Pozri si tipy, ako prežiť Silvester, aj keď si prototyp introverta.Unsplash/antenna Zdn/
StoryEditor

Si introvert a desíš sa Silvestra? Tieto rady ti pomôžu prežiť hocijakú párty

Michal Čiernik31.12.2023., 10:00h

Od výberu bezpečného priestoru až po poznanie presného plánu odchodu. Pozri si tipy ako zvládnuť Silvester aj keď si úplny prototyp introverta.

Lajkuj Brainee.sk na

Ale je rok 2023, takmer 2024 a prísne opatrenia z čias pandémie koronavírusu sú minulosťou. Čo však znamená byť introvertom v týchto časoch plných znovu nadobudnutého sociálneho kontaktu? Ako si môžu introverti užiť poriadnu párty?

V prvom rade by mali ísť do spoločnosti z vlastnej iniciatívy a nie kvôli presviedčaniu ostatných. Ako teda introvert zistí, že jeho rozhodnutie je len jeho a nie pokusom zapáčiť sa ľuďom okolo seba? „Najdôležitejšie je, že by sa mal cítiť pohodlne v každej fáze pred večierkom. Od prijatia pozvánky cez prípravu na večierok, až po samotnú cestu,“ povedala psychologička Utkarsha Jagga, pre te Vice. „Ak sa musí neustále presviedčať a nútiť sa len už len do prípravy na párty, potom to nebude fungovať,“ doplnila.

Nemaj žiadne očakávania

Keď introvert vstúpi na párty, vždy očakáva, že všetko bude podľa jeho predstáv a všetko dobre dopadne. Takto to ale nefunguje. Vždy totiž dôjde k prekvapivému rozhovoru, ktorý treba zvládnuť, alebo k nepríjemnej situácii, ktorú nikto nečakal. Ak rozhovor prebieha v téme, ktorá introverta zaujíma je všetko v poriadku. Akonáhle sa však téma zmení na nepohodlnú treba byť pripravený sa jednoducho ospravedlniť a posunúť sa ďalej.

image

Dodržuj pitný režim.

Unsplash/john Arano/

Vyber si svoj roh

Keď prejde od rozhovorom k tancu, netreba sa toho zľaknúť. Pre 29-ročnú Arshiu Dhar je predstava tanca priam desivá. „Aj keď som formálne vyštudovaná tanečnica, viem, že nemôžem tancovať na párty kvôli mojej introverzii,“ povedala pre The Vice Dhar, ktorá sa radšej zúčastňuje veľkých spoločenských stretnutí v sprievode kamarátky, aby nebola sama. „Zvyčajne si vyberiem kútik, kde si môžem dať drink a len tak stáť.“

image

Triezve mysle generácie Z: Mladí odmietajú alkohol, prečo pijú menej?

Podľa psychologičky sa introvert možno bude musieť z času na čas do tohto priestoru stiahnuť, aby sa mohol zotaviť z hluku a zvýšenej energie. „Kút môže byť len priestor blízko baru alebo na kraji tanečného parketu,“ navrhla psychologička Jagga.

Dôležitý je plán odchodu

Aby si sa lepšie vyrovnal s úzkosťou z toho, že neviete ako sa veci vyvinú, odborníci odporúčajú mať nie len plán vstupu na párty, ale aj stratégiu odchodu. S kým ideš, akým spôsobom ideš, ako dlho tam budeš a s kým odídeš? Jagga povedala, že mať odpovede na tieto otázky, pomáha proti stresovým situáciám.

image

Aby si sa lepšie vyrovnal s úzkosťou z toho, že neviete, ako sa veci vyvinú, odborníci odporúčajú mať nie len plán vstupu na párty, ale aj stratégiu odchodu. 

Unsplash/samantha Gades/

Nájdi si kamaráta extroverta.

Extrovert vie, ako sa na večierku orientovať, vrátane toho, kde si dať najlepšie drinky a miesta s najlepšou hudbou a davom ľudí, a môže ťa tiež odviesť od vyčerpávajúcich konverzácií.

image

Mávaš brutálnu opicu? Nemusí to byť len z množstva vypitého alkoholu

Tvoj extrovertný priateľ by mal byť tolerantný a naladený na vašu introverziu. Od uvedomenia si vašich spúšťačov, mal vedieť trochu o tvojej minulosti a ako vás upokojiť. 

image

Žiaden silvestrovský ohňostroj. Považská Bystrica nevyhodí peniaze do vzduchu, radšej podporí nemocnicu

Je však dôležité, aby ste nezaťažovali svojho priateľa zodpovednosťou za opatrovanie. V ideálnom prípade by ich úloha mala zahŕňať pomoc iba vtedy, keď sa zdá, že sa veci pravdepodobne vymknú kontrole. 

Dodržuj pitný režim

Môže sa to zdať ako samozrejmosť a nie len pre introvertov, ale všetci sme sa previnili tým, že nepijeme dostatok vody, najmä počas párty. Pre introverta je ešte dôležitejšie zostať hydratovaný, pretože vyprahnuté hrdlo je to posledné, čo introvert potrebuje, keď musí viesť rozhovor. Samozrejme to nemusí byť vždy voda. Alkohol totiž môže tiež pomôcť k uvoľneniu atmosféry, prirodzene v primeranom množstve.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:57