Ak ti chýba slnko doma, vyraz za ním do zahraničia. Unsplash/
StoryEditor

Zostalo ti pár dní dovolenky a nechce sa ti hľadať letenky? Prinášame tipy, kam na jeseň z Bratislavy a Košíc

mor04.02.2023., 15:17h

Aj keď leto končí, rok ešte nie. A v prímorských oblastiach sa v septembri či októbri ešte v pohode okúpeš v mori. Ceny ubytovaní sú lacnejšie, nehrozí ti, že na každom rohu stretneš Slováka v klobúčiku a miestni ti určite ochotne poradia pchatej uličke, v ktorej sa naješ určite za lacnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozhodli sme sa za teba vyhľadať destinácie, kam sa dá letieť z našich dvoch najväčších letísk - z Bratislavy aj z Košíc. 

Rhodos (Grécko) - Košické letisko

Tento ostrov sa nachádza v Egejskom mori pri pobreží s Tureckom. Na ostrove sa nachádza množstvo pamiatok z čias antického Grécka, ktoré zaujmú architektúrou aj kultúrnym kontextom. Čo sa antiky týka, pochádza stade i názov samotného ostrovu – ten v preklade znamená kvet ruže (ktoré sa tam vo veľkom množstve vyskytujú); podľa mýtov sa starogrécky boh slnka Hélios zamiloval do nymfy a daroval jej práve ružu ako symbol svojej lásky.

image

Najviac letovísk nájdete na východnom pobreží, predovšetkým medzi hlavným mestom a Lindosom, čo sú mimochodom dve staroveké centrá Rhodosu. Spája sa tu aj antická história so súčasnosťou podobným spôsobom ako v Aténach.

Pixabay/

Ostrov ponúka veľké množstvo vodných športov, pláže alebo pamiatkovú turistiku. K najvyhlľadávanejším plážam patria Anthony Quinn alebo Tsambika.

image

Kto by chcel spoznať aj ďalší z Dodekanských ostrovčekov, môže sa z Rhodosu vydať loďou na výlet na ostrov Symi.

Pixabay/

Alghero (Taliansko) – Bratislavské letisko

Alghero je prístavným mestečkom na západnom pobreží Sardínie. Kvôli architektúre tak typickej pre katalánsku oblasť si vyslížil i prezývku Malá Barcelona. Mesto je plné kľukatých historických uličiek a útulných kaviarní. Neďaleko od mesta je Neptúnová jaskyňa či baňa Agentiere.

image

Talianske mesto Alghero.

Unsplash/eugene Chystiakov/

Ďalšími super tipom na objavovanie je Capo Testa, polostrov so zaujímavými a fotogenickými skalami, neďaleko od Santa teresa Gallura. Ďalej akvapark Aquadream v Baia Sardinia. Z pláži sú najvyhľadávanejšími Cala Brandinchi, Capo Boi, Portobello či Sa Marinedda.

image

Talianske mesto Alghero.

Unsplash/jürgen Scheeff/

Dubaj (Arabské emiráty) - Bratislavské letisko

Hlavné mesto arabských emirátov ponúka okrem stálej páľavy aj krásne pláže a mesto, ktoré nikdy nespí. Najväčšou dominantou mesta je určite Burj Khalifa, ktorá je zároveň aj najvyššou budovou sveta. Vo vnútri sa nachádza nákupné centrum. Vo vnútri sa dá kúpiť i lístokn a výťah, ktorý vás vyvezie na vrchol veže, kde sa nachádza panoráma celého mesta i priľahlej krajiny.

image

Panoráma Dubaja, vzadu najvyššia veža Burj Khalifa.

Unsplash/

Prístav Dubai Marina ti zas večer ponúkne krásne pohľady na osvietené mrakodrapy a výhľad na more a pláže. Deira je akýmsi mestom v meste, hovoria jej aj staŕy Dubaj. Nachádzajú sa tu historické pamiatky a trhy v pôvodnej podobe. Väčšina pláži v Dubaji sú verejnosti prístupné a zadarmo, takže na plávaní neminieš ani cent. More je celoročne príjemne teplé a najlepším obdobím na kúpanie je práve obdobie medzi novembrom a marcom, kedy je počasie najznesiteľnejšie.

image

Prístav Deiry, teda starého Dubaja.

Unsplash/

Larnaka (Cyprus) - Košické letisko

Podľa mýtov sa práve na tomto ostrove z morskej peny zrodila bohyňa lásky Afrodita. Na ostrove je celoročne príjemne teplo a slnečno, naviac ho obkolesujú krásne pláže a je plné kultúrnych pamiatok. Larnaka je najstarším mestom ostrova a v jej centre sa nachádza nespočet ortodoxných kostolov ale aj mešít.

image

Mesto Larnaka.

Unsplash/

K najkrajším plážam patrí Nissi Beach so svojím vábivým bielym pieskom. Potom pláž Konnos krytá útesom. Fig Tree Bay je zas posiata figovníkmi. Čo sa gastronómie týka, práve z tohto ostrava pochádza chutné halloumi s ovčím syrom.

image

Krytá pláž na Cypre.

Unsplash/

Palma de Mallorka (Španielsko) - Bratislavské letisko

Ostrov známy pre svoje snehovo biele pláže a podmanivé tyrkysové more. Čo sa týka štatistík, portál TripAdvisor ostrov označil za 2. najobľúbenejší v Európe. Malorka je najväčším z Baleárskych ostrovov taktiež známa svojimi borovicovými hájmi a historickými pamiatkami. Hlavné mesto Palma de Mallorca je najvyhľadávanejším turistickým cieľom. Krásne starobylé uličky vedúce k ešte úchvatnejším pamiatkam si ťa určite získajú. Spoznáš tak napríklad kráľovský palác Almudaina alebo hrad Belver, či katedrálu La Seu.

image

Katedrála v hlavnom meste Palma de Mallorca.

Unsplash/

K najobľúbenejším plážam patria Es Trenc, tá ponúka pokojné more s piesočnými dunami. Cala Blava je obklopená skalami. Portal Vells susedí s borovicovým lesom. Cala Varques je síce neprístupnejšia, ale keď si to k nej „odšliapeš, neoľutuješ.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:18