S blížiacim sa koncom prác však hrozí tisícom Barcelončanom vysťahovanie.Twitter/pixlriffs/
StoryEditor

Sagradu Familia stavajú už 141 rokov. S blížiacim sa koncom prác však hrozí tisíckam Barcelončanom vysťahovanie

Michal Čiernik24.05.2023., 09:00h

Ikonická bazilika sa stala takmer rovnako slávnou pre svoje nedokončené práce, ako pre svoju veľkolepú architektúru. Kvôli finálnym prácam však hrozí demolácia troch mestských blokov v jej okolí.

Lajkuj Brainee.sk na

Okolo chrámu Sagrada Familia, majstrovského diela Antoniho Gaudího, ktoré sa nechtiac stalo synonymom pre nedokončené záležitosti, sa každý deň vinie dlhý rad turistov. Pod dychberúcimi vežami baziliky sa však objavil problém. Plány na vybudovanie obrovského schodiska vedúceho k nedokončenému hlavnému vchodu do chrámu by znamenali demoláciu troch mestských blokov a teda vysťahovanie až tisíc rodín.

Ak by sa tieto plány zrealizovali, znamenalo by to zbúranie blokov v susednej Calle Mallorca, ktoré sú už teraz nebezpečne blízko baziliky. Zdá sa, že nadácia, ktorá zastrešuje Sagrada Familia, je pripravená pokračovať v plánoch napriek odporu miestnych obyvateľov. Konečné rozhodnutie však zostáva na mestskom zastupiteľstve v Barcelone.

Miestni obyvatelia sa búria 

Salvador Barroso, právnik a zástupca miestneho združenia, ktoré bojuje proti ďalšej výstavbe kostola, podniká právne kroky na zastavenie navrhovaného schodiska.

Barroso tvrdí, že schodisko nebolo nikdy v Gaudího pôvodných plánoch a vysnívali si ho žiaci architekta po jeho predčasnej smrti v roku 1926, keď ho zrazila električka. Pôvodné plány zničili anarchisti pri vypuknutí španielskej občianskej vojny. „Nebolo to dielo Gaudího, ale ovplyvní to životy asi 3000 ľudí, ktorí žijú v blízkosti baziliky. To znamená, že ľudia ako ja, ktorí žijú vedľa toho miesta viac ako 30 rokov alebo viac,“ povedal Barroso pre Euronews Culture. 

image

Mrakodrap s výškou jedného kilometra? Pozri si tri projekty, ktoré navždy zmenia tvár moderného sveta

Barcelonská mestská rada sa zatiaľ vyhýbala rozhodnutiu a o osude desiatok domov rozhodne asi po miestnych voľbách, ktoré sa uskutočnia 28. mája. „Spolupracujeme so zástupcami Sagrada Familia, susednými obyvateľmi a ďalšími organizáciami, aby sme našli najlepšie riešenie na dokončenie prác a potrieb mesta,“ povedal pre Euronews hovorca mestskej rady. Barcelona chce „zaručiť právo na bývanie a minimalizovať počet postihnutých ľudí,“ dodal.

image

Zoznam národného dedičstva UNESCO pokrýva iba časť baziliky dokončenú počas architektovho života.

Pexels/enrico-perini/

Zoznam národného dedičstva UNESCO pokrýva iba časť baziliky dokončenú počas architektovho života. „Zaviazali sme sa dokončiť projekt Gaudího ako celok. Z tohto dôvodu sme vo februári 2020 vytvorili fórum pre dialóg s mestskou radou, susedmi a ďalšími zainteresovanými stranami v meste, aby sme našli najlepšie riešenie,“ uviedla hovorkyňa nadácie pre Euronews Culture vo vyhlásení.

Do roku 2026 to asi nestihnú

Prvý dátum dokončenia bol stanovený na rok 2026. Oneskorenia spôsobené s pandémiou však tento termín podľa všetkého posunú. Minulý rok navštívilo baziliku 3,7 milióna turistov z celého sveta. Najväčšiu skupinu zahraničných turistov tvoria Američania (13,8 percent), za nimi nasledujú Francúzi (11,2 percent) a Taliani (9,4 percent).

image

GALÉRIA „Dostavali“ zvyšné časti Kolosea aj chrámu Sagrada Família. Umelci dronmi dorábajú známe stavby

V roku 2022 bol príjem nadácie 100,7 milióna eur, z čoho 53,9 milióna eur bolo použitých na prebiehajúce stavebné práce. Zvyšok hotovosti sa buď uloží, alebo sa použije na budúcu prácu alebo miestne projekty. Podľa dohody podpísanej medzi španielskou vládou a Vatikánom v roku 1979 nadácia nemusí zverejňovať účty ani platiť dane. Musí priznať iba príjem z obchodu so suvenírmi, zatiaľ čo príjem od návštevníkov sa považuje za dary.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:30