Nová funkcia Googlu je na smiech.Canva/
StoryEditor

Benzín dodá špagetám grády a pizzu vylepší lepidlo. Umelá inteligencia od Googlu radí ľuďom bizarné veci

iDnes.cz02.06.2024., 12:00h

Google len nedávno predstavil novinku, ktorá má byť revolúciou vo vyhľadávaní obsahu na internete. Zatiaľ je však iba na smiech.

Lajkuj Brainee.sk na

Len pred dvomi týždňami Google spustil na americkom trhu novú funkciu, od ktorej si sľubuje, že spôsobí revolúciu v spôsobe vyhľadávania na internete. Funkcia s názvom AI Overview používateľovi priamo odpovedá na hľadaný výraz s využitím umelej inteligencie. Spoločnosť ju plánuje postupne spustiť aj v ďalších krajinách.

Po sprístupnení funkcie americkej verejnosti sa však ukazuje, že má veľké nedostatky. Ľuďom radí nezmyselné veci, ktoré ani náhodou nie sú bezpečné, píše portál iDnes.cz. Používatelia zverejnili zvláštne odporúčania, ktoré od nej dostali. Tu je výber tých najbizarnejších.

image

Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie

Lepidlo na pizzi

Asi najznámejšia je rada s lepidlom na pizzi, okrem iného aj preto, že ju redaktorka serveru Business Insider naozaj vyskúšala.

Na začiatku bol screenshot z vyhľadávača google s otázkou „syr nedrží a pizzi“. Funkcia AI Overview odpovedala: „Syr môže z pizze schádzať z viacerých dôvodov, napríklad: príliš veľa omáčky, príliš veľa syra, príliš riedka omáčka. Tu je pár vecí, čo môžete skúsiť.“

Umelá inteligencia najskôr navrhla, že tento problém môže vyriešiť pridaním syra do omáčky. Do tohto bodu odpoveď zatiaľ vyzerá nevinne. Lenže jej nedostatky sa ukázali hneď pri druhej rade. „Tiež môžete do omáčky pridať zhruba 1/8 hrnčeka netoxického lepidla, ktoré jej dodá viac lepivosti,“ poradila používateľovi.

image

Nová funkcia od Googlu AI Overview.

X/one Vanished Ghost/

Technicky mala pravdu - na pizzi, ktorú spomínaná redaktorka upiekla (a ochutnala), držal syr ako prilepený. Avšak dvanásť z desiatich výživových poradcov, deväť zo siedmich lekárov a jeden z dvoch výrobcov rakví to neodporúča.

Ako je možné, že AI takúto odpoveď ponúkla? Našla ju totiž v 11 rokov starom príspevku na fóre Reddit. A zatiaľ čo väčšia časť čitateľov pochopí, že to bolo myslené ako vtip, AI túto radu vzala úplne vážne.

image

Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda

Aspoň kameň denne

Podobné vysvetlenie má aj ďalšie absurdné odporúčanie od novej funkcie Google. Na pomerne nezmyselnú otázku „Koľko kameňov denne by som mal zjesť“, odpovedala: „Podľa geológov na UC Berkley by ste mali zjesť aspoň jeden menší kameň denne. Tvrdia, že kamene sú dôležitým zdrojom minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý zažívací trakt.“

Aj tu sa rýchlo ukázalo, odkiaľ (dez)informačný vietor fúkal. Rada totiž kedysi vyšla v humornom článku na satirickom serveri The Onion.

A zatiaľ čo väčšia časť čitateľov pochopí, že je to vtip, alebo si správne uvedomí, že informáciu číta na webe, ktorý sa satirickými článkami preslávil, pre AI je to zdroj ako každý iný. Čo je pochopiteľne problém.

image

Z ChatuGPT ide hrôza. Podľa štúdie sa v ňom dá naplánovať aj biologický útok, má to však svoje úskalia

(Ne)nechaj psa v rozpálenom aute

Pomerne prekvapivé vysvetlenie má odpoveď systému AI Overview na otázku, či je v poriadku nechať psa v slnkom rozpálenom aute. Odpoveď je pritom jednoduchá: Nie, nikdy.

Lenže AI Overview údajne odpovedala: „Áno, je vždy bezpečné nechať psa v horúcom aute. Najmä v horúcom dni je teplota v aute podobná ako teplota vonku.“ Čo je samozrejme nezmysel.

image

Nová funkcia od Googlu AI Overview.

X/napalm/

Systém sa pritom úplne absurdne odvoláva na pieseň kapely The Beatles s názvom "It‘s Okay to Leave a Dog in a Hot Car", teda Je v poriadku nechať psa v rozpálenom aute, o ktorej sa dá na internete dočítať aj to, že vyšla na albume Help! a nie všetci členovia kapely s jej zverejnením súhlasili.

Háčik je v tom, že taká skladba na albume nie je, respektíve nie je ani na žiadnom inom albume The Beatles. Opäť je to len niekoľko rokov starý vtip, respektíve fake pesnička v zodpovedajúcej štylizácii, ktorá na YouTube už nazbierala niekoľko miliónov prehratí.

image

Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani

Špagety s benzínom

Najskôr sa podľa príslovia "neexistuje hlúpa otázka" jeden používateľ skúsil opýtať, či môže použiť benzín na to, aby sa špagety uvarili rýchlejšie. AI Overview mu odpovedala, že to nie je možné, ale že benzín môže do špagiet pridať za účelom ostrejšej chuti. „V samostatnej panvici opražte na benzíne cesnak a cibuľu, kým sa nerozvonia,“ znie presná inštrukcia v ponúknutom recepte.

Odkiaľ systém vyčítal tento recept známe nie je, ale možno predpokladať, že pôjde o nejaké fórum alebo diskusiu a opäť to bolo myslené ako vtip. 

Google sa rýchlo poučil a na tieto otázky ti už umelá inteligencia neposkytne chybné odpovede. Nielen preto, že AI Overview zatiaľ nie je v rámci Európy dostupná, ale aj preto, že po zásahu Googlu ich už systém neponúka.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. jún 2024 14:25