Jedenie výkalov či fyzické ubližovanie. Žilinka dal preveriť kontroverznú aplikáciu Sulíkovho syna.TASR/Martin Baumann/Instagram/youdareapp
StoryEditor

Jedenie výkalov či fyzické ubližovanie. Žilinka dal preveriť kontroverznú aplikáciu Sulíkovho syna

kov19.08.2022., 12:00h

Za peniaze sú mladí ľudia na platforme ochotní plniť bizarné či nechutné výzvy.

Lajkuj Brainee.sk na

Syn ministra hospodárstva a predsedu strany SaS Richarda Sulíka Filip sa do mediálnej pozornosti nedávno dostal vďaka kontroverznej aplikácií Youdare, ktorej je výkonným riaditeľom.

Aplikácia ponúka za plnenie bizarných a v niektorých prípadoch až zvrátených úloh ľudom peniaze. Vyzerá to tak, že Filip Sulík si aktuálne zavaril na poriadny problém, pretože aplikáciou sa momentálne zaoberá generálny prokurátor Maroš Žilinka. Informoval o tom nedávno na Facebooku.

Bizarné či nechutné výzvy

Za peniaze sú mladí ľudia (často aj maloletí) na Youdare ochotní vykonávať šokujúce či nechutné výzvy, ako umyť si zuby šampónom, ostrihať sa dohola, vypiť vodu zo záchodu, fyzicky si ubližovať či dokonca zjesť výkal. Tieto úlohy si natáčajú na video, a odmeny sa pohybujú v desiatkach eur.

image

Egocentrický predátor: Sériový vrah žien Jozef Slovák svoje obete škrtil a ubil na smrť

Generálny prokurátor to dal preveriť

Žilinka uložil riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky preveriť, „či v súvislosti so sprostredkovaním a plnením bizarných až zvrátených výziev za odplatu na sociálnej platforme Youdare, najmä osobami mladšími ako 18 rokov, spôsobilých vážnym spôsobom ohroziť či poškodiť život, zdravie, morálnu výchovu, slobodu alebo ľudskú dôstojnosť, nedošlo alebo nedochádza k spáchaniu niektorého z trestných činov proti životu a zdraviu, proti mládeži, proti slobode a ľudskej dôstojnosti, či proti iným právam a slobodám.“

„K aktivitám s tak širokým potenciálom škodlivosti pre jednotlivca, ale aj pre zdravý vývoj celej spoločnosti, často zasahujúcim samotnú ľudskú dôstojnosť, nemôžu byť ľahostajné žiadnemu z príslušných štátnych orgánov,“ napísal Žilinka na sociálnej sieti.

Zareagoval aj mladý Sulík

Na vyjadrenie generálneho prokurátora zareagoval už aj samotný Filip Sulík. „Výzvy pre platformu Youdare nevymýšľame my, rovnako ako napríklad Mark Zucerberg nevymýšľa, čo používatelia píšu na Facebook. Na rozdiel od ostatných sociálnych sietí sme však pristúpili k zaisteniu bezpečnosti v niekoľkých krokoch,“ napísal na Instagrame.

Upozornil, že stránka je prístupná od 18 rokov a každý príspevok posudzujú jej pracovníci. „Vítame preverenie generálnym prokurátorom, ktoré konečne rozptýli obavy o bezpečnosť aplikácie," uviedol.

V rozhovore pre Refresher však nedávno priznal, že nevie či chlapec, ktorý splnil pravdepodobne najzvrátenejšiu výzvu na platforme (jedenie výkalov), bol plnoletý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:14