Taylor SwiftReuters/Joe Camporeale/USA Today Sports
StoryEditor

Pred Taylor Swift sa klaňajú politici aj biznis. Speváčku vôbec po prvýkrát skúmal vedecký samit, záujem bol enormný

iDnes.czPetr Lánský19.02.2024., 13:00h

Slávnu ikonickú speváčku rozoberalo stretnutie zo všetkých strán. Všímalo si nielen jej hudbu, ale hlavne texty, verejné postoje, obliekanie. Nazerali na ňu z hľadiska ekonómie aj politiky. Nebolo to stretnutie fanúšikov, ale vedeckej obce. Taylor Swift skúmal akademický kongres tri dni.

Lajkuj Brainee.sk na

Pôvodne si usporiadatelia podujatia, ktoré sa konalo od nedele 11. do utorka 13. februára, mysleli, že to bude stretnutie o nejakých päťdesiatich účastníkoch, čo sa zmestí do dvoch prednáškových miestností. Skromné predstavy nabúralo, keď si akademické plány všimol časopis Rolling Stone. A tiež denník The Guardian, rovnako CNN, BBC. A potom ďalšie.

Vedecké sympózium o popovej speváčke? Ona myšlienka rezonovala. A nielen v médiách, zaujala aj kolegyne a kolegov z vedeckých kruhov, píše Petr Lánský z portálu iDnes.

„Žiadosti o účasť na konferencii chodili takou záplavou, že som to nikdy nezažila,“ priznáva Eloisa Faichney, členka prípravného výboru konferencie, odborníčky na médiá, kultúru a komunikáciu. Cez webovú stránku venovanú konferencii nazvanej Swiftposium prišlo okolo štyroch stoviek vedeckých pojednaní, z celkom sedemdesiatich ôsmich inštitúcií z celého sveta.

image

Super Bowl 2024: Taylor Swift stihla priletieť z Tokia, aby naživo videla výhru Kelceho tímu. Žiadosť o ruku sa však nekonala

Všetky sa uchádzali o prezentácie. Organizátori nakoniec odkývli 130 prác. Obsiahli súvislosť medzi fenoménom Taylor Swift a ekonomikou, zdravím, literatúrou, rodom, hudobným priemyslom, popkultúrou a mnohými ďalšími oblasťami.

Mocná žena

Organizátorský tím si pritom bol vedomý, že hocikto sa na jeho nápad bude pozerať cez prsty. Ako na obyčajný vedecký rozmar, na doklad, že akademická obec už nevie, čím by si skrátila čas, akú kratochvíľu by si našla, že sa nezastaví pred tou najtriviálnejšou trivialitou.

Preto hneď vo svojom úvodnom vyhlásení usporiadateľský výbor vysvetlil: „Taylor je v obrovskom meradle vplyvnou osobnosťou. Nie je superhviezdou len ako umelkyňa, jej vplyv je taký široký, ako sa to podarilo len niekoľkým málo ľuďom. Siaha od hudby cez biznis, formovanie komunít, politiku, právo.“

image

Taylor Swift

Reuters/Joe Camporeale/USA Today Sports

Aby rozsah fenoménu podčiarkol organizátorský kolektív konkrétne, pripomenul, že speváčkin koncert v Melbourne, ktorý sa zhodou okolností konal takmer súčasne s konferenciou, mal vygenerovať pre austrálsku ekonomiku vyše miliardy dolárov. Takú ekonomickú moc Taylor Swift má.

„Nebolo by nijako nadnesené vyhlásiť, že Taylor Swift je jednou z najmocnejších osobností sveta,“ zhŕňa sociologička Georgia Carollová, ktorá sa zameriava na fenomén celebrít a fanúšikovstva, a ktorá získala doktorát práve za prácu o Taylor Swift.

