Populárny módny reťazec prestrelil.X/noor_a25/
StoryEditor

Populárny módny reťazec prestrelil. Jeho nová kampaň si údajne robí srandu z obetí vojny v Gaze

AntiyoutuberMichal Čiernik12.12.2023., 13:00h

Španielsky módny gigant Zara čelí veľkej vlne kritiky zo strany podporovateľov Palestíny. Na instagramovom profile módnej značky sa totiž objavili fotografie k novej kolekcii, na ktorých sú figuríny obalené v igelite a bielej látke. To mnohým používateľom sociálnych sietí pripomína spôsob, akým sú do látky balené telá zomrelých v moslimskom svete. V čase, keď sa na sieťach objavujú fotografie s presne takými telami so zomrelými z Gazy, je to podľa mnohých necitlivé a urážlivé. Vyzývajú preto na bojkot Zary.

Lajkuj Brainee.sk na

Španielsky reťazec Zara vyvolal na sociálnych sieťach kontroverzie kvôli novej kolekcii nesúcej názov The Jacket. Na konci minulého týždňa sa na oficiálnom instagramovom profile Zary začali objavovať promo fotografie nových produktov. Hoci mnohé zaujali, nejeden sledujúci si čoskoro všimol, že by mohli symbolizovať aj niečo iné, než len nové bundy a kabáty. Treba dodať, že kritici kolekcie sú v drvivej väčšine propalestínski, píše pre Antiyoutuber Barbora Bahníková.

Tvárou kampane je modelka Kristen McMenamy, ktorá na sebe má bundu, odetá do tmavých farieb, pozadie a dekorácie sú kontrastne biele. Problém však niektorí ľudia nevidia v modelke a bunde, ale v tom, čo je v pozadí, teda niekoľko figurín zabalených do bielej látky a igelitu. 

image

Gaza je koncentrák. Slávne herečky antisemitizmom pobúrili Hollywood

Práve tie majú údajne pripomínať mŕtve telá, zabalené rovnako, ako je to pri obetiach vojnového konfliktu v Gaze. Okrem zabalených figurín sú na fotografiách aj figuríny odhalené, tým však chýbajú niektoré končatiny. Hoci sa podľa mnohých dá fotografie vyložiť aj ako neusporiadaný ateliér sochára či iného umelca, pretože okrem figurín sú vidieť aj pomaľované rámy a krabice, podporovatelia Palestíny majú jasno. 

Zabalené postavy, chýbajúce končatiny a neporiadok, ktorý mnohým ľuďom pripomína ruiny vojnou rozborených budov v Gaze, je vraj vševypovedajúci. Jeden z kartónov v pozadí by mal navyše údajne pripomínať obrátený tvar mapy Palestíny.

#boycottZara

Okamžite sa preto začali objavovať komentáre, v ktorých používatelia vyzývajú na bojkot produktov módneho reťazca. „Využívať smrť a deštrukciu pre potreby módneho priemyslu je skrátka hrozivé. Malo by nás to ako zákazníkov pobúriť. Bojkotujte Zaru,“ napísal palestínsky umelec Hazem Harb na Instagrame. Ďalší užívatelia, ktorí zastávajú rovnaké názory, sú z nových fotiek ich obľúbeného módneho reťazca smutní, sklamaní a nahnevaní. 

„Najnovšia kampaň Zary je zavrhnutiahodná a hanebná. Správanie Zary vypovedá o absencii ľudskosti. Bolesť Palestíny nie je na predaj,“ píše na sociálnu sieť X bloggerka Parishay Hussain.

Hashtag #boycottZara trenduje nielen na platforme X, ale aj na Instagrame a TikToku. Zara ako reakciu na celú kauzu zo svojho instagramového profilu zmazala príspevky z kampane a zverejnila ospravedlňujúci príspevok. „Kampaň predstavuje sériu snímok nedokončených sôch v sochárskom ateliéri a bola vytvorená s jediným cieľom - predstaviť vyrobené odevy v umeleckom kontexte,“ vysvetľuje spoločnosť v príspevku. 

Tomu, že má kampaň pripomínať práve ateliér sochára, napovedá aj to, že promo fotografie a kolekcia búnd je súčasťou kampane a série s názvom The Atelier. Ide o limitovanú edíciu špeciálnych kúskov, ktoré majú oslavovať módne remeslo a vášeň pre umelecké vyjadrenie.

Treba však dodať, že to nie je prvýkrát, čo Zara čelí podobnému obvineniu. V roku 2021 sa jedna z hlavných návrhárok Zary Vanessa Perilman dostala do sporu s palestínskym modelom Qaherom Harhashom kvôli jeho podpore obyvateľov Gazy. 

„Možno keby boli vaši ľudia vzdelaní, nevyhadzovali by do vzduchu nemocnice a školy, ktoré v Gaze pomohol zaplatiť Izrael,“ napísala mu vtedy. Nakoniec dodala, že nikdy neprestane brániť Izrael a ľudia ako on sú zameniteľní. Harhash vtedy konverzáciu zverejnil na Instagrame a hoci sa Zara vyjadrila, že neakceptuje nedostatok rešpektu k žiadnej kultúre, návrhárku nijako verejne nepotrestala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:52