Druhý týždeň stravovania za 15 eurUnsplash, Brainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Druhý týždeň stravovania za 15 eur. Konečne som sa poriadne najedol, využil som aj tieto rady od vás

Miroslav Kamody06.02.2023., 17:00h

Opakujem to, čo som povedal naposledy - dá sa to, ale nechceš takto žiť. Musím však povedať, že tento týždeň bol oproti prvému omnoho lepší. Pomohli mi suroviny, ktoré som neminul a rovnako tak aj vaše rady.

Lajkuj Brainee.sk na

Bizarná výzva, ktorá však pre niektorých Slovákov môže predstavovať ich bežný život, pokračuje druhým týždňom. Pokiaľ si nečítal môj súhrn prvého týždňa, nájdeš ho po kliknutí sem.

Ak patríš k pravidelným sledovateľom nášho webu, tak už veľmi dobre vieš, že v priebehu posledných mesiacov som si vyskúšal mesiac žiť podľa rád greenfluencerov, počas ktorého som sa dokonca presťahoval či chodiť za každých okolností výlučne iba po schodoch.

image

Vyskúšal som mesiac žiť z minimálnej mzdy. Na auto, vyváženú stravu a Veľkú noc som mohol zabudnúť

Okrem toho som vymenil svoj smartfón za hlúpy telefón a v priebehu minulého roka som si vyskúšal aj život z minimálnej mzdy. Tentokrát to však bolo trošku iné. Z prvého týždňa, kedy som sa snažil prestravovať za 15 eur, sa stal malý virál.

Tipy, rady, kritika ...

Komentovali ste, kritizovali ste, navrhovali zaujímavé tipy na to, ako zlepšiť jedálniček a, samozrejme, niektorí z vás mi dávali aj rady typu „nech si kúpi vajcia a urobí si praženicu, tirolský gröstl, vajíčka na tvrdo/mäkko” a podobne.

image

Cena za vajcia prudko vzrástla. Ide o prirodzenú odpoveď na infláciu alebo je umelo nastavená?

Verte mi, rád by som, ale 30 vajec mi zhltne v podstate polovicu rozpočtu a čím menšie balenie si kúpim, tým viac sa predražuje cena za kus a zároveň aj množstvo jedál, ktoré by som z nich vedel urobiť.

Druhú vec, ktorú by som veľmi rád uviedol na pravú mieru, boli reakcie, že taký nákup, ako som minulý týždeň prezentoval, nebolo možné v takej hodnote nakúpiť. Aj preto som sa rozhodol, že sa s vami podelím o nákupné bločky, ktoré mali pôvodne slúžiť iba ako materiál pre mňa. Minulé aj tohtotýždňové nájdete v galérii:

Pečenie je nový základ

Dosť ale bolo siahodlhých úvodov, poďme sa pozrieť na to, ako vyzeral môj druhý týždeň stravovania sa za 15 eur. Asi najväčšou zmenou, ktorou som sa zároveň inšpiroval priamo od vás, bolo, že som si napiekol vlastné pečivo.

Urobil som si domáce žemle, a aj keď tvar niektorých pripomínal všetko, len nie žemle (a niektoré boli väčšie ako detská hlavička či malý chlieb), urobili mi veľkú radosť. Ja viem, že mnohí z vás, ktorí tento článok čítajú, si pečie pravidelne, no o to viac dúfam, že si namiesto kritiky tvaru spomeniete na moment, kedy ste si pečivo upiekli prvýkrát.

image

Na tieto žemle som obzvlášť hrdý

Brainee/Miroslav Kamody

Nakupovanie

Proces bol v podstate totožný - nechýbalo prelúskanie letákov, dlhý čas v obchodoch, zdvihnuté obočie ľudí pri mojom študovaní nákupných plánov - takže v tomto smere sa nebudem rozpisovať a odkážem vás na článok z prvého týždňa. Opäť som bol v dvoch obchodoch a môj výsledný nákup vyzeral takto:

Z prvého obchodu som vychádzal s týmito vecami:

  • Mlieko - 0,79 eura
  • Čerstvé droždie - 0,25 eura
  • Jogurt (tri kusy) - 1,11 eura
  • Zemiaky (dve kilá) - 1,29 eura
  • Hlávkový šalát - 0,79 eura
  • Šunka (12 dkg) - 0,93 eura
  • Slnečnicový olej - 2,19 eura
  • Hladká múka - 0,79 eura
  • Vifonka (dva kusy) - 0,82 eura
  • Lunchmeat - 0,89 eura
  • Výsledná suma nákupu - 9,85 eura (zostáva 5,15 eura)

V druhom obchode som kúpil ešte:

