Kedysi módne prešľapy, dnes nové trendyBrainee X Canva/
StoryEditor

Vytŕčajúca spodná bielizeň či ponožky v sandáloch. Módne prešľapy sú teraz nové trendy

Karolína SýkorováiDnes.cz08.10.2023., 16:42h

Všimol si si, že slová ako „prešľap“ či „faux pas“ sa v módnych magazínoch objavujú čoraz menej?

Lajkuj Brainee.sk na

Móda je stále liberálnejšia a v poslednej dobe si osvojila radu bývalých prehreškov proti dobrému vkusu. Výnimkou pritom nie sú ani naše slávne ponožky v sandáloch, píše sa na portáli iDnes.cz. Aké ďalšie zvláštnosti sú teraz „in“?

Ľadvinka

V 90. rokoch ju nosili všetci, ale postupne jej sláva upadala a prinajmenšom 20 rokov bola považovaná za symbol nevkusu. Slušný človek si ju v tejto dobe vzal maximálne tak na bicykel či výlet do hôr. 

V roku 2023 ľadvinka vracia úder a derie sa do popredia ako jeden z najmódnejších doplnkov. Za jej vzkriesením stojí predovšetkým mladá generácia, ktorá si obľúbila módu 90. rokov. 

Od svojich kontroverzných predchodkýň sa ale súčasná ľadvinka predsa len trochu odlišuje. Väčšinou sa nenosí na bokoch, ale na páse namiesto opasku, alebo dokonca šikmo cez hruď. Moderné kúsky majú tiež minimalistický alebo ležérne elegantný vzhľad a vyrábajú sa z kvalitných materiálov, ako je napríklad koža. 

image

Ľadvinka

Brainee X Canva/

Ponožky v sandáloch

Obľúbený vtip o Čechoch na dovolenke by dnes v zahraničí rozosmial len málokoho. Ponožky v sandáloch sa totiž stali módnym trendom. Prvýkrát sa objavili už začiatkom roku 2017, keď ich Virgil Abloh v službách módneho domu Louisa Vuittona zahrnul do svojej pánskej kolekcie na jar/leto 2017. 

Tento rok sa s obľubou papúč Birkenstock, ktoré sa po novom nosia aj von, zviezli aj ponožky. Ruku na srdce, toto milované a nenávidené duo má svoje nesporné výhody. Len si spomeň na slová tých, ktorí na legendárnu dvojicu nedajú dopustiť: vďaka ponožkám sa ti v sandáloch nezapotia a nezašpinia nohy. 

Podobne ako v prípade ľadviniek, aj tu platí jedno veľké ale. Ponožky v skutočne módnych outfitoch väčšinou bývajú tenké a majú svetlú či neutrálnu farbu. Bonusom je potom zaujímavý lem alebo iný netradičný motív. Nosí sa k minisukniam, šortkám alebo aj k minišatám. Na hrubé ponožky radšej zabudni. 

image

Ponožky v sandáloch

Brainee X Canva/

Príliš veľa šperkov, miešanie rôznych kovov

Legendárna návrhárka Coco Chanel hovorievala: „Predtým, než opustite dom, pozrite sa do zrkadla a jednu vec odložte.“ Hoci je minimalizmus vo svete módy stále pojmom, tiež jeho antagonista maximalizmus naberá na sile. Paradoxne je jeho veľkým zástancom práve módny dom Chanel. 

Striedmosť bola dlhé roky mantrou predovšetkým v oblasti šperkov. Kombinácia niekoľkých náramkov či náhrdelníkov bola považovaná za nevkusnú a príliš okázalú. Rovnako ako v prípade oblečenia, aj v tejto sfére sa nakoniec ujalo vrstvenie – rôznych dĺžok, typov kamienkov, korálikov aj kovov. Milovníci módy prišli na to, že sa kombináciou rôznych šperkov dá spoľahlivo ozvláštniť aj ten najnudnejší outfit. 

