Tradícia či zlozvyk? Ohňostroje sú už dlhodobo kritizované pre svoj škodlivý vplyv na prírodu aj človeka.Francisco Seco/Tasr
StoryEditor

Žiaden silvestrovský ohňostroj. Považská Bystrica nevyhodí peniaze do vzduchu, radšej podporí nemocnicu

mor21.11.2022., 12:30h

Silvester si bez vybuchujúcich ohňostrojov snáď už nevieme ani predstaviť. Ľudia z Považskej Bystrice však áno. Vďaka ušetreným peniazom majú kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a poteší sa aj príroda a zvieratá.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to prvýkrát, čo sa vedenie mesta rozhodlo za ušetrené peniaze na ohňostrojoch podporiť nemocnicu či miestne neziskové organizácie. Napríklad v minulých rokoch mesto nemocnici za ušetrené peniaze darovalo sonografický prístroj  s dopplerom, ktorý pomáhal pri liečbe komplikovaných stavov covidových pacientov či intenzivistické postele pre neurologickú JIS-ku.

Tradícia či zlozvyk?

Hluk straší divé aj domáce zvieratá, do ovzdušia vypúšťa množstvo emisií, odpad znečisťuje široké okolie... a to všetko pre pár minút blikajúcich svetielok na oblohe. Pričom existuje množstvo alternatív, akými by sa dala vizuálna šou nahradiť - od koncertov, po využitie dronov.

Rovnakého názoru je i primátor Považskej Bystrice Karol Janas.  Ten ohňostroje vníma ako zdraviu škodlivé nie len pre človeka, ale aj zvieratá, uviedol pre TASR. Aj to ho väčšmi motivovalo k tomu, aby mesto miesto ohňostroja investovalo do zdravia ľudí. „Už tretíkrát sme sa rozhodli, že financie určené na novoročný ohňostroj nevyletia do vzduchu, ale využijeme ich na nákup daru pre Nemocnicu s poliklinikou v Považskej Bystrici. Po dohode s riaditeľom Igorom Steinerom zakúpime moderný prístroj pre liečbu dermatologických ochorení,“ uviedol primátor.

„Nevyhadzujte peniaze do vzduchu“

Považská Bystrica chce byť príkladom aj pre iné Slovenské mestá. K podobným krokom tak skrz výzvu Nevyhadzujte peniaze do vzduchu inšpiruje aj ostatné samosprávy. Podľa Janasa sa dá vždy investovať do niečoho užitočnejšieho. „V našom meste máme nemocnicu, množstvo neziskových organizácií, občianskych združení, ktoré si zaslúžia pomoc, preto treba pouvažovať, že namiesto kúpy ohňostroja sa dajú venovať financie na niečo zmysluplnejšie. Spoločne pomôžeme prírode, zvieratám a v neposlednom rade ľuďom,“ zdôraznil Janas.

Tento rok chce mesto ušetrené peniaze zo silvestrovského programu investovať do kúpy moderného zariadenia na liečbu dermatologických ochorení, píše sa na stránke mesta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 06:36