Budovy, ktoré chcú atakovať hranicu jedného kilometraKoláž Brainee, Wikipedia, Twitter/
StoryEditor

Mrakodrap s výškou jedného kilometra? Pozri si tri projekty, ktoré navždy zmenia tvár moderného sveta

Miroslav Kamody18.06.2022., 10:00h

Ľudstvo čaká na architektonický míľnik, ktorý bude ďaleko za hranicami toho, čo stavitelia pred sto rokmi považovali za možné. Otázkou zostáva, ktorý z nádejných projektov sa skutočne podarí dokončiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Architektonické skvosty už po celé stáročia vyrážajú ľuďom dych a zároveň sú odrazom svojej doby. Impozantné antické paláce, do detailov prezdobené gotické katedrály či minimalistické súčasné stavby sú dlhotrvajúcim mementom, ktoré v sebe ukrýva neutíchajúcu ľudskú túžbu prekonávať všetky limity. 

image

Hobití domček, prerobená karosa či senecké Maldivy. Najcoolovejšie ubytovania na Slovensku, ktoré nájdeš na Airbnb

Zásadnou zmenou pre budovanie miest bolo pozrieť sa smerom nahor a postaviť budovy, ktoré doslova siahajú až k oblakom. Úplne prvým moderným mrakodrapom v histórii sa stala Home Insurance Building. Tá bola postavená ešte v roku 1885 a nachádza sa na rohu ulíc Adams a LaSalle v Chicagu. Pôvodne bola vysoká cez 42 metrov a mala desať poschodí, na ktoré o pár rokov pristavali ešte ďalšie dve.

V rámci seriálu Megalomanské stavby sme ti už prieniesli:

Keď sa presunieme o takmer 150 rokov do súčasnosti a vynecháme dlhoročnú dominanciu 381-metrovej Empire State Building, ktorá držala svetové prvenstvo dlhých štyridsať rokov, najvyššou budovou sveta je Burdž chalífa. Tá sa nachádza v Dubaji, má 828 metrov, 163 poschodí a jej výstavba stála 1,5 miliardy dolárov.

Pre porovnanie, najvyššou budovou Slovenska je momentálne Nivy Tower, ktorá dosahuje výšku 125 metrov. Eurovea Tower, prvý mrakodrap v našej krajine, ktorý je momentálne vo výstavbe na brehu Dunaja v hlavnom meste, bude mať po dokončení 168 metrov a 46 poschodí.

image

Eurovea Tower

Eurovea City/

Bohaté krajiny sa však akosi nechcú uspokojiť s tým, že už 14 rokov je najvyššou budovou sveta Burdž chalífa. Pri plánovaní nového rekordného mrakodrapu sa však odmietajú uspokojiť s budovou, ktorá bude „len o pár desiatok metrov vyššia”. Ich plány siahajú až k nebesám - k hranici jedného kilometra nad zemou.

Dominanta nového hlavného mesta

O túto métu sa v podstate pokúšajú len tri projekty a je nutné dodať, že sú zatiaľ viac na papieri ako skutočné. Prvým uchádzačom o najvyššiu budovu sveta je Oblisco Capitale. Tento mrakodrap by mal vyrásť v novom hlavnom meste Egypta. Keďže sa predpokladá, že v Káhire bude do roku 2050 žiť závratných 40 miliónov ľudí, vládni predstavitelia sa rozhodli ešte v roku 2015 spustiť jeden z najmegalomanskejších projektov celej Afriky. 

