Obraz Andyho WarholaProfimedia
StoryEditor

Odkaz kráľovnej Alžbety II. v popkultúre. Sex Pistols ju nenávideli, Netflix jej postavil pomník

iDnes.cz10.09.2022., 12:00h

Sedemdesiat rokov vládnutia a bezmála polovica dvadsiateho storočia na tróne. Tak dlhá doba priamo determinovala britskú kráľovnú Alžbetu II. na to, aby sa stala motívom mnohých umeleckých diel a jej tvár sa stala pevnou súčasťou svetovej popkultúry.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo sa odkazu kráľovnej Alžbety II. v umení týka, ako prvé zrejme príde na myseľ dielo z doby nedávnej. Streamovacia spoločnosť Netflix totiž práve okolo jej životného príbehu vystavala výpravný dramatický seriál Koruna (The Crown), píše portál iDnes.cz

Dielo z pera britského scenáristu a dramatika Petera Morgana dokonca patrí k vlajkovým lodiam populárnej online televízie. Vzniká od roku 2016, zatiaľ posledná séria mal premiéru v roku 2020 a dejovo sa v nej diváci dostali už do sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, teda časov Margaret Thatcherovej a Lady Diany.

image

Neberme sa príliš vážne, nikto z nás nemá monopol múdrosti. Prečítaj si TOP výroky zosnulej Alžbety II.

Seriál vznikol na základe divadelnej hry

Piata sérua by sa na Netflixe mal objaviť tento rok v novembri. V úlohách Alžbety sa doteraz predstavili herečky Claire Foyová (1. a 2. séria) a Olivia Colman (3. a 4. séria). V piatej (a šiestej, ktorej produkcia sa pre smrť kráľovnej zastavila) ju nahradí Imelda Staunton, ktorá je všetkým známa ako profesorka Dolores Umbridgeová z Harryho Pottera.

image

Imelda Staunton ako kráľovná Alžbeta II.

Netflix/

Morgan seriál natočil na základe úspechu svojich predchádzajúcich diel. Menovite je to snímka Kráľovná z roku 2006, ktorá sa sústredila na dramatické rodinné zákulisia v časoch smrti princeznej Diany. Alžbetu II. si tu zahrala Helen Mirrenová, britskej herečke role vyniesla Oscara.

Ďalším Morganovým dielom zaoberajúcim sa Alžbetou II. je divadelná hra Audiencia. Tu sa už britský dramatik pustil do celého politického života kráľovnej, dej sa točí okolo kráľovniných pravidelných stretnutí s britskými ministerskými predsedami. Hra z roku 2013 sa tak stala základom spomínaného seriálu.

image

Seriál The Crown preruší nakrúcanie. Je to milostný list pre kráľovnú, musíme to urobiť aj z rešpektu, hovorí tvorca

Toto Morganovo dielo si na Slovensku nepozrieš, no už od roku 2015 ho uvádza pražské Národné divadlo pod názvom Audiencia u kráľovnej. V populárnej a stále vypredanej inscenácii exceluje Iva Janžurová.

„Alžbeta II. je po celý náš život zrejme tou najčastejšie fotografovanou celebritou. Nie je dôležité, odkiaľ pochádzate, je jednoducho súčasťou sveta každého z nás,“ zamýšľal sa pred šiestimi rokmi nad úspechom hry sám Peter Morgan v rozhovore pre iDNES.cz.

„Navyše v úrade pôsobí vyše šesťdesiat rokov, takže sa stala symbolom druhej polovice 20. storočia. A potom tu máme jej tajné debaty s britskými premiérmi. Kombinácia toho všetkého robí hru populárnou v Británii, Amerike aj Českej republike,“ dodal britský scenárista, ktorý bol dlhé roky manželom dcéry Karla Schwarzenberga.

image

Kráľovná Alžbeta II. šoféruje svoj Range Rover v máji 2019. FOTO: Profimedia

Profimedia/Profimedia - Standardni Obsah

Filmy aj obrazy

Nielen v dielach Petera Morgana ale môžu diváci nájsť portrét slávnej kráľovnej. V oscarovom filme Kráľova reč, ktorý rozpráva o Alžbetinom otcovi Jurajovi VI., si ju ako mladú princeznú zahrala Freya Wilsonová. V nedávnom filme Spencer, ktorý sa naopak zaoberal Dianiným osudom, ju potom ako zrelú kráľovnú spodobnila Stella Gonetová.

Vo výtvarnom umení si svoje miesto kráľovná Alžbeta vyslúžila ako jedna z vtedy panujúcich kráľovien, ktoré sa koncom osemdesiatych rokov rozhodol spodobniť vyhľadávaný Andy Warhol. Jeho séria Reigning Queens z roku 1985 vyobrazila Alžbetu II. spoločne s kráľovnami Holandska, Dánska a vtedajšieho Svazijska.

Warhol sa podľa časopisu Time vtedy k britskej kráľovnej „zachoval ako ku ktorejkoľvek inej celebrite, zmrazenej v čase a jasných farbách“.

image

Obraz Andyho Warhola

Profimedia

Hudobníci ju kritizovali

Čo sa hudby týka, stávala sa Alžbeta II. predovšetkým terčom kritiky. Britskí punkoví buriči Sex Pistols svoj vzťah ku kráľovnej, k monarchii a vôbec k nálade vo vtedajšej spoločnosti demonštrovali svojráznou parafrázou britskej hymny God Save The Queen v rovnomennej piesni z roku 1977.

„Boh ochraňuj kráľovnú/a tento fašistický režim/urobí z teba debila/a napríklad aj vodíkovú bombu“, spieva sa okrem iného v tejto klasickej záležitosti s refrénovým sloganom „no future“ – „žiadna budúcnosť“ – ktorý si punková subkultúra prisvojila ako motto svojho životného postoja.

Jedným z najväčších odporcov britskej kráľovskej rodiny je aj spevák Morrissey. V roku 1986, spoločne s kapelou The Smiths, vydal album s rozprávajúcim názvom The Queen Is Dead, teda „kráľovná je mŕtva“. Svojho času sa tiež nechal počuť, že „na narodeniny kráľovnej matky sa zišlo veľa ľudí. Ešte viac by ich bolo na jej pohrebe. A ja by som zatĺkal klince do rakvy, aby som si bol istý, že tá ženská je naozaj vo vnútri a nevylezie“. Tieto slová Morrissey síce adresoval Alžbetinej matke, známy antiroyalista ale podobne hovoril aj o samotnej kráľovnej.

Vrelší vzťah ku kráľovnej mala – logicky – kapela Queen, ktorá spoločne s Dianou Ross, Rodom Stewartom, Duran Duran, Aliciou Keys a ďalšími tento rok v júni zahrala a zaspievala na oslave sedemdesiatich rokov od jej korunovácie.

K hudbe samotnej však mala Alžbeta II. veľmi vrelý vzťah: v roku 2005 ju natoľko očarila krása, kompaktnosť a účelnosť prehrávača iPod od spoločnosti Apple, že si jeden zaobstarala. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:26