Patrícia Janečková v roku 2010 na akcii Športovec roka.Martin Baumann/Tasr/martin Baumann
StoryEditor

Smutná správa. Zomrela známa speváčka, boj so zákernou choroba prehrala v 25 rokoch

TSČTK02.10.2023., 10:00h

Vo veku dvadsaťpäť rokov zomrela v nedeľu operná, koncertná a muzikálová speváčka a herečka Patricia Burda Janečková. Podľahla zákernej chorobe, s ktorou bojovala posledné dva roky.

Lajkuj Brainee.sk na

Patricia Burda Janečková sa narodila v Nemecku slovenským rodičom, vyrastala a žila v Ostrave, kde absolvovala operný spev na Janáčkovom konzervatóriu.

„Nezdalo sa mi, že robím niečo výnimočné. Spievala som, pretože ma to bavilo a išlo mi to. Ako zázračné dieťa by som sa rozhodne nenazvala, ale možno to tak niekomu mohlo pripadať,“ popísala svoje začiatky v rozhovore pre iDnes.cz.

„Začala som spievať v štyroch rokoch, v podstate rovnako ako iné deti v speváckom zbore. Rodičia ma prihlásili na rôzne krúžky, ale ja som ich postupne opúšťala a zostala pri speve. Časom mi základná umelecká škola nestačila, chcela som spievať niečo ťažšie, ale tam to nešlo,“ dodala.

V ôsmich rokoch tak prešla konkurzom k Lenke Živockej, ktorá vedie detské operné štúdio v Divadle Antonína Dvořáka.

Speváčka vystupovala na festivaloch v Česku i zahraničí, ako sólistka účinkovala s mnohými českými a slovenskými symfonickými a komornými orchestrami, pôsobila v Moravskosliezskom Národnom divadle, uvádza iDnes.cz

Veľké úspechy 

V roku 2010 ako dvanásťročná vyhrala česko-slovenskú televíznu súťaž Talentmania. Porazila viac ako 10-tisíc súťažiacich. „Nijak som to neprežívala, bavilo ma, že spievam, a bolo mi jedno, či vyhrám, alebo nie. Bola som ešte dieťa. Po víťazstve začala ťažšia kapitola. Nebola som zvyknutá na kamery, fotoaparáty, diktafóny. Nevedela som hovoriť s dospelými, bola som hanblivá,“ spomínala na úspech po rokoch.

image

Patrícia, keď vyhrala Talentmániu.

Profimedia/Profimedia - Standardni Obsah

V roku 2014 sa stala absolútnou víťazkou svetovej speváckej súťaže Concorso Internazionale Musica Sacra v Ríme. Získala tak štipendium na letných speváckych kurzoch v talianskom Arezze. V roku 2016 dostala tri ocenenia na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch.

image

Má milióny a neuveriteľný hlas či charizmu. Hejteri si k nej aj tak našli cestu, nepáči sa im postava Billie Eilish

Zákerná choroba

Vlani oznámila, že bojuje so zhubným nádorom prsníka. „Samozrejme, že to bol obrovský šok. Pre výsledky som išla pokojne, nenapadlo ma, že môžem počuť takú zlú správu. Počas niekoľkých minút sa môj život úplne otočil. A k tomu ešte v takejto situácii musíte byť silnejší ako ostatní,“ uviedla v rozhovore pre iDnes.cz.

Mladá speváčka musela zrušiť viaceré vystúpenia a herecké úlohy. Postupne sa však ku svojej kariére vrátila. Naposledy vystupovala tento rok v júni, keď si v Národnom divadle moravskosliezskom zahrala v muzikáli West Side Story. „Naša milá kolegyňa, operná a koncertná speváčka, muzikálová speváčka Mala len 25 rokov. Svojím talentom, profesionálnymi schopnosťami a prirodzeným šarmom osobnosti očarila každého, kto s ňou prišiel do kontaktu profesionálne alebo v súkromí,“ napísalo Národné divadlo moravskosliezske na sociálnej sieti.

Janečková sa tento rok v lete sa vydala za herca Vlastimila Burdu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 11:32