Martina ŠimkovičováTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šimkovičová preráža kultúrne dno. Na oficiálnom účte ministerstva spustila homofóbnu anketu, podpory od ľudí sa nedočkala

Miroslav Kamody17.01.2024., 08:53h

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová je aktuálne zrejme jednou z najmenej kultúrnych politikov na Slovensku. A presviedča nás o tom na pravidelnej báze.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová na pravidelnej báze ukazuje, ako vyzerá neodbornosť na najvyšších miestach slovenskej politiky. Bývalá hviezda televízneho spravodajstva a súčasná modla konšpirátorov a hoaxerov (jej profesnú cestu sme zmapovali v tomto článku) sa po novom pustila do LGBTI+ komunity.

Ako sme písali len nedávno, ministerka kultúry oznámila, že chce zastaviť podporu queer neziskoviek, ktoré sú jej vraj proti srsti. O všetko informovala na oficiálnom profile ministerstva kultúry. „LGBTI+ MIMOVLÁDKY UŽ OD MINISTERSTVA KULTÚRY NEDOSTANÚ ANI CENT. Mimovládka Saplinq a ho podobné, na peniazoch z rezortu kultúry už viac parazitovať nebudú. Pod mojím vedením to určite nedovolím,“ napísala ministerka.

image

Šimkovičová ukazuje, že nechápe význam slova kultúra. Chce zastaviť podporu queer neziskoviek, sú jej vraj proti srsti

Homofóbna anketa

Homofóbny útok z postu ministerstva, ktoré by naopak malo podporovať všetky komunity na Slovensku, si už dokonca všimli aj v zahraničí. Zrejme práve kvôli kritike tohto rozhodnutia sa pred niekoľkými hodinami na oficiálnom facebookovom profile ministerstva kultúry objavil ďalší bizarný príspevok.

„OBNOVA PAMIATOK, PODPORA UMELCOV, ALEBO DRAG QUEER FESTIVAL PRE DETI – VYJADRITE SVOJ NÁZOR,“ začína príspevok. Využitie verejných financií si zaslúži vecnú a konštruktívnu diskusiu, uvádza ministerka kultúry. „Každý projekt, ktorý chce od štátu podporu, musí mať jasnú víziu, čo chce dať obyvateľom Slovenska, aký je jeho účel a prínos pre celú spoločnosť. Stopka pre projekty LGBTI+ komunity vybičovala emócie a spustila vlnu negatívnych reakcií.“

image

Homofóbna ankety ministerky Šimkovičovej

Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

Ako sa píše ďalej, ministerka chce dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry. Okrem toho pripomína, že je všeobecne známe, že peniaze pre kultúru sú dlhodobo poddimenzované, a preto je potrebné citlivo zvážiť, aké projekty rezort podporí. Až do tohto momentu je s príspevkom všetko v poriadku.

Následne však Šimkovičová tasí homofóbnu formuláciu ako z učebnice. Ľudia totiž majú argumentovať, či sú za obnovu pamiatok, zachovanie kultúrneho dedičstva a podporu umeleckej obce, alebo „podporu LGBTI+ akcií, kde sa maloleté deti majú učiť ako sa predvádzať na sexuálnej šou, dúhových pride-ov, kde sa polonahí ľudia predvádzajú na námestiach.“

image

TROŠKA TROSKA: Prečo Martinu Šimkovičovú pohoršujú chlapci v sukniach?

Okrem toho uverejnila koláž fotografií s ľuďmi tancujúcimi v krojoch, historickou budovou SND (uzavretou pre havarijný stav) a zábery s pridu a bozkávajúcim sa párom. Šimkovičová sa tak opäť snaží len vyvolať negatívne reakcie, no zrejme si stále neuvedomuje, že ľudia sledujúci Ministerstvo kultúry a fan klub TV Slovan sú dve úplne odlišné skupiny.

Podpory sa nedočkala

A je to vidieť najmä na komentároch, kde sa ministerka podpory vôbec nedočkala. „Toto je žart, či..?“ pýta sa profil satirickej stránky Liga vyplatlaných. Reaguje aj známe združenie Čierne diery: „Tak napríklad my ako združenie, ktoré sa venuje záchrane pamiatok, nestojíme o vašu podporu a vyjadrujeme ju LGBTI+ akciám. Čauko!“

„Ja by som dala inú anketu. Pani ministerka je: A) Úplne mimo a mala by odstúpiť B)Nenávistná, nevzdelaná, pomstychtivá žena,“ píše sa v ďalšom príspevku. 

image

Homofóbna ankety ministerky Šimkovičovej

Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

„Pani ministerka, toto, čo tu predvádzate s oficiálnou stránkou inštitúcie, je absolútne otrasné. Vy sa ani len neviete hanbiť za tie hanebnosti, ktoré šírite a znásilňujete na to aj komunikačné kanály Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Ale jedno je jasné - Vy ste tu dočasne a kultúrnu obec sa Vám Vašimi homofóbnymi názormi a zlobou zlomiť nepodarí. Dočasne ste tam, pani mini-sterka, dočasne,“ reagovala zase poslankyňa za Progresívne Slovensko Dana Kleinert.

„Nahlasujem tento príspevok za rozdúchavanie nenávisti. Nerozumiem, prečo si niekto, kto má viesť ministerstvo kultúry, myslí, že takéto zavádzajúce formulácie a rozoštvávanie verejnosti sú prípustné. Nie sú. Potrebujeme rozmanitosť v kultúre aj rozmanitosť kultúry v nás samých. Toto nie je o buď - alebo. Nezdá sa vám, že pestrosť krojov vlastne výborne hrá s prajdovou pestrosťou?“ odkazuje ministerke Jana Cviková z Ústavu svetovej literatúry SAV.

image

Šimkovičová je ministerka len pár dní, no už je na smiech. Do Česka poslala list, ktorý by neprešiel ani na základnej škole

Aj ďalší komentujúci vyznávajú Šimkovičovú na odchod, odkazujú jej, že prerazila dno a niektorí spomínajú aj to, že ide o dokonalú pozvánku na protesty, ktoré sa pravidelne konajú v slovenských mestách. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:41