V rámci agendy Egypt Vision 2030 sa začalo približne 45 kilometrov východne od Káhiry budovať nové hlavné mesto. To dostalo neoficiálny názov Nová Káhira (respektíve New Administrative Capital) a rozkladať by sa malo na vyše 700 kilometroch štvorcových. Očakáva sa, že po dokončení by sa malo stať sídlom veľvyslanectiev, vládnych agentúr, parlamentu, desiatok ministerstiev, špirálovitého prezidentského sídla a okrem toho aj necelých siedmich miliónov obyvateľov.

image

Oblisco Capitale

Wikipedia/ziad Rashad/

Projekt Oblisco Capitale navrhla egyptská architektonická dizajnérska firma IDIA so sídlom v Gíze. Je navrhnutý vo forme faraónskeho obelisku obklopeného vodným kanálom pripomínajúcim rieku Níl. Podľa návrhu sa na 165 poschodiach budú nachádzať rezidencie či hotelové apartmány. Súčasťou bude niekoľko hotelov, nákupných centier, kín, bytov, rekreačných stredísk, obchodných centier a zdravotníckych stredísk. S výstavbou by sa malo začať v roku 2024.

Dubaj nechce prísť o prvenstvo

O titul mesta s najvyššou budovou sveta sa však rozhodne nechce nechať pripraviť ani Dubaj. Aj preto ešte v roku 2016 začala stavba mrakodrapu Dubai Creek Tower. Aurecon, inžinierska firma pracujúca na projekte, uviedla, že nová najvyššia dubajská veža bude v noci zo svojho vrcholu vyžarovať „maják svetla“.

V hornej časti bude minimálne desať vyhliadkových plošín vrátane miestnosti The Pinnacle Room, ktorá bude ponúkať 360-stupňový výhľad na mesto, uvádza sa vo vyhlásení inžinierskej firmy, ktorá na projekte spolupracuje so španielskym architektom Santiagom Calatravom. Paradoxom však je, že aj keď sa s výstavbou začalo už pred rokmi, doteraz nevieme, aká vysoká by budova mala byť.

image

Dubai Creek Tower

Aurecon Group/emaar/

Pôvodný cieľ bol jasný - prekonať 828 metrov, ktorými sa pýši Burdž chalífa. Odhaduje sa však, že bude vysoká niečo medzi 928 a 1 200 metrami. Mimochodom, budova už mala dávno stáť, pretože sa očakávalo že bude čerešničkou na torte dubajského expa, no stavitelia hovoria, že pre pandémiu koronavírusu museli so stavbou počkať. Podľa všetkého sú ale problémy omnoho väčšie, pretože mrakodrap má do dnešných dní len základy a šušká sa, že sa nikdy nedokončí.

Ťahala sa k nebesám, no stavebný ruch utíchol

Aj preto je najbližšie k skutočnému dokončeniu je preto Jeddah Tower. Stavba tohto mrakodrapu bola zahájená v saudskoarabskom meste Džidda na pobreží Červeného mora ešte 1. apríla 2013. Dokončenie stavby bolo odhadované na rok 2020. Budova bude súčasťou nového mestského komplexu Kingdom City.

image

Jeddah Tower

Twitter/jeddah Tower/

Prvé informácie o projekte boli zverejnené už v roku 2008, kedy sa dokonca hovorilo, že projekt bude vysoký nie jeden kilometer, ale rovno jednu míľu (vyše 1600 metrov). Pôvodne sa uvádzalo, že stavba vyjde developera na približne 1,1 miliardy, no dnes je už jasné, že to bude omnoho viac. Hlavným architektom stavby je Adrian Smith, ktorý mimochodom navrhol aj Burdž chalífa, čiže má v tomto smere bohaté skúsenosti.

image

Jeddah Tower

Wikipedia/omarnizar05/

Projekt síce postupne naberal reálne kontúry a dokonca sa stavba aj odlepila od zeme, no potom prišla rázna stopka a ruch na stavenisku ustal. V januári 2018 developer zastavil stavebné práce po tom, čo v Saudskej Arábii došlo k veľkým čistkám. Hromadné zatýkania princov, ministrov vlády a podnikateľov viedli k vytvoreniu protikorupčného výboru na čele s korunným princom Mohammedom bin Salmánom. Odvtedy sa stavba nepohla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 19:58