Annecy, kde dostal hlavnú cenu Kryštál za najlepší študentský film.

Táto snímka pozbierala ocenenia na viac ako 100 svetových festivaloch a v roku 2020 sa prebojovala do úzkych nominácií na Oscara. Úspech filmu dal Darii možnosť pracovať vo väčšom tíme a mať tiež prajnejšie podmienky na produkciu jej magisterského filmu Electra.

Kde si budeš môcť film pozrieť

Podľa vyjadrení, ktoré producent filmu Juraj Krasnohorský poskytol Brainee, čaká Electru „bohatá festivalová šnúra”. Film bol zároveň vyrobený ako súčasť kolekcie s názvom „Animation Power”, ktorá obsahuje tituly talentovaných režisérov a režisériek zo strednej Európy. V tejto kolekcii sa nachádza aj film slovenskej režisérky Marty Prokopovej Všetko, čo sme nestihli.

Dva filmy z vyššie spomínanej kolekcie však ešte nie sú dokončené, avšak hneď, ako bude práca na nich ukončená, „budú mať svoju premiéru na festivaloch”. Pričom celý výber bude v kinách uvedený ako jeden spoločný program. „Takže diváci budú mať možnosť vidieť tieto filmy aj v bežnej kino distribúcii zoradené spolu tak ako je to bežné na filmových festivaloch,” spomenul ďalej producent. 

Očakávaná doba uverejnenia pásma je jeseň 2024. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:18