Promenáda padlých hviezd.Tiktok/Thestreetsofhollywood/
StoryEditor

Promenáda padlých hviezd. Takto vyzerá skutočná tvár slávneho hollywoodskeho chodníka slávy

Michal Čiernik08.12.2023., 16:00h

Prežitok alebo nesmrteľná sláva? Pre niektorého umelca môže znamenať meno na chodníku slávy obrovské zadosťučinenie, pre iného to môže byť len jedna dlaždica z viac ako 2 700 podobných, z ktorých si spravili smetisko miestni bezdomovci.

Lajkuj Brainee.sk na

Na jeden z najpopulárnejších chodníkov na svete pribudnú ročne desiatky slávnych celebrít. Zlaté hviezdy pribúdajú na Hollywood Boulevard a Vine Street už od roku 1960, ako snaha povzbudiť v oblasti upadajúci turistický ruch.

Na jednom z najnavštevovanejších chodníkov na svete je už viac ako 2 750 slávnych osobností z piatich rôznych odvetví šoubiznisu. Hollywoodska obchodná komora každý rok rozhoduje o skupine celebrít z oblasti filmu, z televízie, z hudby, rozhlasu divadla a športu.

Najnovším držiteľom svojej hviezdy je aj Macaulay Culkin. Hviezda filmu Sám doma nadšene pózovala na hollywoodskom chodníku slávy 1. decembra. Okrem neho sa tento rok odfotiili pri svojej hviezde aj Gwen Stefani, Ludacris, Martin Lawrence či hviezda zo seriálu Priatelia Courteney Cox.

In memoriam odkryli aj hviezdu zosnulej ikone zo Star Wars Carrie Fisher, ktorá si vo filmoch zahrala princeznú Leiu. Na chodníku namiesto nej stála jej dcéra Billie Lourd.

image

In memoriam odkryli aj hviezdu zosnulej ikone zo Star Wars Carrie Fisher, ktorá si vo filmoch zahrala princeznú Leiu.

X/Variety/

Najbližšia ceremónia je naplánovaná na 11. decembra. Vtedy pridá svoju hviezdu na chodník slávy herec Zac Efron.

Keď sa vypnú kamery

Desiatky fotoaparátov a kamier, červený koberec, nádherné pozadie a perfektne „nastajlovaná” celebrita pózujúca pri naleštenej hviezde. Luxusný ošiaľ však trvá len chvíľu. O pár hodín neskôr je totiž na 50-tisícovej hviezde (áno, hviezda nie je zadarmo) rozložený bezdomovec na kartóne s prázdnym pohárom v ruke.

Skutočná tvár Hollywoodskeho chodníka slávy v bežný deň skôr pripomína promenádu smutných padlých hviezd. A netýka sa to len Hollywoodu. Počet bezdomovcov v Los Angeles sa za posledné desaťročie viac ako zdvojnásobil.

Medzi rokmi 2022 a 2023 došlo v okrese Los Angeles k deväť percentnému nárastu bezdomovectva, pričom podľa najnovších údajov LAHSA je počet ľudí bez domova v súčasnosti 75 518. Samotné mesto Los Angeles zaznamenalo odhadovaný nárast o desať percent na celkový počet 46 260 ľudí, uvádza Dialy Mail. 

Starostka mesta Karen Bass, ktorá nastúpila do funkcie minulý rok, sa od začiatku snažila pomôcť ľuďom bez domova. „Mojím cieľom je naozaj skoncovať s bezdomovectvom na ulici,“ prezradila starostka. „Aj keby boli ľudia v prístreškoch a provizórnych bytoch, ale aspoň nebudú umierať priamo na našich uliciach,“ povedala v rozhovore pre CNN.

Drogy a špina

Starostke sa síce podarilo od svojho nástupu nájsť strechu nad hlavou až 14 381 ľuďom, ďalšie desaťtisíce však stále žijú na ulici. Spolu s nimi sa ulicami šíria provizórne prístrešky často z odpadkov, ktoré na zlatých hollywoodskych hviezdach za desaťtisíce eur veru nerobia dobrý dojem.

image

Odvrátená strana amerických miest. Narkomanmi zamorená Philadelphia, násilné štvrte aj anjelské mesto gangov

Ešte hrôzostrašnejší dojem spôsobujú bezdomovci, ktorí podľahli užívaniu nových drog. Môže za to nová droga tranq, ktorá sa nazýva aj „zombie droga“. Názov je úplne vystihujúci, pretože narkomani, ktorí si drogu aplikujú, často upadnú do otrasného stavu paralýzy a naozaj vyzerajú ako chodiace mŕtvoly.

Chodník slávy samozrejme nepatrí medzi nebezpečné štvrte v meste, ale hromady smetí, zápach a extrémne množstvo ľudí bez domova určite nehádže pekné svetlo na vyhľadávanú turistickú atrakciu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:53