Indiana JonesParamount Pictures
StoryEditor

Legendárneho Indiana Jonesa milujú celé generácie. Títo dobrodružní archeológovia boli jeho skutočnou predlohou

Miroslav Kamody29.01.2024., 10:00h

Archeologické objavy boli začiatkom minulého storočia hnacím motorom pre mnohých ľudí. Ktorý z nich však inšpiroval slávneho Indyho?

Lajkuj Brainee.sk na

Indiana Jones je dnes už legendárna filmová postava. Harrison Ford v úlohe neohrozeného archeológa dorazil prvýkrát na strieborné plátna v roku 1981 a odvtedy sa dočkal štyroch pokračovaní.

Film s podtitulom Tajomstvo krištáľovej lebky dorazil takmer dvadsať rokov od posledného filmu, no fanúšikovia jasali. V roku 2023 sme sa dočkali posledného filmu s podtitulom Nástroj osudu.

image

ROZHOVOR Sprchovali sme sa v daždi a skenovali prales laserom, hovorí vedec z česko-slovenskej mayskej expedície

Rozmýšľal si však niekedy nad tým, či je predlohou pre slávneho archeológia skutočná osobnosť? Tvorcovia série, George Lucas a Steven Spielberg, nikdy oficiálne nespomenuli žiadne meno, historici a fanúšikovia však vidia hneď niekoľko možností. Ktoré sú tie najpravdepodobnejšie?

Vendyl Jones

Táto teória je obzvlášť obľúbená pre totožné priezvisko skutočného a filmového hrdinu. Išlo o amerického učenca, ktorý riadil archeologické prieskumy biblických artefaktov, ako napríklad Archa zmluvy. Vo svojej knihe Dvere nádeje: Moje hľadanie pokladov medeného zvitku venuje tejto téme kapitolu.

V nej uvádza, že nikdy netvrdil, že je základom pre Indiana Jonesa: „Nemôžem za to, že sa volám Jones a že náhodou hľadám, okrem iného, ​​Archu... Je pravda, že som si užil slávu, ktorú film vytvoril. Napriek tomu chcem raz a navždy objasniť, že som sa nikdy nepostavil a vyhlásil: Som skutočný Indiana Jones.“

Percy Harrison Fawcett

Ďalším kandidátom je britský koloniálny dôstojník, archeológ a výskumník Percy Harrison Fawcett. Ten podnikol niekoľko expedícií do Južnej Ameriky. Prvá z nich prebehla ešte v roku 1906, no objavovanie mu znemožnili roky počas prvej svetovej vojny, kedy pôsobil v armáde.

Na svoju poslednú, najslávnejšiu expedíciu do oblasti brazílskeho Mato Grosso odišiel v roku 1925 so svojim synom Jackom a svojím dlhoročným priateľom Raleighom Rimellom. Cieľom bolo nájdenie mesta „Z” - ním pomenovaného starodávneho strateného mesta v brazílskej džungli. Všetci traja sa však stratili a nikdy neboli nájdení.

image

Percy Harrison Fawcett

Wikipedia/Daniel Candido

Hiram Bingham III.

Pokiaľ ťa bavil dejepis, toto meno ti bude známe. Tento americký cestovateľ, profesor univerzity v Yale a politik v roku 1911 znovuobjavil inkské osídlenie Machu Picchu. Jeho kniha Stratené mesto Inkov sa po svojom vydaní v roku 1948 stala bestsellerom.

Okrem celosvetovej popularity bol však kritizovaný za to, že z Machu Picchu odviezol tisíce artefaktov, pričom len niektoré sa do Peru vrátili. Dokonca bol nútený krajinu opustiť, pretože bol miestnymi úradmi obvinený z porušovania zákonov o archeologickom výskume. 

image

Hiram Bingham III.

Wikipedia/Harry Ward Foote

Roy Chapman Andrews

Tento Američan sa preslávil najmä ako vodca piatich výprav Amerického prírodovedeckého múzea v New Yorku do púšte Gobi v Mongolsku. Pri týchto výpravách, ktoré sa konali v rokoch 1922 až 1930, pôsobil ako dobrodruh, vždy ozbrojený puškou alebo kotlom, ktorý viedol vedeckú výpravu v tejto nehostinnej krajine.

Andrews napísal o svojich výpravách množstvo kníh a v prvej tretine 20. storočia sa v Spojených štátoch stal oslavovanou vedeckou celebritou. Jeho meno je spojené napríklad s objavmi prvého hniezda s fosílnymi vajcami dinosaurov, objavom druhu Velociraptor mongoliensis a mnohými ďalšími.

image

​Roy Chapman Andrews

Wikipedia/Bain News Service

Langdon Warner

Americký archeológ, historik umenia špecializujúci sa na umenie východnej Ázie, profesor na Harvarde a kurátor orientálneho umenia v Harvard‘s Fogg Museum. To znie celkom ako Indiana Jones, všakže? V skutočnosti však ide o Langdona Warnera. Ten sa počas života zameral hlavne na Čínu a Japonsko.

Znovuobjavil komplex jaskynných stavieb Mo-kao kchu, známe aj ako Jaskyne tisícov Budhov. Oblasť bola obývaná už od staroveku a ležala na jednej z dôležitých križovatiek hodvábnej cesty. Časom však boli jaskyne opustené a trvalo takmer 900 rokov než boli znovuobjavené. V jaskyniach bolo nájdených až 60-tisíc textov všetkého druhu a veľké množstvo nástenných malieb.

image

Indiana Jones

Paramount Pictures

Viacerí odborníci sa zhodujú, že práve tieto veľké osobnosti archeológie mali zásadný vplyv na vytvorenie televíznych a filmových postáv v 20. - 40. rokoch minulého storočia. Práve z plátna a obrazoviek mali potom George Lucas spolu so Stevenom Spielbergom čerpať inšpiráciu pre legendárneho Indyho.

Vo svojej podstate je tak každý jeden z vyššie spomínaných predlohou pre archeológia, ktorý nám aj po rokoch dokáže vyraziť svojimi dobrodružstvami dych. A to aj napriek tomu, že sa bojí hadov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:58