Katarína SuškováInstagram/Katarína Sušková
StoryEditor

Aj TikTok môže byť vzdelávacia pomôcka. Sleduj tieto hashtagy, aby si sa aj niečo naučil

kam25.07.2022., 10:00h

TikTok nemusíš používať len na vyplnenie voľného času vtipnými videami, ale aj na vzdelávanie, ktoré ťa bude skutočne baviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď premýšľaš nad učebnými pomôckami, TikTok je zrejme posledná vec, nad ktorou by si reálne uvažoval. Nekonečné scrollovanie krátkych videí zrejme vyzerá ako tá najneproduktívnejšia činnosť, pri ktorej sa nedá nič naučiť. Ako však pripomína portál Engadget, aj táto videoplatforma sa postupne mení.

Study influenceri sú trendy

Pod hashtagmi #booktok, #studytok či #edutok existujú desiatky účtov od „study influencerov”, ktorí pomáhajú s tipmi na štúdium, doučovaním matematiky a dokonca aj s radami pri prijímaní na vysokú školu. Mnohí z nich sa špecifikujú na jeden predmet a pokiaľ ich chceš nájsť, pri vyhľadávaní hashtagov používaj spojenie predmetu a slova „tutor“ alebo „help“.

image

Dievča na TikToku prezradilo tip, ako zadarmo precestovať svet. Z videa sa stal okamžite virál

Vo výsledku si teda vyhľadáš napríklad #mathtutor, #physicshelp a podobne. Netreba však zabúdať, že účty so študijnou tematikou na TikToku nie sú náhradou za skutočné štúdium. TikTokeri môžu poskytnúť rady týkajúce sa učenia náročných predmetov a zároveň slúžiť ako inšpirácia pre budovanie nových a produktívnych študijných návykov.

Vyvaruj sa klamlivým účtom

Okrem toho je dôležité vyvarovať sa účtom, ktoré zdieľajú hlúpe „študijné hacky“, ktoré ťa nikam neposunú. Na tejto platforme je aj mnoho účtov, ktorých cieľom nie je ťa niečo naučiť, ale zarobiť na tebe - vyriešime za teba úlohu z matematiky alebo za teba napíšeme esej/bakalárku/diplomovku.

image

Takto sa môžeš vďaka TikToku môžeš vzdelávať.

Unsplash/scott Webb/

Aj preto sme sa rozhodli priniesť ti najzaujímavejšie zahraničné a slovenské profily na TikToku, vďaka ktorým sa čo-to priučíš a objavíš zábavnejšie a zaujímavejšie formy štúdia, než aké ponúka samotná škola.

Pavol Croft

Tento slovenský historik na cestách po celom svete nazbieral na platforme už viac ako pol milióna lajkov. Okrem objavovania unikátnych miest na svete všetko prepája s rôznymi historickými zaujímavosťami, vďaka čomu sa dozvieš obrovské množstvo informácií, ktoré urobia aj z (pre niekoho nudných) dejín zábavnú jazdu.

image

TikTokerka umlčala hejterov mobilných domov. Žiadna chudoba, takéto bývanie by si chcel aj ty

Kyle Johnson

Milovníci kníh ocenia videá Kylea Johnsona pre jeho stručné, ale premyslené recenzie kníh a odporúčania na čítanie. Okrem toho však stručne opisuje najslávnejšie knižné diela, čo ti môže pomôcť nadchnúť sa pre ne, aj keď ide o povinnú literatúru. Zdieľa aj všeobecnejšie rady, napríklad ako si robiť poznámky pri čítaní beletrie alebo ako analyzovať literatúru.

PinKatS

Slovenská učiteľka, ktorá skvele učí, prináša množstvo zaujímavostí, postrehov, naučí ťa veci, ktoré skutočne potrebuješ vedieť a ešte k tomu aj vždy skvele vyzerá? To je Katarína Sušková, ktorú na TikToku sleduje už takmer 70-tisíc ľudí. Na svojich videách nazbierala už viac ako 1,3 milióna lajkov, čo je jasnou ukážkou toho, že na tejto platforme má svoje miesto aj obsah zameraný na vzdelávanie.

image

Škola.

Unsplash/kyo Azuma/

your.bummy.math.tutor

Pokiaľ patríš k tej skupine ľudí, pre ktorých je matematika nočná mora, profil your.bummy.math.tutor je presne to, čo potrebuješ. Tento TikToker vyberá rôzne matematické problémy z oficiálnych učebných testov a vysvetľuje ich tak precízne a pokojne, že ich pochopí naozaj každý. Okrem toho nechýbajú zaujímavé postrehy z matematiky, ktoré sú v jeho podaní, na rozdiel od tvojej učiteľky matematika NAOZAJ zaujímavé.

Pavel Dvořák

Čoraz častejšie môžeš počuť, že Čína sa stane svetovou jednotkou v mnohých odvetviach, no len málokto na Slovensku robí niečo preto, aby sa na tomto trende takpovediac zviezol a pripravil. Pomôcť ti k tomu môžu informáciami nabité videá od Pavla Dvořáka, ktorý v Číne žije už 10 rokov, oženil sa tam a stretol ľudí od Jackieho Chana až po čínskeho prezidenta. 

image

TikToker a projektový inžinier: Zviditeľniť sa môžeš jednoducho. Je na tebe, akým spôsobom to urobíš

Study with soybean

Mnohí úspešní ľudia ti povedia, že absolútnym základom je mať vo všetkom poriadok a postupovať systematicky. A prečo s tým nezačať už počas školských čias? Profil studywithsoybean prináša brutálne tipy, vďaka ktorým sa tvoje učenie stane nielen farebným, ale aj systematickým procesom. Videá nazbierali cez osem miliónov lajkov, takže jedno je isté - funguje to.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:16