Nominácie na Game AwardsLarian Studios, Remedy Entertainment, Insomniac Games
StoryEditor

VIDEO Poznáme víťazov herných Oscarov. Ročník ovládli Baldur‘s Gate 3 a Alan Wake, Spider-Man 2 odchádza s prázdnymi rukami

iDnes.czHonza Srp08.12.2023., 11:30h

V americkom Los Angeles prebehlo v noci na piatok odovzdávanie cien Game Awards, ktoré sú akousi videohernou obdobou filmových Oscarov. Hlavnú cenu za hru roku si zaslúžene odniesla vynikajúca RPG Baldur‘s Gate 3, okrem toho sme sa dočkali aj odhalenia mnohých zaujímavých chystaných hier.

Lajkuj Brainee.sk na

Tohtoročný ročník bol iba desiatym v histórii, napriek tomu už sa ceny Game Awards dokázali vyšvihnúť do úlohy najprestížnejšieho ocenenia herného priemyslu, píše Honza Srp z portálu iDnes.

Jasný víťaz

O cenu za hru roku bojovala šestica nominovaných: Baldur‘s Gate 3, Alan Wake 2, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Spider-Man 2, Super Mario Bros. Wonder a Resident Evil 4. A dopadlo to podľa očakávania: vyhrala Baldur‘s Gate 3, ktorá si okrem hlavnej ceny odnáša víťazstvo aj v piatich ďalších kategóriách.

image

VIDEO Je to tu! Zverejnili trailer pre hru GTA VI, potvrdzuje lokáciu Vice City aj dátum vydania v roku 2025

Spokojná musí byť určite aj fínska spoločnosť Remedy, ktorá za pokračovanie Alana Wakea dostala ceny tri, vrátane tých za najlepšiu réžiu a príbeh. Okrem samotného odovzdávania cien bola šou zaujímavá aj tým, že počas jej priebehu došlo k oznámeniu mnohých chystaných noviniek. A jedno také prišlo hneď spočiatku.

Mnohé odhalenia

Obľúbený excentrický autor Josef Fares, ktorého It Takes Two vyhralo hlavnú cenu v roku 2021, oznámil remake svojej prvotiny Brothers: A Tale of Two Sons.

Z úvodného bloku trailerov si zaslúži vypichnúť novinku od autora kultovej Inscryption s ľahko bizarným názvom Pony Island 2 Panda Circus World, muzikál o nepočujúcich Harmonium a akcia Windblown od tvorcov legendárneho roguelike Dead Cells.

Tipujeme, že ocenenia v e-športových kategóriách nie sú pre našich čitateľov až tak zaujímavé. „Tvorcom internetového obsahu“, čo je sofistikovaný výraz pre streamerov, youtuberov a ďalších autorov videí, je tento rok rýdzo virtuálna postava Ironmouse. Žijeme v kyberpunku.

Úvodnú časť ceremoniálu uzavrel trailer na hru Metaphor: ReFantazio, japonské RPG, ktoré veľmi pripomína sériu Persona.

Až po pol hodine od začiatku vysielania sa na pódiu konečne objavil moderátor Geoff Keighley a šou nabrala vyššie obrátky. Cenu za najlepší herecký výkon (Neil Newbon za rolu Asteriona v Baldur‘s Gate 3) odovzdával minuloročný víťaz Christopher Judge (Kratos), ktorý si trefne rypol do tohtoročného dielu Call of Duty: jeho prejav bol vraj síce krátky, ale aj tak o dosť dlhší ako kampaň Modern Warfare III.

Nebol však jedinou celebritou, ktorá sa v ten večer na pódiu predstavila. Hollywoodsky herec Matthew McConaughey predstavil skvele vyzerajúci sci-fi Exodus, ktorý vyzerá ako kríženec Returnal a Mass Effect, hlavnú cenu potom odovzdával predstaviteľ hlavného hrdinu filmovej Duny Timothée Chalamet.

Ale poďme k herným oznámeniam. Nadšení musia byť fanúšikovia značky God of War. Nielenže hra dostane DLC pomenované Valhalla, to ale navyše bude pre všetkých majiteľov zadarmo.

Po dlhšej dobe sa pripomenul aj Hellblade II, ktorý bol prvýkrát oznámený už v roku 2019. Na pódiu ho uviedla kapela Heilung a okrem nových záberov z hrania sme sa konečne dočkali aj potvrdenia, že by mal vyjsť už v budúcom roku. Tak snáď už konečne.

Po dlhej dobe o sebe dáva vedieť aj vývojárka Ikumi Nakamurová, ktorá sa v roku 2019 preslávila svojou nevšednou prezentáciou inak vcelku banálnej hry Ghostwire: Tokyo. Teraz chystá samurajskú akciu Kemuri. Nemenej skvele potom vyzerá fantasy mlátička No Rest For The Wicked od tvorcov série o Orim.

