ChudnutieUnsplash
StoryEditor

Zázračný liek na chudnutie ukazuje svoju pravú tvár. Pacienti hlásia mučivé problémy so žalúdkom aj samovražedné úmysly

Miroslav KamodyTASR28.07.2023., 11:30h

Spojené kráľovstvo prehodnocuje predpisovanie liekov na zníženie telesnej hmotnosti pre diabetikov Ozempic a Saxenda, pretože niektorí pacienti hlásili samovražedné alebo sebapoškodzujúce úmysly.

Lajkuj Brainee.sk na

Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotníckych produktov (MHRA) preto preskúma bezpečnostné údaje o triede liekov známych ako agonisty receptorov GLP-1. TASR informuje podľa správy Sky News.

Ozempic dánskeho výrobcu Novo Nordisk obsahuje aktívnu zložku semaglutid a v Británii je schválený na liečbu cukrovky 2. typu. Ako „zázračný” prostriedok na chudnutie ho obľubujú aj iní ľudia. Liek Saxenda obsahuje účinnú látku liraglutid.

image

„Zázračný“ hack na chudnutie: Influenceri užívajú liek na cukrovku. Ten má teraz výpadok a cukrovkárom nič nezostalo

Problémy hlásia z celého sveta

Ako liek na chudnutie ho MHRA schválila v roku 2021, ale ešte nebol uvedený na trh v Spojenom kráľovstve. „Starostlivo zvážime všetky dostupné dôkazy a podľa potreby oznámime pacientom a zdravotníckym pracovníkom akékoľvek ďalšie rady,” povedala Alison Cave, šéfka bezpečnosti MHRA.

Podobné opatrenie začala aj EÚ po oznámení islandského zdravotného regulátora, že preveruje tri prípady, keď pacienti užívajúci tieto lieky uvažovali o samovražde alebo sebapoškodzovaní.

image

Farmaceut s liekom Ozempic

Reuters/George Frey

To však ani zďaleka nie je jediný problém, ktorý sa v súvislosti s užívaním lieku vynoril. Ako informuje portál Futurism, aj napriek tomu, že liek je aj napriek nebesky vysokej cene neuveriteľne žiadaný, dlhý zoznam vedľajších účinkov si vyberá svoju daň. Ľudia okrem vyššie spomínaných problémov hlásili aj nevoľnosť, vracanie, hnačku či bolesť žalúdka.

Pralýza žalúdka

Podľa CNN sa objavil aj ďalší mimoriadne bolestivý problém - gastroparéza. Tá je inak známa aj ako paralýza žalúdka a predstavuje bolestivý stav brucha spôsobený nedostatočnou pohyblivosťou svalov žalúdka. Tie v podstate prestávajú vykonávať svoju prácu, čím sa spomaľuje schopnosť tela nechať prejsť potravu cez tráviaci systém.

V niektorých prípadoch sa proces úplne zastaví. „Priala by som si, aby som sa toho nikdy nedotkla. Priala by som si, aby som o tom nikdy v živote nepočula,“ povedala Joanie Knightová, 37-ročná obyvateľka Angie v Louisiane, ktorá trpela ťažkou gastroparézou po užití semaglutidu na chudnutie.

image

Nediabetici začali nosiť glukomery. Nový trend má svojich fanúšikov aj odporcov, toto im odkazuje lekár

„Tento liek mi urobil zo života peklo. Toľko pekla. Stálo ma to peniaze. Stálo ma to veľa stresu, stálo ma to dni a noci a výlety s rodinou. Stálo ma to veľa a nestojí to za to. Cena je príliš vysoká.“ Paralýza žalúdka je bolestivý a život meniaci stav, no v skutočnosti nie je vyslovene uvedená ako vedľajší účinok lieku Ozempic. 

„Už som skoro rok bez užívania Ozempicu, ale stále som sa nevrátila do normálu,“ dodala 38-ročná Emily Wrightová z Toronta pre CNN. Dodala, že v dôsledku ťažkej gastroparézy teraz zvracia tak často, že bola nútený zobrať si pracovné voľno zo školy, kde pracuje ako učiteľka.

Pomoc pre cukrovkárov

Lieky známe ako agonisty receptorov GLP-1 boli pôvodne vyvinuté na liečbu cukrovky 2. typu. Pomáhajú napodobňovať črevný hormón, ktorý potláča chuť do jedla a podporuje pocit plnosti. V ich prípade sa však hovorí aj o riziku rakoviny štítnej žľazy.

image

Liek spôsobuje problémy s trávením

Dreamstime

Britská MHRA dostala päť hlásení o podozreniach na nežiaduce liekové reakcie spojené so „samovražedným a sebapoškodzujúcim” správaním u pacientov, ktorí od roku 2020 užívali Ozempic alebo Wegovy a 12 podobných správ v prípade Saxendy. MHRA však uviedla, že objavenie sa takýchto príznakov nie je dôkazom príčinnej súvislosti s užívaním týchto liekov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:45