Kráľovská gardaWikipedia/Ibagli
StoryEditor

Odhaľujeme tajomstvá britskej Kráľovskej gardy. Môžu prehovoriť, ako profesionálni vojaci plnia úlohy po celom svete

Miroslav Kamody19.12.2022., 10:00h

Nie sú len atrakciou pre ľudí, majú prísny režim, jasné pravidlá a jej členovia dokonca operujú po celom svete. Takto to skutočne vyzerá v Kráľovskej garde.

Lajkuj Brainee.sk na

Milióny turistov každoročne prichádzajú do Londýna, aby si pozreli jeho najväčšie dominanty. Kto nemá fotku s Big Benom, obrovským Londýnskym okom či neslávne známou Kráľovskou gardou, akoby v tomto meste ani nebol.

A práve posledná spomenutá atrakcia je tŕňom v oku mnohých ľudí, píše portál LadBible. Kráľovská garda je názov pre kontingent pechoty zodpovedný za stráženie Buckinghamského paláca.

image

Kráľ Karol III. pozval princa Harryho a Meghan na korunováciu. Ku kontroverznému seriálu na Netflixe sa nebude vyjadrovať

Okrem toho však má na starosť aj ochranu St James‘s Palace, vrátane Clarence House (londýnske sídlo kráľa, v minulosti domov aj pre jeho synov princov či kráľovnej matky). Mnohí návštevníci však zabúdajú na jednu dôležitú vec.

Nie sú len atrakcia

Aj keď sú obrovským lákadlom pre mnohých turistov, nejde o atrakciu, ale skutočnú ochranku kráľa a jeho statkov. Hoci na mnohých fotkách držia len šabľu, nie je nič nezvyčajné vidieť ich so samopalom.

Garda je známa tým, že jej členovia nesmú porušovať protokol, a teda by sa nemali pohnúť ani nijako interagovať s okolím. Ako však vieme z internetových videí, nie vždy to dopadne tak, ako by malo.

Ako sa však ukázalo, podľa palácových pravidiel existuje jedna fráza, ktorú majú povolenú vysloviť, ak sa im niekto postaví do cesty. Prezradil ju totiž priamo jeden s členov gardy na Reddite.

Základná fráza

Ako vysvetlil, „majú dovolené dostať [ľudí] preč varovaním, ak neuhnú alebo začnú konať agresívne“. Najčastejšie používanou frázou je potom: „Uvoľnite cestu Kráľovej garde.“

Takto je to opísané aj v príručke k výmene stráží v Buckinghamskom paláci. Zároveň nesmieme opomenúť samotné varovanie pre turistov, v ktorom sa doslova píše: „Prosím, nestavajte sa garde do cesty, pretože sa nezastavia ani neprejdú okolo ľudí, ktorí bránia ich postupu.“ A že sa skutočne nezastavia!

image

Kráľovská garda

Wikipedia/Tristan Surtel

Mimochodom, vedel si, že okrem nehybného státia má kráľovská garda, známa hlavne obrovskými čiapkami s medvedej kože a červenými tunikami, aj ďalšie úlohy? 

Profesionálni vojaci

Podľa spomínanej príručky pracujú dve hodiny ako stáž a následne majú štyri hodiny voľna. Vďaka tomu majú dostatok času na to, aby sa ich telá a mysle zotavili.

Možno sa ti dve hodiny zdajú málo, no dlhodobé udržiavanie tela v úplnom pokoji môže spôsobiť vyčerpanie, svalové napätie, bolesti krížov a opuchy chodidiel. Aj preto sa stáva, že ich pri dlhších podujatiach alebo v horúcom počasí často vidíš omdlievať.

image

Päť rokov ho rekonštruovali. Londýnom sa znovu ozýval slávny Big Ben

Okrem stráženia sú zodpovední aj za nočné hladkovanie v areáli samotných palácov. Možno najprekvapujúcejším zistením je, že členovia tejto gardy plnia po celom svete rôzne povinnosti a úlohy aj ako profesionálni vojaci.

Dokonca majú povesť jedných z najkvalifikovanejších vojakov v britskej armáde. Byť teda členom Kráľovskej gardy znamená omnoho viac, ako len stáť na jednom mieste, vyzerať náladovo a celé hodiny nedať na sebe znať jedinú emóciu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:25