Muž s dvoma srdcami žije, obe bijú v zosúladenom tandeme.Swns.com/canva/
StoryEditor

Mužovi pripojili k srdcu menšie, ženské. Transplantáciu prežil, lekári sú fascinovaní

mor04.03.2023., 12:00h

Prežil transplantáciu srdca, teraz mu bijú v tele dve srdcia.

Lajkuj Brainee.sk na

Výsledkom operácie je, že pacient má teraz obe sady chromozómov, čo lekárov fascinuje. Suresh, ktorý vo veku 45 rokov trpel srdcovým zlyhaním, nemohol podstúpiť konvenčnú transplantáciu srdca kvôli vysokému tlaku v pľúcach.

image

Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba

Namiesto toho sa lekári rozhodli transplantovať mu do hrudnej dutiny ďalšie srdce - menšie a zo ženy. To spojili s jeho starým srdcom. Teraz Sureshovi bijú dve srdcia v tandeme a prípad sa považuje za prvú takúto operáciu svojho druhu v Ázii.

Po úspešnej operácii v Kovai Medical Center and Hospital v Indii sa zdravotníci priznali, že postup bol „tvrdý a náročný“. Doktor Prasanth Vaijyanath povedal: „Bol to osud, že pacient dostal srdce od darkyne, pretože dokonale zapadlo do jeho dutiny a bolo menšie,“ píše sa na webe magazínu NBC.

Operácia je fascinujúca aj z inej strany - muž bude mať teraz muž nielen chromozóm XY, ktorý majú všetci muži, ale aj srdce chromozómu XX. Doktor Vaijyanath  pokračoval: „Medzi dvoma srdcami je päť spojení. Dve spojenia sú určené na odber okysličenej krvi, zatiaľ čo tri na odber neokysličenej krvi. Prvé dve sú umiestnené medzi ľavými predsieňami dvoch sŕdc a zaisťujú zdieľanie krvi. Spojiť ich s bijúcim srdcom bola najťažšia úloha, a preto bola táto operácia veľmi náročná.“

image

Udrela svojho bývalého partnera pri sexe do penisu. Známa youtuberka opisuje, aký je život Tourretovým syndrómom

Sureshovo vlastné srdce má iba desať percent funkcií a sedí vedľa nového, ktoré robí väčšinu práce zaňho. Zdravé darcovské srdce pracuje v tandeme s chorým, takže obe môžu úspešne vykonávať metabolické aktivity ako jeden, tvrdí doktor Vajyanath. 

Nie je jasné, či Sureshovo ženské srdce zanechalo nejaké nezvyčajné vedľajšie účinky – hoci by to nebolo nič výnimočné. Pred niekoľkými mesiacmi TikTokerka Adamou podstúpila transplantáciu srdca od muža v strednom veku a zostali jej tri vedľajšie účinky.

Vo svojich vidách ukazuje sledovateľom, ako je vidno bitie jej srdca cez hruď. Ukázala aj plešinu, kde jej po operácii mozgu nikdy nenarástli vlasy. Video uzavrela vysvetlením, že jej nohy sa bohužiaľ nehýbu kvôli poškodeniu nervov.

Po operácii vo veku šiestich mesiacov a dvoch rokov si Cecilia mohla užiť relatívne normálne detstvo, ale v apríli 2010 sa jej srdce zhoršilo a skončila so zástavou srdca. 

image

Vedcom sa podarilo vypestovať prasaciu pečeň. Chceli by ju transplantovať človeku

Keď jej zlyhalo srdce, Cecilia musela podstúpiť transplantáciu srdca. Napriek tomu, že je stále optimistkou, traumatický zážitok jej umožňuje robiť aspoň nejaké zábavné párty triky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:58