  • Celozrnné vločky - 0,69 eura
  • Mäso na hamburgery (štyri plátky) - 0,69 eura
  • Biely jogurt - 0,27 eura
  • Morca-della - 1,39 eura
  • Morčacie rezne s hubovo-syrovou omáčkou (polotovar) - 1,59 eura
  • Výsledná suma nákupu - 4,63 eura (zostalo 0,52 eura)
image

Nákup z druhého týždňa v celej svojej kráse

Brainee/Miroslav Kamody

Jedálniček

Podarilo sa mi nielen zmestiť do 15 eur, ale ešte aj skončiť viac ako 50 centov pod rozpočtom. Môže za to ale hlavne fakt, že mi z minulého týždňa zostala ešte vyše polovica ryže, polovica zemiakov, cestovín, mrazenej zeleniny a špagiet.

Vďaka tomu som mal značnú časť jedálnička pokrytú ešte predtým, než som sa vybral do obchodu. Ako som spomínal už vyššie, najväčším víťazstvom tohto týždňa bolo vlastné pečivo, s ktorého pečením mi pomohla moja ochotná manželka. 

image

Nie sú dokonalé, no sú moje prvé

Brainee/Miroslav Kamody

Môj jedálniček tento týždeň vyzeral nasledovne:

1. deň - Začínam vločkami s mliekom. Je to príjemná zmena, hlavne keď si spomeniem na suchý rožok a dva malé párky spred minulého týždňa. Na obed som si urobil šalát so šunkou a dresingom z bieleho jogurtu a na večeru rizoto z ryže a mrazenej zeleniny (áno, to, ktoré minulý týždeň v práci spôsobilo smradľavú kauzu - poučil som sa a nechal som si ho na večer).

2. deň - Ráno si pripomínam študentské časy a zalievam si wifonku. Na obed som si dal opäť šalát s tým, že som dojedol šunku a zostali mi šalátové listy a trocha bieleho jogurtu. Večera sa taktiež nezmenila - konečne som definitívne spracoval ryžu so zeleninou. Zároveň sme večer napiekli žemle.

image

Wifonka - základ študentského života

Brainee/Miroslav Kamody

3. deň - Tie som jednoducho musel využiť už ráno. Urobil som si dva burgre s mäsom, pridal som šalát a dresing z bieleho jogurtu. Fantázia. Na obed som si uvaril druhú polovicu špagiet s morca-dellou, ktorú som rozdelil na najbližšie dva dni. Na večeru som si opražil lunchmeat a k tomu si urobil zemiakovú kašu.

4. deň - Ráno začínam jogurtom so žemľou. Obed a večera sa niesli v rovnakom druhu ako deň predtým. Začína ma mrzieť, že som nekúpil aj nejaké ovocie.

5. deň - Opäť si robím svoje kráľovské tohtotýždňové jedlo - burgre. Bolo však už cítiť, že šalát sa mi pomaly snaží naznačiť, že časy jeho zrelosti začínajú byť minulosťou. Na obed som si urobil varené zemiaky a pridal k tomu dva obaľované morčacie rezne s hubovo-syrovou omáčkou.

image

Takýto burger ti (dúfam) neurobia nikde. Mňa však potešil

Brainee/Miroslav Kamody

Keďže išlo o polotovar, bol už obaľovaný, takže som už nepotreboval vajce a strúhanku. Chutilo to veľmi dobre, aj keď na domáci sa nechytal. Na večeru som si dal jogurt so žemľou. Priznám sa, že toto bol asi najlepší deň za posledné dva týždne.

6. deň - Začínam jogurtom so žemľou, na obed som si pripravil granadír so surovín, ktoré mi zostali z minulého týždňa. Na večeru som si opäť zalial vločky mliekom. 

7. deň - Vločkami zase začínam aj ráno. Zaprisahal som sa, aby som jeden deň nekončil tým istým jedlom, ktorým som aj začínal. Na obed som dojedol granadír a na večeru si zalial druhú wifonku, ktorú som si kúpil.

image

Klasické špagety s morca-dellou

Brainee/Miroslav Kamody

Lepšie ako minule

Musím povedať, že tento týždeň bol omnoho lepší ako ten predchádzajúci. Najedol som sa viac, čo však stále nemení nič na mojom odkaze z minulého týždňa, že aj keď sa takto dá žiť, nie je to ani zďaleka ideálne.

Uvidíme, ako to bude vyzerať ďalší týždeň, keďže suroviny z toho prvého som minul. Stále mi však zostali zemiaky, vločky, olej či polovica droždia, takže o pečivo opäť nebude núdza. Vidíme (čítame) sa o týždeň!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:19