Ceny vajíčok prudko vzrástli. Avšak nemusí to byť spôsobené infláciou, skôr chamtivosťou.Pixabay, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Cena za vajcia prudko vzrástla. Ide o prirodzenú odpoveď na infláciu alebo je umelo nastavená?

mor30.01.2023., 11:00h

Po pandémii prišla vojna a s ňou inflácia, ktorá ovplyvnila ceny takmer všetkých produktov. Pričom čo sa týka slepačích vajíčok, ide o celosvetový trend, na ktorý sa sťažuje množstvo ľudí. V niektorých štátoch USA ich cena vzrástla o viac než sto percent.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa štatistického úradu práce Bureau of Labor sa cena za tucet vajec v decembri minulého roka v USA pohybovala na 4,25 dolárov, pričom len o rok pred tým bola ich priemerná cena 1,58 dolárov. Na Slovensku sa ich cena medziročne zvýšila o 83,2 percent, uvádza sa v štatistikách Európskej komisie.

image

Ako nakupovať, keď je všetko čoraz drahšie? Podľa výskumov nám podvedome pomáha vlastný mozog

Jedným z adekvátnych dôvodov, prečo sa ceny vajec zvyšovali, bola epidémia vtáčej chrípky. Tá mala na svedomí milióny mŕtvych sliepok, čo výrazne ovplyvnilo produkciu vajíčok. Avšak Basel Musharbash, právny poradca spoločnosti Farm Action, tvrdí, že bola „dohodnutá schéma medzi lídrami v tomto odvetví s cieľom premeniť inflačné podmienky a prepuknutie vtáčej chrípky na príležitosť získať obrovské zisky dosahujúce až 40 percent,“ píše sa v otvorenom liste na webe Farm Action. V tomto liste zvyšovanie cien vajíčok nazývajú jednoducho profitovaním. 

Korporáciám ide o zisk

Podľa organizácie Farm Action za príbehom o raste cien za vajcia nie je kríza ani inflácia, ale vidina veľkého zisku a obohatenia sa na spoločenskej situácii. Tento trend sa však netýka len vajíčok, ale aj cereálií a cien za prenájom.

image

Čo má spoločné batéria v tvojom mobile s kanibalizmom? Ako hlad po zisku ohrozuje jedinečný národ Pygmejov

Pričom priemysel so slepačími vajciami sa raz už "preslávil" podobnou kauzou. V rokoch 2004 a 2008 zabíjali sliepky s cieľom umelo vyvolať ich nedostatok a tak ovplyvniť trhovú cenu vajec. Ľudia si to však vtedy všimli a podali podnety na príslušné orgány. O tejto kauze bola napísaná aj štúdia.

Dohodnutá situácia

Ako inak sa dá ešte umelo vyvolať zvyšovanie cien? Nad touto otázkou brianstormovali viacerí šéfovia spoločností živiacich sa predajom vajec. Keď náhle vypukla vtáčia chrípka, Cal-Maine Foods, najväčší distribútor vajec v USA, ju použil ako zámienku pre zvyšovanie cien. Podľa správy Farm Action, sa ostatní distribútori (aj takí, ktorých vtáčia chrípka nezasiahla) miesto toho, aby ceny svojich vajec držali na uzde, poprípade ich znížili v rámci konkurencie a získavania nových zákazníkov, svoje ceny naopak zvýšili. 

image

O domov neprichádzajú len „lajdáci, feťáci či sex-workeri“. Na ulici končia aj právnici, básnici, bankári či pekári

„Zdá sa, že skutočným vinníkom tohto 138 percentného zvýšenia ceny za tucet vajec je tajná dohoda medzi lídrami v tomto odvetví s cieľom premeniť inflačné podmienky a prepuknutie vtáčej chrípky na príležitosť získať obrovské zisky,“ napísala organizácia Farm Action.

Zavádzanie a klamanie ľudí

Vtáčia chrípka bola rozšírená v 10 štátoch USA a ustúpila na jar roku 2022. No ceny šli (a doteraz idú) aj tak stále nahor. Farm Action však stiuáciu pozorne sleduje: „Od začiatku júna neboli hlásené žiadne straty sliepok s výnimkou sporadických ohnísk v septembri, októbri a novembri.“ 

Ďalšou štatistikou, ktorá vaječným magnátom neprihráva dobré body, je, že vtáčia chrípka znášku vajec výrazne neovplyvnila. Znáška vajec v roku 2022 bola len o nepatrne malé množstvo menšia než tá z predchádzajúceho roku. A v priemere o 1 - 5 percentá vyššia než priemerná znáška mezdi rokmi 2017 a 2021. 

Zneužitie situácie

Náklady na krmivo a palivo, samozrejme, stúpli. Bolo však nutné až takto markantne zýšiť ceny za vajcia? Je to len snaha o vykrytie strát, ktoré by spoločnosti utŕžili? Cal-Maine Food vďaka zdražovaniu dosiahol desať násobne vyšší nárast zisku ako v predchádzajúcom roku. Z obratu 50 miliónov dolárov za rok sa dostal k sume 535 miliónov dolárov. 

image

Sumy, ktoré si ani len nedokážeš predstaviť. Najbohatší ľudia zbohatli od roku 2020 viac ako zvyšok sveta dohromady

Farm Action preto vyzýva Federálnu obchodnú komisiu, aby lepšie regulovala potravinársky priemysel. Ten má totiž vo zvyku zdražovať v období inflácie, ekonomickej nestability alebo hroziacej vojny. V opačnom prípade nebude spoločnoastiam ako Cal-Maine a iným nič brániť v tom, aby pokračovali vo „vymáhaní miliárd dolárov z vreciek obyčajných Američanov prostredníctvom daní na základnú látku, ktorú všetci potrebujeme: vajcia,“ píšesa v liste Farm Action.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:51