Zrušené filmy s postavali od MarveluBrainee X Canva/
StoryEditor

Svet komiksov: Marvel plánoval množstvo ďalších filmov. Prečo nenatočil štvrtého Spider-Mana či sólovku Magneta?

Miroslav Kamody10.06.2022., 10:00h

Marvel už roky valcuje kiná. Nie vždy sa mu však darilo tak, ako dnes. Mohli za to hlavne práva na komiksové postavy roztrúsené po rôznych filmových štúdiách. Tie sa snažili priniesť príbehy, z ktorých väčšina sa však nikdy do kín nedostala.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozmach komiksových filmov trvá už viac ako desať rokov. To však neznamená, že predtým žiadne nevznikali. Marvel čoby komiksový gigant predal práva na množstvo postáv a superhrdinských tímov, no nie všetky sa stretli s takým úspechom, ako v prípade prepojeného filmového a seriálového univerza (Marvel Cinematic Universe), ktorého sme sa dočkali od roku 2008, píše Screen Rant.

Aj z tohto dôvodu sme sa v najnovšej časti nášho Sveta komiksov rozhodli pozrieť na snímky z dielne Marvelu, ktoré nikdy neuzreli svetlo sveta, aj keď sa s nimi pôvodne rátalo. V ceste im zvyčajne stál nedostatok kreativity a vlažné prijatie kritiky.

image

Štvrtý Thor ukázal nový trailer. Uvidíš v ňom skvelého záporáka aj nahého hlavného hrdinu

Daredevil 2

Keď v roku 2003 dorazila do kín sólovka Daredevila s Benom Affleckom v hlavnej úlohe, kritici ho opísali ako „fádny príbeh o pôvode superhrdinu, ktorý neprináša nič nové do žánru.“ Aj z tohto dôvodu sa nikdy nedočkal pokračovania, a to na rozdiel od inej postavy menom Elektra v podaní Jennifer Garner, ktorá stihla dostať samostatný film.

Klincom do rakvy pokračovania bol prevod práv na postavu späť od 20th Century Fox do Marvel Studios, ktoré už patrilo pod Walt Disney Motion Picture Studios. Vďaka tomu mohol na Netflixe vzniknúť seriál o Daredevilovi, ktorý mimochodom sleduje rovnaký komiksový príbeh (Daredevil: Born Again), ktorý mal byť použitý aj v prípade filmového pokračovania.

Spider-Man 4

Dnes je trilógia Sama Raimiho o pavúčom mužovi stvárnenom Tobeym Maguirom označená za kultovú. Jednotka bola fantastická, dvojka najlepším filmom o Spider-Manovi, a potom prišla trojka, ktorá (aj keď nie je zlá), kvalitu svojich predchodcov nedosiahla. Zarobila však dostatok na to, aby štúdio dalo zelenú štvrtej časti. Prečo však nevznikla? Film sa jednoducho zrútil pod vlastnou váhou očakávaní.

Preprodukcia projektu bola pozastavená kvôli nezhodám o tom, kto by sa mal objaviť ako záporák. Štúdio Sony presadzovalo zloženie Jim Carrey ako Carnage, Bruce Campbell ako Mysterio a John Malkovic ako Vulture. Raimi uprednostňoval Morbiusa (ech!) alebo Lizarda. Po nezhodách projekt opustil a Tobey ho nasledoval. Scenár sa neskôr použil pre reboot série. Najsmutnejšie na tom je, že keby išlo všetko hladko, mali sme sa dočkať až šiestich filmov.

Venom

Po premiére tretieho Spider-Mana chcelo štúdio natočiť samostatný film o Venomovi, ktorý sa vo filme objavil. Mal sa z neho stať antihrdina, a teda sa vydať podobnou cestou ako neskoršie filmy s Tomom Hardym v hlavnej úlohe. Štúdio v roku 2009 najalo režiséra a producenta Garyho Rossa, aby prepísal pôvodný scenár.

