Niektoré periodiká si vypožičali kráľovnine citáty, iné na titulných stránkach veľkými písmenami vyjadrili pocity, ktoré teraz pravdepodobne zažíva mnoho Britov.TASR/AP
StoryEditor

FOTO Milovali sme vás, história sa zastavila. Médiá sa lúčia s kráľovnou

iDnes.cz09.09.2022., 09:30h

Niektoré periodiká si vypožičali jej citáty, iné na titulných stranách vyjadrili pocity, ktoré teraz pravdepodobne zažíva mnoho Britov.

Lajkuj Brainee.sk na

Správa o úmrtí najdlhšie slúžiacej britskej panovníčky kráľovnej Alžbety II. zasiahla vo štvrtok podvečer celý svet. Zatiaľ čo svetové pamiatky sa na jej počesť rozsvietili britskými farbami a svetoví lídri píšu kondolencie, anglická tlač jej vzdáva česť na titulných stranách svojich piatkových výtlačkov.

Niektoré periodiká si vypožičali kráľovnine citáty, iné na titulných stranách veľkými písmenami vyjadrili pocity, ktoré teraz pravdepodobne zažíva mnoho Britov. Píše portál iDnes.cz

image

Panovníčka, ktorá menila dejiny. Otestujte sa, čo všetko viete o kráľovnej Alžbete II.

Opakujúce sa fotografie 

Česť pamiatke kráľovnej Alžbety II. je každopádne témou prakticky všetkých britských médií, od serióznych až po tie bulvárne. Anglickú tlač nespája len téma zosnulej panovníčky, v rade titulov sa taktiež opakujú jej dve fotografie.

„Toto je okamih, kedy sa zastavila história,“ napísal kráľovský korešpondent stanice BBC. Podľa nekrológu BBC sa Alžbeta II. stala pre mnohých pevným bodom v rýchlo sa meniacom svete, v ktorom opadol vplyv Británie a spoločnosť sa zmenila na nepoznanie.

Zrejme najstriedmejšiu úpravu zvolil anglický denník The Guardian. Nepatrne stmavenú fotografiu z roku 1953, ktorú vydal fotograf Cecil Beaton pri jej korunovácii, doplnil iba o roky jej života.

„Kráľovnina smrť hlboko otrasie touto krajinou - bola pevným bodom uprostred neustálych zmien. Jediný prvok v našom spoločnom živote, ktorý zostával spoľahlivo rovnaký, je preč. Teraz vstupujeme do novej budúcnosti,“ napísal The Guardian.

Titulnú stranu podobne riešil aj denník Metro, len s použitím jemnejšej fotografie bývalej panovníčky.

Fotografiu z korunovácie použil aj bulvárny denník Daily Star. „Splnili ste svoje poslanie, Madam,“ píše sa na titulnej strane. Daily Star taktiež pri smútočnej príležitosti prefarbil svoje červené logo na čierne.

Svoje logo pri príležitosti kráľovninho úmrtia prefarbil aj bulvárny denník Sun. Čiernobielu fotografiu dopĺňa odkaz „Milovali sme Vás, madam“. Červené logo však nezmenil na čierne, ale na kráľovské purpurové.

Britské noviny The Times dopísali k fotografii z jej korunovácie „Život (strávený) v službe“. Alžbeta II., ako najdlhšie slúžiaca britská panovníčka, skutočne prežila prevažnú väčšinu života v úlohe hlavy Spojeného kráľovstva a Commonwealthu.

Denník The Times na zadnú stranu pripojil citáciu z jej vianočného prejavu, ktorý predniesla štyri roky po svojej korunovácii.

Použitou fotografiou na titulnej strane sa vymyká bulvárny denník The Mirror, ktorý zvolil portrét kráľovninho profilu z nedávnej doby. Titulok sa niesol v znamení „Ďakujeme Vám“.

Britské denníky okrem Alžbety II. pri korunovácii vybrali na titulnú stranu nedávnu čiernobielu fotografiu. Daily Telegraph zhrnul situáciu vetou, ktorú Alžbeta II. predniesla po teroristickom útoku 9. septembra 2001; „Zármutok je cena, ktorú platíme za lásku“.

Čiernobielu fotografiu a celú čiernobielu titulnú stranu zvolil aj bulvárny Daily Express, ktorého prvé strany sú plné farebných titulkov. Palcový titulok si denník neodpustil ani v prípade kráľovninho úmrtia. „Naša drahá kráľovná je mŕtva,“ píše sa v piatkovom čísle.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:11