Drag queen bude čítať queer rozprávky deťom.Facebook/queer Kód/
StoryEditor

Drag queen bude čítať queer rozprávky deťom. Brnenskú knižnicu zaplavili nenávistné správy

iDnes.cz16.05.2023., 12:00h

Spršku odsudzujúcich reakcií zožala brnenská Knižnica Jiřího Mahena za to, že vo svojich priestoroch chce umožniť umelcovi, ktorý sa prezlieka za ženu, čítať deťom rozprávky s queer tematikou. Má to byť časť programu júnového Pride Week. Zo svojho zámeru nemieni ustúpiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Na facebookovom profile knižnice sa po zverejnení informácie o akcii českého umelca s pseudonymom Ivory Divine, ktorý vystupuje ako takzvaná drag queen s výrazným líčením a ženskými šatami, objavili odsudzujúce, až nenávistné reakcie od mnohých ľudí. „Knižnica je zaplavená vlnou mailov, na ktoré sme odpovedali celý víkend,“ oznamuje tlačová hovorkyňa Radka Lokajová.

Podľa nej už knižnica v spolupráci s organizáciou Queer kód usporiadala niekoľko prednášok s tematikou LGBTI+ a ponúka o nej špeciálne označené knihy. „Doteraz to nikomu nevadilo. Chceli sme podporiť akciu Pride Week a urobiť niečo iné. Čítanie rozprávky s drag queen Ivory Divine pre rodičov s deťmi je založené na dobrovoľnej účasti. Je na uvážení rodičov, či ich táto akcia zaujíma,“ podotýka Lokajová.

Knižnica neustúpi

Vedenie knižnice chce umožniť rodičom s deťmi prísť do kontaktu s diverzitou, ktorá je prirodzenou súčasťou dnešnej spoločnosti, píše Tereza Ďaďová pre iDnes.cz. Vedúci oddelenia Knižnice pre deti a mládež Iveta Cihelská zdôrazňuje, že bolo vždy prioritou, aby sa v knižnici všetci cítili vítaní. „Verejné knižnice sú otvorené pre všetkých bez rozdielu. Či už sa jedná o sociálny status, vyznanie, pôvod, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo akúkoľvek odlišnosť,“ dopĺňa riaditeľka knižnice Libuše Nivnická.

Na odpor proti vystúpeniu, ktoré je na programe 6. júna, sa postavila napríklad konzervatívna Aliancia pre rodinu. „Považujeme za nevhodné, aby kabaretný umelec, ako je Ivory Divine, čítal predškolským deťom rozprávky. Kabaretné umenie má sexuálny podtext a nie je vhodné, aby sa tomu deti vystavovali. Máme paragrafy na ochranu detí a toto do nich zapadá,“ vysvetľuje predsedníčka aliancie Jana Jochová.

Usporiadatelia Pride Weeku boli vlnou negatívnych komentárov zaskočení. „Ale nestrácame nádej a dúfame, že sa celá situácia upokojí. Nenecháme sa zastrašiť a zlepšíme bezpečnosť akcie,“ povedala hovorkyňa festivalu Šárka Strýhalová. „Ja by som poprosila, aby sa ľudia správali slušne a láskavo k druhým, keď sa ich to netýka,“ pridáva riaditeľka Michaela Chylová.

Namiesto pochodu Queer Park

Tretí ročník festivalu Brno Pride Week s plánovaným konaním od 2. do 11. júna sa vďaka dotácii z Juhomoravského kraja výrazne rozrastie a ponúkne cez tri desiatky rôznorodých podujatí, vrátane diskusií, koncertov, tematickej párty a filmových projekcií.

image

Rada Európy kritizuje Slovensko. Náš parlament by mal odmietnuť návrh zákona proti transrodovým ľuďom

Organizátori nechcú provokovať pochodom, ktorý napríklad v Prahe priťahuje negatívnu pozornosť a násilnosti, namiesto neho bude hlavným bodom programu Queer Park. „Jeho cieľom je dať priestor organizáciám, ktoré sa zaoberajú témami súvisiacimi s festivalom, a vytvoriť piknikovú lúku, kde priateľským spôsobom zavŕšime festival,“ popisuje Chylová záver podujatia, ktorý sa uskutoční v Björnsonovej sade. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:46