Astronautom nové skafandre navrhne talianska módna značka.Nasa/Axiom Space
StoryEditor

Vesmír nosí Pradu. Astronautom navrhne skafandre luxusná talianska značka

iDnes.czČTK08.10.2023., 12:03h

Obleky astronautov, ktorí zamieria na Mesiac v rámci misie Artemis, pomôže navrhnúť luxusná talianska módna značka Prada. Bude spolupracovať so spoločnosťou Axiom Space, ktorá má na vybavenie astronautov kontakt s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

Lajkuj Brainee.sk na

Textilní inžinieri z Prady majú s kolegami z Axiom Space hľadať nové materiály a technologické riešenia, aby skafandre pre pobyt na Mesiaci aj obleky používané vo vnútri lode boli čo najpraktickejšie a najfunkčnejšie, citovala z vyhlásenia firiem agentúra Reuters, píše sa na portáli iDnes.

Predstavené pred niekoľkými mesiacmi

Prvé prototypy nových skafandrov predstavil Axiom Space už tento rok v marci a ukázal ich variant v čiernej farbe s oranžovými, modrými a bielymi linkami. Kvôli ochrane pred extrémnymi teplotami majú byť obleky pre pobyt na povrchu Mesiaca tradične biele. 

Skafandre, ktoré v súčasnosti nosia astronauti na misiách na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), boli predstavené približne pred 40 rokmi. Vývoj nových vesmírnych oblekov sa plánoval už dlho, ale kvôli rôznym problémom sa neustále odkladal. Majú pre astronautov poskytovať lepšiu ochranu pred drsnými podmienkami vo vesmíre a lepšiu flexibilitu než tie predchádzajúce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:05