The Casting Of Frank Stone bude príbehová hra zo sveta multiplayerovej vyvražďovačky Dead by Daylight, o ktorú sa postarajú skúsení Supermassive Games (The Quarry, Until Dawn…).

Ešte zaujímavejšie potom vyzerá playstationová exkluzivita Rise of the Ronin od autorov série Nioh. Graficky síce evidentne nepôjde o žiadny zázrak, ale pokiaľ plná verzia bude aspoň z polovice taká atmosférická ako ukážka, budeme spokojní.

A čo by to bolo za Game Awards bez Hidea Kodžimu, že? Legendárny japonský vývojár (Metal Gear Solid, Death Stranding) spojil svoje sily s úspešným režisérom „chytrých“ hororov Jordanom Peelom (Uteč, My…) na projekte OD. Z traileru nie je úplne jasné, ako sa to bude hrať, ale to je u týchto osobností tak nejako pravidlom.

SEGA pripravuje návrat klasických značiek Jet Set Radio, Shinobi, Golden Ax, Streets of Rage, Crazy Taxi a ďalších. Sami sme zvedaví, či sa ešte v dnešnej dobe dokážu presadiť. Kvôli novým oznámeniam by sme však nemali zabúdať na už hotové hry. Napríklad taký Fortnite láka na spoluprácu s Legom alebo Rocket League, oboje vyzerajú skvele.

O Suicidal Squad a Black Myth: Wukong už vieme dlho, teraz sme sa ale konečne dočkali ich dátumu vydania. Pokiaľ nedôjde k odkladom, tak si ich zahráme vo februári, respektíve auguste.

Na novinku lákajú aj autori série Life is Strange. Ich Lost Records predstavuje novú štvoricu hrdiniek, ktorá sa svojim netradičným vzhľadom radikálne líši od tradičných videoherných postáv. Búrať zavedené klišé je fajn, snáď ale vývojári budú mať aj vyššie ambície.

Že štúdio Arkane predstaví novú hru, sa špekulovalo už dlho, nakoniec k tomu skutočne došlo. Nepôjde však o pokračovanie žiadnej z ich úspešných značiek (Dishonored, Prey, Deathloop), ale o adaptáciu komiksového drsniaka Bladea. V tohtoročnom Redfalle im to s upírmi veľmi nevyšlo, tak snáď to tentoraz bude lepšie.

Podľa hlasujúcich sa najlepšie o svoju hru po vydaní starajú vývojári Cyberpunku 2077, avšak v tomto kontexte samozrejme nejde nespomenúť na No Man‘s Sky. Hra vtedy v roku 2016 po vydaní od hráčov aj kritikov „schytala biedu,“ avšak jej vývojári ju neopustili a vylepšili v každom ohľade. Nový obsah budú pridávať aj v roku 2024, okrem toho však prichádza aj s novinkou Light no Fire.

Posledným veľkým oznámením večera bolo predstavenie nového dielu série Monster Hunter. Toho posledného sa predalo už takmer 19 miliónov, takže ide o veľkú vec. Zároveň je pochopiteľné, že sa bude pokračovať v rovnakom duchu, ako naznačuje prvý trailer.

Celkovo možno povedať, že tohtoročný ceremoniál bol jedným z tých podarenejších a vyhol sa hluchým pasážam, ktoré trápili predchádzajúce ročníky. Ohľadom víťazov v jednotlivých kategóriách potom nemožno mať výhrady, napokon posúďte sami.

Víťazi Game Awards 2023

Hra roka - Baldur‘s Gate 3

Najlepšia herná réžia – Alan Wake 2

Najlepší príbeh – Alan Wake 2

Najlepšia adaptácia – The Last of Us

Najlepšia umelecká réžia – Alan Wake 2

Najlepšia hudba - Final Fantasy XVI

Najlepší zvuk – Hi-Fi Rush

Najlepší herecký výkon – Neil Newbon za rolu Asteriona v Baldur‘s Gate 3

Najlepšia akčná hra - Armored Core VI: Fires of Rubicon l

Najlepšia nezávislá hra – Sea of Stars

Najlepšia mobilná hra – Honkai: Star Rail

Najlepšia akčná adventúra – The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Najlepšie RPG – Baldur‘s Gate 3

Najlepšia rodinná hra - Super Mario Bros. Wonder

Najlepšia stratégia/simulácia – Pikmin 4

Najlepšia športová alebo závodná hra - Forza Motorsport

Najlepší multiplayer – Baldur‘s Gate 3

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 00:00