V kázni boli zobrazené tri maľby vrátane diela Jeana Malouela Pietà z roku 1400. Heath na nej poukázal na Ježišovu bočnú ranu a krv tečúcu do slabín. Wikipedia/
StoryEditor

Ježiš ako transrodový? Mladý kazateľ chcel podporiť LGBTI+ komunitu, vyvolal pobúrenie

Michal Čiernik29.11.2022., 08:00h

Joshua Heath sa vo svojej kázni odvolával na historické obrazy, ktoré zobrazujú nahého Ježiša. Ranu na jeho boku prirovnal k vagíne.

Lajkuj Brainee.sk na

Tak takúto nedeľnú bohoslužbu asi nečakali. V kaplnke Trinity College v Cambridgi sa vedecký pracovník Joshua Heath snažil podporiť LGBTI+ komunitu a zmierniť tak konzervatívne cirkevné komentáre. Počas svojho vystúpenia ukázal renesančné a stredoveké maľby ukrižovania, ktoré zobrazovali Ježišovu bočnú ranu, ktorú hosťujúci kazateľ prirovnal k vagíne, uvádza foxnews.

V kázni boli zobrazené tri maľby vrátane diela Jeana Malouela Pietà z roku 1400. Heath na nej poukázal na Ježišovu bočnú ranu a krv tečúcu do slabín. Ďalej predstavil aj dielo francúzskeho umelca Henriho Maccheroniho z roku 1990 „Christi“. Heath tiež čerpal z neerotických zobrazení Kristovho penisu v historickom umení, ktoré podľa neho nabádajú skôr k ústretovej než nepriateľskej reakcii na trans komunitu. „Kristove súčasne mužské aj ženské telo, ktoré tieto historické diela zobrazujú a uvádzajú ako telo všetkých tiel, môžeme prirovnať k transrodovému telu,“ zaznelo v kázni.

image

Arcibiskup Orosch spochybňuje teroristický útok spred Teplárne. Polícia sa voči jeho vyjadreniam ostro ohradila

Návštevníci bohoslužby však nezdieľali rovnaký názor a odchádzali extrémne pohoršení. „Odišiel som zo služby v slzách. Opovrhujem myšlienkou, že vyrezaním diery do muža, cez ktorú sa dá preniknúť, sa môže stať ženou,“ hovorí člen zboru pre Telegraph. že Publikum a zbor na tradičnej anglikánskej bohoslužbe s prítomnými deťmi bol viditeľne šokovaný a pobúrený.

image

Farár, ktorý nemôže kázať na Slovensku: Manželstvá rovnakého pohlavia by nijako nezasiahli do života ostatných

Dr Michael Banner, dekan Trinity College, sa zastal mladého kazateľa a povedal, že takýto názor je „legitímny“. „Za seba si myslím, že špekulácie boli legitímne . Každý, kto nesúhlasí s interpretáciou, hovorí niečo iné o tejto umeleckej tradícii alebo sa bráni jej aplikácii na súčasné otázky okolo transsexualizmu,“ dodal Dr Banner. Dekan ďalej zdôraznil, že by nikdy nepozval niekoho, kto by sa úmyselne snažil uraziť kongregáciu alebo od koho by sa dalo očakávať, že bude hovoriť proti kresťanskej viere.

image

Majú zakázaný alkohol, kávu či cigarety. Prísna mormónska cirkev podporí zákon o manželstvách osôb rovnakého pohlavia

„Kázeň skúmala povahu náboženského umenia v duchu provokatívneho akademického skúmania a v súlade s otvorenou diskusiou a dialógom na University of Cambridge,“ vyjadril sa hovorca Trinity College.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:46