Fest Anča zahalil Žilinu do utópie.Facebook/ Fest Anča, Šimon Lupták/
StoryEditor

Fest Anča zahalil Žilinu do utópie. Unikátny festival animovaných filmov sa v Žiline koná už šestnásty rok

Michal Čiernik30.06.2023., 15:00h

Využi prvý prázdninový víkend a ponor sa s Festom Anča v Žiline do animovaného sveta, v ktorom je možné naozaj všetko. Tešiť sa môžeš aj na bohatý sprievodný program nabitý koncertami a prednáškami.

Lajkuj Brainee.sk na

Medzinárodný festival animácie Fest Anča odštartoval vo štvrtok otváracím ceremoniálom, na ktorom organizátori na čele s riaditeľkou Ivanou Sujovou a programovým riaditeľom Jakubom Spevákom priblížili tému tohtoročného festivalu. „Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma,“ povedal Jakub Spevák.

Tému potvrdil aj následný film francúzsko-československý animovaný sci-fi film, natočený podľa románu Stefana Wula Divoká planéta. Tento rok si pripomíname 50. výročie vzniku tejto československo-francúzskej koprodukcie, ktorá v roku 1973 získala Zvláštnu cenu poroty na filmovom festivale v Cannes.

Premietanie po celej Žiline

Festival ponúka následne pre návštevníkov od piatka do nedele, od rána až do neskorých nočných hodín bohatý program hneď v niekoľkých priestoroch. Konkrétne v žilinskej Novej synagóge, kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Mestskom divadle Žilina a v kníhkupectve Artforum.

V piatok sa môžeš tešiť na celovečerný film Kataríny Kerekesovej, Websterovci vo filme. Tento animovaný rodinný film sa venuje každodenným detským radostiam i trápeniu a ukazuje, že najpevnejšia sieť je rodina. Z celovečerných filmov si môžeš pozrieť v Mestskom divadle Žilina aj slovenský koprodukčný sci-fi film Umelohmotné nebo. V ňom ľudská rasa čelí v roku 2123 ubúdajúcim zdrojom a môže prežiť len vďaka kompromisu: vo veku 50 rokov sa každý občan postupne zmení na strom.

image

Drag queen bude čítať queer rozprávky deťom. Brnenskú knižnicu zaplavili nenávistné správy

Okrem celovečerných filmov si môžeš večer vychutnať tie najlepšie krátke animované filmy z celého sveta, ktoré zabojujú o ocenenie Anča Award. Alebo sa môžeš zasmiať na výbere tých najbizarnejších, najzábavnejších a najuletenejších filmov, ktoré sa tohto roku prihlásili na Fest Anču vrámci bloku Anička v krajine zázrakov.

Anča v Mordore

Pre náročnejších divákov je pripravená v piatok o polnoci špeciálna sekcia filmov Anča v Mordore. Predstavia filmy, ktoré spája jediné: svet po ich pozretí už nebude taký ako predtým. Následne sa budú v priebehu celého dňa premietať pásma súťažných aj nesúťažných krátkych animácii aj celovečerné filmy.

Festival ponúkne v sobotu priestor aj histórii a študentským filmom. Pri príležitosti 60. výročia svojho vzniku pripravil Slovenský filmový ústav pásmo filmov Archeológia budúcnosti, ktoré skúma a do veľkej miery predznačuje vývoj našej spoločnosti. K nim sa so svojim pásmom pridá aj Ateliér animovanej tvorby na bratislavskej Vysokej školy múzických umení, ktorá tento rok oslavuje okrúhlych 30 rokov od svojho založenia. 

Sprievodný program

Fest Anča si pripravil aj bohatý sprievodný program. V piatok si môžeš užiť talianskeho zvukového umelca Marca Ferinu, známeho ako Canva6, alebo DJku Elastix, ktorej sety spájajú súčasnú experimentálnu klubovú produkciu napríklad južnej a strednej Ameriky s rozličnými žánrami.

V sobotu si môžeš vypočuť prednášku poľskej režisérky animovaných filmov Marty Pajek. Po večernom záverečnom ceremoniály vystúpi mladý rómsky queer umelec z Detvy Vojtik, DJ GÄP a po nich si môžeš užiť show od populárneho DJ Vanyfoxa z Angoly.

Počas celého festivalu je pripravený aj pestrý program pre deti. Od detských filmov až po workshop, pri ktorom sa kreatívnym spôsobom naučia o procese tvorby animovaného filmu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 06:29