Už vtedy ale začínalo byť jasné, že herec Topher Grace sa nevráti do úlohy Eddieho Brocka. Netrvalo dlho a Venom sa vydal rovnakou cestou ako štvrtý Spider-Man. Postava si musela počkať pekných pár rokov, kým si v Sony povedali, že to s ňou skúsia opäť.

image

Venom

Paramount/columbia Pictures/

X-Men Origins: Magneto

Filmová séria X-Men priniesla v rámci Origins len príbeh Wolverina, no pôvodne sme v rámci nej mali vidieť omnoho viac samostatných príbehov zameraných na ostatných členov tímu. Po finančnom úspechu Wolverina sa Sheldon Turner pustil do písania scenára pre film X-Men Origins: Magneto. Ten dej scenára popísal ako mix komiksových X-Menov a snímky Pianista.

David S. Goyer mal projekt režírovať a všetko sa malo dať do pohybu ešte v roku 2007. Nakoniec sa však štúdio 20th Century Fox rozhodlo zamerať hlavne na tímové filmy o X-Menoch a plány okolo Origins zmietlo zo stola. Turnerov príbeh sa nakoniec pretransformoval a poslúžil ako základ pre X-Men: First Class, ktorý obsahuje množstvo referencií z druhej svetovej vojny, na ktorej mala byť sólovka Magneta postavená.

image

Magneto

20th Century Fox/

Hulk 2

Spomínaš si ešte na Hulka v podaní Erica Banu od štúdia Universal, ktorý uzrel zelené svetlo sveta v roku 2003? Aj keď samotný film sa príliš nepodaril, celosvetovo zarobil 245 miliónov, čím zdvojnásobil svoj produkčný rozpočet. Pokračovanie sa preto zdalo byť viac ako pravdepodobné. Do kín sa mal dostať v roku 2005, no preprodukčné oneskorenia spôsobili, že v roku 2006 celý projekt prevzalo Marvel Studios.

Štúdio následne potvrdilo, že všetka produkcia pokračovania bola zrušená v prospech reštartu v podobe The Incredible Hulk s Edwardom Nortonom. Film však príliš nezaujal a zelený gigant si srdcia divákov získal až v tímovke Avengers v roku 2011, kedy ho stvárnil Mark Ruffalo.

The Amazing Spider-Man 3

Príbeh ako vystrihnutý z návodu „ako sa stať obeťou vlastného úspechu”. Štúdio Sony sa rozhodlo pre bizarný krok a potvrdilo filmy The Amazing Spider-Man 3 a 4 už jedenásť mesiacov pred premiérou dvojky. Po premiére však predstaviteľ pavúčieho muža Andrew Garfield vyhlásil, že nielen už nechce túto postavu hrať, ale aj to, že sa už nechystá obnoviť zmluvu so štúdiom.

V Sony nevedeli, čo urobiť, a tak v lete 2014 oznámili, že tretia časť sa odkladá o štyri roky. Toto oneskorenie však bolo pre projekt fatálne a totálne ho pochovalo. Spolu s ním aj plány na snímku Sinister Six, ktorá sa mala sústrediť na Spideyho najväčších záporákov. Celé to vyvrcholilo v momente, keď sa Sony a Marvel dohodli na prepožičaní postavy do prepojeného vesmíru Marvel Cinematic Universe.

Ostatné zrušené filmy

To však ani zďaleka nie sú všetky filmy, ktoré nakoniec skončili len papieri, respektíve tesne pred (a po) začatím nakrúcania. Podobný osud stretol aj Shang-Chiho (pôvodný film sa plánoval ešte v roku 2005), Namora (verzia Aquamana od Marvelu mala vzniknúť ešte v 90. rokoch a intenzívne sa na nej pracovalo v rokoch 2001 až 2006) či Fantastickú štvorku (pôvodnú sériu zabil PG rating, ktorý z dvojice filmov urobil prádznu farebnú akciu) a reboot Fantastickej štvorky (ktorá sa pochovala sama).

image

Pre fanúšikov Marvelu vytiahli mega kaliber. Disneyland v Paríži pre nich otvára neuveriteľnú atrakciu

Azda najviac sa však rušilo v prípade filmov o X-Menoch. Po kúpe 20th Century Fox štúdiom Disney. Rušil sa spinoff Logana s X-23, sólovky Doktora Dooma, Gambita, Kitty Pryde a Multiple Man (s Jamesom Francom). K tomu všetkému sa zmietli zo stola aj plány na tímové filmy Alpha Flight, Exiles a X-Force (ktorý mal viesť Deadpool). K tomu všetkému ešte dva filmy zamerané na postavu Beasta (X-Men: Fear the Beast a Omega Red). 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:58