Mladí Slováci čoraz častejšie vyhľadávajú pomoc psychológovUnsplash/Sasha Freemind
StoryEditor

Mladí Slováci potrebujú pomoc. Psychológovia reagovali na takmer 180-tisíc žiadostí, je to 2,5-krát viac ako rok predtým

TASR14.02.2023., 16:00h

Psychológovia z občianskeho združenia IPčko minulý rok odpovedali na viac ako 178-tisíc žiadostí o pomoc. Je to 2,5-krát viac ako rok predtým.

Lajkuj Brainee.sk na

„Takmer 16-tisíc z nich sa na nás obrátilo s myšlienkami na samovraždu,” uviedol riaditeľ združenia Marek Madro. Psychológovia z IPčka v utorok symbolicky vyniesli duševné trápenia na strechu budovy Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave.

image

Terapeut povedal 22-ročnému mužovi, aby prestal byť gej. Online poradne sú terčom čoraz silnejúcej kritiky

Osamelosť

Chcú tak upozorniť na dôležitosť dostupnosti psychologickej pomoci. „Je preto symbolické, že sme vynášku zrealizovali dnes, na Valentína, kedy niektorí pociťujú osamelosť ešte silnejšie,” podotkol Madro s tým, že jedna pätina žiadostí o pomoc sa pritom minulý rok týkala osamelosti.

Na sociálnej sieti odporúčajú niekoľko rád, ako zvládnuť Valentína osamote. Napríklad stráviť deň s priateľmi, držať sa každodennej rutiny, urobiť si na tento deň plán a naplniť ho tým, čím ľudia chcú.

image

Mladí Slováci čoraz častejšie vyhľadávajú pomoc psychológov

Unsplash/Kristina Tripkovic

Valentín pokojne ignoruj

„Ak chcete, ignorujte Valentína a vnímajte ho iba ako ďalší deň v roku a nevenujte mu žiadnu špeciálnu pozornosť,” doplnili.

image

Si na Valentína sám? Nevadí. Ak si single a neriešiš, zasmej sa aspoň na valentínskych memečkách

IPčko pomáha cez linky pomoci a online chat, ale aj cez centrá krízovej intervencie, krízový intervenčný tím či kluby pre mladých. Ľudí, ktorí minulý rok združenie kontaktovali, najčastejšie trápili osamelosť, strach, duševné problémy, stres a tlak na výkon, či myšlienky na ukončenie života.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:08