Nakopne biznis

Magazín Time vyhlásil Taylor Swift osobnosťou roku 2023. Je jednou z najúspešnejších postáv hudby, rovnako jednou z najzárobkovejších umelkýň, najoslavovanejších celebrít. Lenže nielen to. Vedecká obec vysvetľuje, že predmetom jej štúdia je Taylor Swift aj preto, aký vplyv má debata presahujúca hudbu, na diskusie o témach tak pestrých, ako sú poplatky za streamovanie hudby, mizogýnia a cancel culture.

image

Taylor Swift mieri do Európy. Jej koncerty vygenerovali viac peňazí, ako majú niektoré krajiny HDP

Špeciálny panel si na austrálskej konferencii vyslúžila „swiftonomics“ - jej gigantický vplyv na ekonomiky a národné hospodárstvo. Vplyv, ktorý, pripomína BBC, prinútil svetových lídrov žobrať o to, aby ich krajinu navštívila na svojich šnúrach.

Jej romanca s hviezdou amerického futbalu Travicom Kelcom pozvala do tradične mužského sveta tohto športu dievčatá. Výnosy americkej Národnej futbalovej ligy masívne vyskočili. Podľa Apex Marketing priniesol „efekt Taylor Swift“ Kelceho tímu Kansas City Chiefs a Národnej futbalovej lige cez 331 miliónov dolárov.

K zápasom priviedol o 53 percent viac žien z tínedžerskej kategórie a o 24 percent viac zo skupiny od osemnástich do dvadsaťštyri rokov, zhrnul server Al Jazeera.

image

Taylor Swift

Reuters/Mark J. Rebilas/USA Today Sports

Odtlačila sa do politiky

Swift však otriasa aj politikou - ďalšia z prednášok na konferencii rozoberala, ako odkazy na speváčku využívajú austrálski poslanci, aby sa k nim mohli voliči ľahšie vzťahovať. Historička Madeline Pentlandová našla celkom tridsať politických príhovorov, ktoré citovali z textov jej piesní.

Najviac sa snažil z jej tvorby a vplyvu vytĺcť kapitál minister financií austrálskeho spolkového štátu New South Wales, v jednej jedinej reči Taylor Swift citoval hneď tridsaťkrát. Politici si pritom, analyzovala prezentácia, z piesňových textov brali predovšetkým pasáže, ktorými sa snažili zosmiešniť alebo inak útočiť na svojich politických protivníkov. Političky zase citácie, ktoré podporovali ich témy.

Ďalšia vedecká práca sa venovala magnetizmu, ktorým aura okolo speváčky láka najrôznejšie konšpiračné teórie, vrátane krajnepravicových fantasmagórií. Ostatne, stúpenci Donalda Trumpa už speváčke vyhlásili „svätú vojnu“, ako píše Rolling Stone. Ostatne, politický vplyv Taylor Swift, stúpenkyne liberalizmu, práv LGBT, feminizmu, nemožno zastierať.

image

Taylor Swift drží Slafkovského dres, fanúšikovia šaleli. Prípadu sa musela chytiť polícia, ktorá ich schladila

Jej možný efekt na prezidentské voľby v Spojených štátoch skúmajú aj seriózne denníky. Singapurská akademička Aimee-Sophia Limová analyzovala, ako umelkyňa inšpiruje politický aktivizmus v Juhovýchodnej Ázii. Nevyhla sa kritike, speváčkin feminizmus je podľa nej príliš belošský, sústredený na podmienky Spojených štátov.

Nebolo to uctievačské stretnutie, iné prednášky Swift kritizovali napríklad za jej kolonialistické odkazy, ďalšie debaty sa sústredili na fanúšikovskú základňu, ktorá má tendenciu nič neodpúšťať.  Práve široká fanúšikovská platforma je však podľa Carollovej kľúčom k pochopeniu speváčkinho gigantického vplyvu.

Starostlivo si ju buduje a kultivuje, dopraje ľuďom pocit, že s ňou vyrastali, pocit, že sú jej priateľmi. „Bude považovaná za najväčšiu piesňovú autorku svojej generácie, za jednu z najväčších všetkých čias,“ myslí si Carollová, hneď však zdôrazňuje, že práve jej rozkročená fanúšikovská základňa je unikátna. Sféra vplyvu iných umelcov a umelkýň nedosiahne príliš ďaleko. O Taylor Swift to však neplatí, zhrnula.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:13