Kráľovná Alžbeta II. inšpirovala svet svojimi výrokmi, ale aj svojím zmyslom pre humor.Tasr/Ap
StoryEditor

Neberme sa príliš vážne, nikto z nás nemá monopol múdrosti. Prečítaj si TOP výroky zosnulej Alžbety II.

Nikola Michalkova09.09.2022., 10:00h

Kráľovná Alžbeta II. sa každé Vianoce prihovárala svetu. Neboli to však iba obyčajné príhovory. Zanechala v nich inšpirujúce odkazy, ktoré sú posolstvom pre celý svet.

Lajkuj Brainee.sk na

Zanechala celému svetu inšpiráciu a nádej. Bola ženou, ktorá vládla 70 rokov. Pre mnohých bola vzorom. Každoročné vianočné príhovory sledoval celý svet. Vždy v nich zanechala odkaz, ktorý obsahoval nádej a lásku k ľudstvu. Okrem toho však vedela aj vtipkovať. 

Rok 1991

Vo svojom vianočnom príhovore z roku 1991 kráľovná spomínala udalosti, ktoré sa udiali vo svete. Napríklad voľby v Rusku, ktoré otvorili novú éru vzťahov medzi Východom a Západom, podpísanie dohody, ktorá znížila zásoby jadrových hlavíc približne o tretinu, a taktiež sa zamýšľala aj nad zmenami, ktoré sa udiali od jej prvého vysielania v roku 1952.

„Neberme sa však príliš vážne. Nikto z nás nemá monopol múdrosti a musíme byť vždy pripravení počúvať a rešpektovať iné uhly pohľadu,“ povedala kráľovná Alžbeta II. vo svojom vianočnom príhovore z roku 1991

Rok 1994

Kráľovná Alžbeta II. spomínala na svoju návštevu Normandie pri príležitosti 50. výročia vylodenia sa v Deň D. 

„Ak sa rozhodneme byť ohľaduplní a pomáhať našim susedom, priateliť sa s ľuďmi rôznych rás a náboženstiev, ako povedal náš Pán, pozerajme sa na svoje vlastné chyby predtým, ako budeme kritizovať iných, zachovávajme vieru s tými, ktorí sa vylodili v Normandii a tak tvrdohlavo bojovali za svoju vieru v slobodu, mier a ľudskú slušnosť,“ uvádza sa v príhovore z roku 1994. 

image

Kráľovná bola inšpiráciou pre celý svet.

Toby Melville/Tasr/ap

Rok 1966

Svoj príhovor kráľovná venovala ženám. Podľa jej slov sú to práve ženy ako rehoľné sestry, zdravotné sestry, manželky či mamy, ktoré spoločnosti dávajú dary.

„Boli to ženy, ktoré vdýchli jemnosť a starostlivosť drsnému pokroku ľudstva,“ uvádza sa v príhovore z roku 1966

Rok 2001

Po teroristickom útoku, ktorý sa odohral 11. septembra 2001, kráľovná nezostala chladnou a ponúkla svoje slová aj po tejto udalosti. 

„Žiaľ je cena, ktorú platíme za lásku.“

Rok 2011

Nezabúdala ani na to, čo nás učí história. Z jej príhovoru vyplýva, že ako ľudstvo sa máme poučiť z chýb minulosti. 

„Hoci sme schopní veľkých činov láskavosti, história nás učí, že niekedy potrebujeme záchranu pred sebou – od našej nerozvážnosti alebo chamtivosti,“ hovorí v príhovore z roku 2011. 

Rok 2019

V príhovore spomínala výročie prvého muža na mesiaci. Bola to inšpirujúca misia, ktorú sledoval celý svet, a ktorá zároveň poskytla aj prvé zábery. 

„Je to pripomienka pre nás všetkých, že aj veľké skoky začínajú malými krokmi," hovorí v príhovore. 

Inšpirovala k láske 

Kráľovná Alžbeta II. bola inšpiráciou pre svoje slová a výroky, ktoré inšpirovali celý svet. 

„Vždy bolo jednoduché nenávidieť a ničiť. Ale budovať a vážiť si je oveľa ťažšie,“ uvádza sa na stránke Good Housekeeping

„Každý deň je nový začiatok. Viem, že jediný spôsob, ako žiť svoj život, je snažiť sa robiť ro, čo je správne, brať to z dlhodobého hľadiska, dať zo seba to najlepšie, čo deň prináša a vložiť svoju dôveru v Boha.“

image

Tieto veci si o kráľovnej Alžbete II. určite netušil. Mala dvoje narodeniny a nepotrebovala vodičský preukaz

Vtipné momenty

Kráľovná Alžbeta II. nepatrila medzi tých, ktorí by nepoznali humor. V roku 2015 sa zúčastnila na slávnostnom stretnutí predsedov vlád Commonwealthu. Premiér vo svojom príhovore spomenul, že v krajine už ide o 12. premiéra, ktorý zastával túto pozíciu počas jej vlády. Kráľovná mu na to trefne odpovedala: „Ďakujem, premiér Kanady za to, že sa vďaka vám cítim stará,“ uvádza sa na portáli Insider. 

V roku 2016 kráľovná navštívila Island. Privítal ju námestník prvého ministra Martin McGuinness s otázkou: „Dobrý deň, máte sa dobre?“ Na to mu kráľovná zavtipkovala: „No, aj tak som stále nažive.“

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:30