Samostatnou kapitolou je potom miešanie niekoľkých farieb kovov. S tým, že spona od opasku má striebornú farbu, náušnice sú vyrobené z ružového zlata a snubný prsteň zo žltého, si tiež už nemusíte lámať hlavu. Podobné maličkosti ustúpili vlne individuality. 

image

Kombinácia šperkov a ich rôznych farieb

Brainee X Canva/

Vytŕčajúca spodná bielizeň

V prvých rokoch nového milénia nosil nebezpečne vysoký podiel mužov aj žien nohavice takzvane na pol žrde. Trend, ako to už býva, sa po pár rokoch obrátil a obliecť iné nohavice než s vysokým pásom bolo považované za prehrešok proti dobrým mravom. 

V tomto roku sa vrátili do módy bokovky, s ktorými mizne tiež embargo na vykúkajúcu spodnú bielizeň. Efektne priznaný lem nohavičiek či trenírok je opäť in. Niektorí módni návrhári sa potom rozhodli vyradiť nohavice z hry a nahrádzajú ich širokými „bombarďákmi“ obliekanými na pančuchy. 

Ani podprsenkám nebola uprená chvíľa na výslní. V móde sú tento rok priesvitné materiály, ktoré im dovolia vyniknúť. Ešte o niečo odvážnejšie sú potom strihy, ktoré podprsenku pretvárajú na súčasť šiat. 

image

Vytŕčajúca spodná bielizieň

Profimedia.cz/

Kombinácia rôznych farieb denimu

Možno si niektorí pamätajú na dobu, keď džínsy boli ťažko dosiahnuteľnou frajerinou, a kto mal rovno celý džínsový komplet, bol takmer poloboh. Bolo ale nepísaným pravidlom, že súprava má farebne ladiť. Po revolúcii, keď už bolo džínsových vecí dostatok, sme denim na denim považovali za nevkusný, obzvlášť pokiaľ mali jednotlivé kúsky odlišný odtieň. 

Tento rok sa nesie v znamení beztrestných hier s týmto obľúbeným materiálom. A súdiac podľa jesenných týždňov módy, podobne to bude vyzerať aj v budúcom roku. Po novom si tak ku klasickým rifliam môžeš vziať vestu v inom odtieni modrej, džínsová bunda si zrazu dobre rozumie s bielymi či čiernymi rifľami a tak ďalej. Do denimu sa tiež pokojne môžeš zahaliť aj celý. Jediné, čo ťa pritom obmedzuje, je tvoj vlastný vkus. 

image

Kombinácia rôznych odtieňov denimu

Brainee X Canva/

Oblečenie, ktoré nesedí

Boli časy, keď každý kúsok musel dokonalo sedieť a za príliš veľké nohavice alebo sako si ľudia vyslúžili posmech okolia. V roku 2023 už voľnými, ležérnymi nohavicami nikoho nepohoršíš, rovnako tak ani s oversize mikinou. 

Zdanlivo nesediace oblečenie si už niekoľkú sezónu užíva svoju chvíľku na výslní. Bola to najskôr pandémia koronavírusu, ktorá nás naučila si užívať pohodlie, ktoré so sebou prináša. Všetko má ale svoje hranice. Kreácia á la Justin Bieber s rozkrokom po kolená sú pri bežnom nosení stále považované za faux pas. Aspoň zatiaľ. 

Kombinácia čiernej a hnedej

Čierna a hnedá sú považované za dva základné kamene väčšiny outfitov. Stále máme tendenciu ladiť doplnky do jednej z týchto farieb, málokedy ich ale kombinujeme medzi sebou. Väčšinu ľudí by sme dokonca mohli zaradiť do škatuliek „tím čierna“ a „tím hnedá“. 

Dlhú dobu bolo toto farebné duo považované za nevkusné, a to celkom bezdôvodne. Až v posledných rokoch si milovníci módy uvedomili, že spojenie oboch farieb vyžaruje nevtieravú eleganciu. Práve z tohto dôvodu je farebné duo obľúbené medzi vyznávačmi tichého luxusu. 

Podobne je na tom aj modrá a zelená, dvojica, ktorá dlho trpela vplyvom riekanky „zelená a modrá, pre bláznov dobrá“. Aj tá je už dávno prekonaná. Súčasná móda je hravá a zameraná na individuálny vkus jednotlivcov. Dovoľuje nám preto nosiť aj zdanlivo uletené kúsky a kombinácie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:36