Odvrátená strana amerických miestTwitter/FREE the Words, Unsplash/Jonathan Gonzalez
StoryEditor

Odvrátená strana amerických miest. Narkomanmi zamorená Philadelphia, násilné štvrte aj anjelské mesto gangov

Zuzana Šuvadová10.07.2023., 12:00h

Zdrogovaní, bezvládni a vyziabnutí sa váľajú na zemi preplnenej odpadkami. Nejde pritom o žiadnu turistickú atrakciu pripomínajúcu zombie apokalypsu, ale realitu niektorých amerických miest.

Lajkuj Brainee.sk na

V roku 2022 podľa údajov, ktoré zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, zomrelo v Spojených štátoch na predávkovanie takmer 110-tisíc ľudí. Situácia sa vymyká spod kontroly.

Za bieleho dňa si pichajú drogy do rúk, nôh aj krku

Philadelphia ako rodisko americkej nezávislosti v sebe ukrýva časti zamorené narkomanmi a bezdomovcami. Drogovou kriminalitou sa zahltila aj pod vedením demokrata Larryho Krasnera, ktorý o sebe hlása, že je „progresívny prokurátor“. V dôsledku jeho neschopnosti potlačiť korupciu ho v roku 2022 odvolali z funkcie. Proces však bol odrieknutý na neurčito a vo funkcii preto zostáva aj naďalej.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Štvrť Kensington je posiata odpadkami no predovšetkým narkomanmi, ktorí si za bieleho dňa uprostred chodníka pichajú drogy do rúk, nôh a krku. Kriminalita sa tu zvyšuje. Bezdomovci a drogovo závislí ľudia sú často dohnaní ku krádežiam, aby si mohli zaobstarať jedlo či zohnať drogy.

Jeden z oslovených na ulici pre portál Dailymail prehovoril o vlastnej skúsenosti: „Musel som tu robiť resuscitáciu piatim ľuďom. Našli sme tri mŕtve telá. Ľudia po tých, čo bezvládne ležali na zemi, len šliapali. Už som stratil prehľad o tom, koľkokrát sme museli ľuďom podať narkotikum,“ a dodáva, že narkomani do Philadelphie prúdia predovšetkým z Kalifornie a New Yorku. 

Najnebezpečnejšie miesta Los Angeles

West Adams, veľkoobchodná štvrť Skid Row, Compton a mnohé ďalšie sú považované za nebezpečné a návštevníkom odporúčajú vyhnúť sa im. V násilnej štvrti West Adams namerali o 474 percent viac násilných trestných činov, ako je celoštátny priemer. Pravdepodobnosť, že sa staneš obeťou trestného činu je tu 1 ku 15.

Vo veľkoobchodnej štvrti Skin Row v centre Los Angeles žije zhruba 7 245 obyvateľov a z toho je približne 2 500 bezdomovcov. V tejto oblasti sa vyskytuje množstvo žobrákov, dílerov heroínu a pervitínu a tiež vreckárov, na ktorých si treba dávať pozor.

image

Závislé osoby sú často citliví a inteligentní ľudia, hovorí psychoterapeut a riaditeľ sanatória Žemlička

Okrem drogovo závislých je toto miesto známe aj pre iné nelegálne činnosti, ako je napríklad prostitúcia. Prechádzka v tejto oblasti sa po 18-tej hodine nepovoľuje. Úrady taktiež radia ženám, aby sa po uliciach nepohybovali bez sprievodu. 

Compton je známy ako mesto gangov. Napriek tomu, že pred desiatimi rokmi bola štvrť považovaná za nebezpečnejšiu ako je tomu dnes, prítomnosť vrážd, strelných zbraní, drogovo závislých a chudobných ľudí je stále prítomná.

Aj preto sa drží v popredných priečkach o najhoršiu štvrť v Los Angeles. Polícia má vo štvrti stále hliadky a aj napriek tomu bolo na jednej z ulíc v roku 2020 spáchaných 257 trestných činov na majetku a 120 násilných trestných činov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:34