Našli dávno stratený obraz v hodnote 100 miliónov eur.X/Nexta Tv/
StoryEditor

Našli dávno stratený obraz v hodnote 100 miliónov eur. Pôvodne dar pre pápeža objavili náhodou v rodinnom dome

Michal Čiernik10.12.2023., 16:00h

Obraz svetoznámeho umelca Sandra Botticeliho z 15. storočia, bol po 50 rokoch náhodne nájdený v dome v južnom Taliansku.

Lajkuj Brainee.sk na

Talianske úrady stratili prehľad o renesančnom majstrovskom diele, ktorého hodnota sa odhaduje na takmer 100 miliónov eur, už pred viac ako 50 rokmi.

Pôvodne ho umelec daroval pápežovi Sixtovi IV., neskôr bol umiestnený v kostole v mestečku Santa Maria la Carità. Následne bola miestna rodina poverená, aby ho uchovávala vo svojom súkromnom sídle po celé generácie.

image

Ježiš ako transrodový? Mladý kazateľ chcel podporiť LGBTI+ komunitu, vyvolal pobúrenie

Po tom, čo si mnohí mysleli, že bol navždy stratený, Veliteľstvo karabinierov pre ochranu kultúrneho dedičstva ho vystopovalo v Gragnane neďaleko Neapola.

Musí sa zreštaurovať

Obraz, ktorý zobrazuje Madonnu a dieťa, si bude vyžadovať rozsiahle reštaurovanie, je poškodený, s odreninami a s viditeľnými farebnými zmenami. „Dielo bude zverené do starostlivosti Inštitútu ministerstva kultúry špecializovaného na oblasť reštaurovania umeleckých diel, aby sa mohol začať proces štúdia a zhodnotenie obrazu,“ povedal náčelník karabinierov Mariano Nuzzo.

Polícia teraz zisťuje právoplatné vlastníctvo obrazu, ktorý sa v rodine dedil z generácie na generáciu. Ak je vlastníctvo rodiny považované za legitímne, majstrovské dielo im môže zostať, ale kvôli zvýšenej bezpečnosti bude vystavené v múzeu.

Ak nie, prejde do vlastníctva štátu. Napriek tomu, že je obraz uvedený medzi dielami verejného záujmu talianskeho štátu, súkromné vlastníctvo je prípustné za predpokladu, že majiteľ obrazu zabezpečí bezpečnosť, uchovanie a starostlivosť. 

O Menej známom obraze úrady odhadujú, že je jeden z posledných od talianskeho maliara. Za Botticelliho najznámejšie diela sa považujú „Zrodenie Venuše“ a „Primavera“, ktoré sú vystavené v galérii Uffizi vo Florencii.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 00:16