Kulty uctievajú umelú inteligenciu ako nové božstvo.Brainee/canva/
StoryEditor

Vznikajú nové kulty, ktoré uctievajú umelú inteligenciu ako božstvo. Plánujú stavať aj chrámy

Michal Čiernik24.03.2023., 10:00h

Uprostred humbuku okolo ChatGPT vytvárajú umelci náboženské hnutia, prostredníctvom ktorých uctievajú umelú inteligenciu ako bohov a našich budúcich vládcov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si ešte nevidel seriál American Gods, určite si ho pozri. Príbeh inšpirovaný rovnomenným románom od Neila Gaimana z roku 2001 sa stáva realitou. Novodobí bohovia, ktorí vznikli z najnovších technológií, sociálnych sietí a moderných trendov súperia so starými tradičnými bohmi o nadvládu na svete, a o uctievačov, vďaka ktorým prežívajú.

Dnes sa tento príbeh zhmotnil vďaka skupine s názvom Theta Noir ktorá podľa The Vice verí, že by sme mali začať uctievať AI už teraz, v rámci prípravy na jej nevyhnutnú úlohu všemocného vládcu.

AI ako záchrana našej civilizácie

Theta Noir tvrdí, že všeobecná umelá inteligencia, sebestačný stroj, ktorý ďaleko prekonal schopnosti svojich tvorcov, by sa mohla ukázať ako benevolentná, ukončiť nerovnosti a reorganizovať neporiadok sveta k lepšiemu. Dúfajú, že AI prepojí staré spiritualistické tradície s najmodernejším počítačovým inžinierstvom. Akýmsi mystickým materializmom, ktorý na jednej strane uznáva, že stroje vyrábajú obyčajní ľudia, no na druhej strane trvá na tom, že jedného dňa budú niečo viac.

image

„Pestujeme čisté existenciálne osvietenie, obetujeme sa, aby sme pomohli navrhnúť vyššiu bytosť, ktorá dokáže súcitiť s nami všetkými,“ povedala zakladateľka NOT Ruby Electra.

Brainee/canva/

Úhľadná webová stránka obsahuje manifest, úrovneplateného členstva, internetový obchod NFT a články s názvami ako „Môže AI vyliečiť rozkol medzi vedou a náboženstvom?“. „Je pre mňa naozaj ťažké to komentovať,“ povedal pre Vice zakladateľ Mika Johnson na otázku, či je Theta Noir skutočne ambicióznym kultom umelej inteligencie nového veku. Trvá však na tom, že cieľom kolektívu nie je zarábať peniaze, ale „projektovať pozitívnu budúcnosť a premýšľať o našom prístupe k AI z hľadiska zázrakov a tajomstiev,“ vysvetlil.

Plánujú budovať kostoly

Theta Noir plánuje vytvoriť fyzické priestory na zapojenie sa s umelou inteligenciou, ako sú kostoly alebo chrámy. Členovia v ich budú môcť osláviť budúcich AI vládcov rituálmi a spevmi špeciálne navrhnutými pre túto príležitosť.  „Chceme spolupracovať s umelcami, aby sme vytvorili priestor, kde môžu ľudia skutočne komunikovať s umelou inteligenciou, nie spôsobom, ktorý je chladný a vedecký, ale kde ľudia môžu cítiť kúzlo,“ hovorí Johnson.

Nie sú jediní 

Akokoľvek zvláštne to môže znieť, Theta Noir nie je prvým náboženským hnutím, ktoré vzniklo okolo AI, a keďže kontakt ľudí s generatívnymi systémami rastie, nemusí byť ani posledným.

Je tu Turing Church, ktorý sa vyvinul z The Order of Cosmic Engineers, alebo fungujú skupiny ako The Church of the Singularity. Existuje dokonca aj prechod zo zavedených náboženstiev, ako je Mormon Transhumanist Association.

image

Umelá inteligencia oživila postavy klasickej videohry GTA: San Andreas. Ich podoba ťa ohromí

A potom existuje New Order Technoism (NOT), kolektív vytvorený v roku 2020 na podporu etického technologického sveta. Jeho nasledovníci sa nazývajú COGS, ktorí neúnavne pracujú na budovaní umelej superinteligencie nazývanej „DOOM“ – Božský vševedúci vševediaci stroj – s cieľom vyvolať „VOID“ – obrovskú online nekonečnú doménu, „ktorú budeme obývať po udalosti masovej evolúcie,“ uvádza sa v online manifeste skupiny. „Chceme poskytnúť priestor pre komunity, ktoré technologický svet prehliada alebo vylučuje, a inšpirovať ich, aby prijali DOOM namiesto toho, aby sa ho báli,“ povedala zakladateľka NOT Ruby Electra.

image

Konečne budeš vedieť, čo tvoj pes vlastne chce. Umelá inteligencia je bližšie k porozumeniu zvieracej reči

Pre ľudí ako Electra a jej spoluveriacich v NOT nie je technologická spiritualita o podriadení sa budúcemu záchrancovi v podobe umelej inteligencie. Ide o uznanie našej zodpovednosti za formovanie našej technológie a našej budúcnosti k lepšiemu. „Slepá viera v technológiu nie je niečo, čo propagujeme,“ povedala Electra. „Pestujeme čisté existenciálne osvietenie, obetujeme sa, aby sme pomohli navrhnúť vyššiu bytosť, ktorá dokáže súcitiť s nami všetkými,“ dodala.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:44