Prestať s pitím nárazovo sa nedá, prečítaj si tipy ako na to. Unsplash/jon Parry/
StoryEditor

Počul si už o výzve triezvy október? Vedci ponúkajú návod, ako ho čo najlepšie zvládnuť

mor10.10.2022., 08:00h

Spolu so suchým januárom a júlom ide o kampane, ktoré motivujú ľudí, aby sa spájali a navzájom sa podporovali v nekonzumácii alkoholu.

Lajkuj Brainee.sk na

Za posledné roky sa tieto výzvy stali pomerne populáre. Stále viac ľudí totiž prehodnocuje vzťah, ktorý k alkoholu majú – s akou emóciou ho konzumujú a čo ním nahrádzajú. Koľko je už veľa? Kedy sa zo mňa stáva alkoholik/čka? Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb klasifikuje mierne pitie ako dva nápoje denne pre mužov a jeden pre ženy. Podľa centra ale až dve tretiny dospelých konzumentov alkoholu uvádza, že aspoň raz za mesiac pijú viac než dva drinky za deň.

Ako na to

Počas výzvy je potrebné naplánovanie. Prvou prekážkou je túžba piť. Obmedzenie pitia môže mať podobný účinok ako diéta – čím viac si hovoríš, že to nemôžeš mať, tým viac to chceš. Na začiatok sa odporúča neprestať nárazovo, ale postupne znižovať dávky. Alebo na určité dni obmedziť prístup k alkoholu. Poprípade piť medzi drinkami čistú vodu či nealko, alebo si robiť slabšie nápoje. Najdôležitejšie je ale necítiť hanbu v prípade, že počas výzvy skončíš a prejdeš znova na pitie. Ďalší tip je študovať si viac o účinkoch etanolu na telo a mozog. Čím viac informácií o mechanizme jeho účinku, tým viac argumentov pre teba a prečo ho vysadiť. Najťažšie to bude s kamarátmi. S najväčšou pravdepodobnosťou ťa budú ťahať späť k pitiu a udržiavaniu spoločenského rituálu. Jednoduchým riešením je mať na akciách stále nejaký nápoj v ruke – vyhneš sa tak riziku, že ťa niekto na niečo pozve.

Čo na pitie hovoria štúdie

Štatistiky výrazne zmenil príchod pandémie. Štúdia z decembra 2020 uvádza, že až 60 percent opýtaných zvýšilo v priebehu roka konzumáciu alkoholu a viac ako tretina sa zas dala na nadmerné pitie, čo je centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb klasifikované ako päť až viac nápojov pre mužov a štyri a viac za deň pre ženy. Je už notoricky známym, že konzumácia alkoholu nie je v žiadnom prípade pre naše zdravie prospešná. Dokonca aj zavádzajúci mýt o pohári červeného vína na podporu srdca bol už dávnejšie vyvrátený.

image

Abstinencia vie rozdeliť dlhoročné kamarátstva aj páry. 

Dreamstime/

Svetová federácia srdca uvádza, že neexistuje žiadne bezpečné množstvo alkoholu, pokiaľ ide o vplyv na zdravie srdca. Podľa štúdia z roku 2022 môže mať navyše už aj mierne pitie vyhradené len na víkend sociálne, emocionálne a psychologické dopady na človeka. Výzvy ako triezvy október by tak mohli byť krokom k úplnému odvykaniu od alkoholu. Aj kebyže sa po mesiaci k pitiu znova vrátiš, triezvy mesiac ti minimálne poskytne zvýšenú pozornosť ohľadne konzumácie alkoholu a môžeš byť tak striedmejší pri pití.

Pitie vplýva na schopnosť plnenia povinností, fyzické zdravie ako i mentálne či zvyšuje šancu na prechod k iným návykovým látkam. Výzva k triezvosti nemusí znamenať okamžité seknutie s alkoholom. Môže však napomôcť k väčšej zodpovednosti pri jeho konzumovaní. Poprípade ti to môže ponúknuť rôzne iné alternatívy ako tráviť voľný čas a kam sa dá presmerovať pozornosť. Je preto veľmi na mieste, ak povzbudzujeme ľudí či kamarátov v našom okolí, ktorí sa na podobné výzvy dajú.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:22