Zistíme konečne skutočnú identitu Banksyho?Twitter/i_d/
StoryEditor

Zistíme konečne skutočnú identitu Banksyho? Grafity umelec čelí súdu, je obvinený z ohovárania

Michal Čiernik04.10.2023., 13:00h

Banksy čelí právnej bitke na najvyššom súde po tom, čo bol obvinený z ohovárania. Dozvieme sa tak, kto sa skutočne skrýva za svetoznámymi umeleckými dielami?

Lajkuj Brainee.sk na

Nazývajú ho „tajným národným pokladom Británie“. Zdá sa však, že graffiti umelec Banksy, ktorého diela sa predávajú za milióny, bude musieť po rokoch utajovania konečne potvrdiť svoju identitu, a to rovno na najvyššom súde.

Za Banksyho pseudonymom sa údajne skrýva 53-ročný Robin Gunningham, ktorý sa narodil v Bristole a študoval na štátnej škole. Spojitosť z Banksym však nikdy nepotvrdil.

image

Ikonické diela, moderné umenie aj dokonalé fotky na sociálne siete. Pozri si náš zoznam galérií, ktoré nájdeš v Bratislave

Jeho spoluobžalovaným je spoločnosť založená Banksym, nazvaná Pest Control Ltd. Spoločnosť predáva svoje umenie, ktoré sa vždy ako zázrakom vyrobí cez noc pomocou šablóny a ktoré teraz zdobí steny domov a rozpadávajúcich sa múrov nielen v Bristole a Londýne, ale takmer po celej krajine.

Navrhovateľom je 56-ročný Andrew Gallagher, ikonoklastický umelec, ktorý začínal v 90. rokoch v hudobnom priemysle organizovaním rave akcií a neskôr využil komerčný potenciál grafitov.

Ani Gallagher, ani jeho právnik Aaron Wood z Brandsmiths nezverejnili žiadne ďalšie informácie o prípade. Pán Wood pre MailOnline povedal, že podrobnosti sú v súčasnosti „dôverné“ a zostanú tak, kým Banksy alebo Pest Control nepredložia svoje stanovisko. Banksy a Pest Control sa k žalobe nevyjadrili.

Spor o ochrannú známku

Nie je to prvýkrát, čo si pán Gallagher „sadol s Banksym“ v súdnej sieni. Jeho spoločnosť na výrobu pohľadníc Full Color Black napadla Bankysho ochrannú známku už v roku 2019 s tvrdením, že ju nepoužíva.

Banksy potom otvoril pop-up obchod s názvom Gross Domestic Product v Croydone v južnom Londýne, aby posilnil svoju pozíciu v spore. „Spoločnosť na výrobu pohľadníc napáda moju ochrannú známku a pokúša sa prevziať moje meno, aby mohla legálne predávať svoj falošný Banksy tovar,“ povedal podľa portálu Metro v tom čase umelec.

V tomto prípade hrozilo odhalenie Banksyho anonymity a jeho právny zástupca dôrazne tvrdil, že odhalenie jeho identity by „zmenšilo osobnosť umelca“.

v roku 2020 rozhodol Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo v prospech spoločnosti pána Gallgahera. Na základe odvolania v roku 2022 bolo však toto rozhodnutie zrušené.

Snáď najvýraznejším aspektom Banksyho víťazstva v tomto konkrétnom prípade bolo, že jeho skutočné meno zostalo neznáme. „Je to významné víťazstvo Banksyho, alebo presnejšie Pest Control Office Limited, ktoré umožňuje Banksymu skryť jeho identitu,“ povedal pre The Art Newspaper po úspešnom odvolaní Lee Curtis, špecialista na ochranné známky v právnickej firme HGF Limited.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:42