„Pre niekoho môžu byť kosti z rastlín ideologickou provokáciou,“ nezastiera Vladimir Mickovic, spoluzakladateľ slovinského výrobcu, ktorý sa do kategórie rastlinného mäsa už zapísal prvou imitáciou steaku zo sviečkovej – filet mignon a najväčším kusom rastlinného mäsa, ktorý bol kedy vyprodukovaný, píše Petr Lánský z portálu iDnes.
Novinka na trhu
Tentoraz sa výrobca vrhol na bravčové rebrá, chcel ponúknuť jedlo, ktoré bude vyzývať na konzumáciu rukami a zdieľanie naprieč hodovným stolom. To znamenalo, že jeho vývojári museli riešiť aj kosti ako nevyhnutný prvok imitácie rebierok.
S ohľadom na ekológiu mali zadanie vymyslieť také zloženie kostí, aby nemuseli končiť v odpade a boli kompostovateľné. Nakoniec došli k tomu, že by sa kosti mohli dať po úprave dokonca jesť samy.
Výsledkom vývoja sú bravčové rebierka zo sóje, ktorých kosti sa zatiaľ dajú vyprážaním alebo pečením upravovať do podoby chrumkavej pochúťky, ktorá ponúka rovnakú porciu proteínu ako hovädzie sušené mäso. Mickovic dúfa, že úpravou doterajšej receptúry by šli kosti použiť aj na prípravu vývaru.
Potrebujú vegáni aj kosti?
Koncom augusta vyšle firma na trh prvú várku svojich rastlinných bravčových rebierok s cieľom dosiahnuť čo najviac spätných reakcií od konzumentov. Producent je známy tým, že neváha svoje výrobky upravovať podľa spotrebiteľských recenzií, pripomína portál Totally Vegan Buzz.
Už teraz však stihli sójové kosti vyprovokovať internetové debaty: nie je to v prípade vegánskeho produktu manier, alebo dokonca provokácia? „My už sme dávno za týmito diskusiami,“ máva rukou Mickovic na portáli Vegonomist, „je to jednoducho len zábava, sranda v každučkom ohľade.“
„Kosti vás vyzývajú k tomu, aby ste jedli rukami, odtrhávali kúsky šťavnatého mäsa a potešenie zdieľali s celým stolom,“ popisuje. Dodáva, že cieľom jeho spoločnosti nie je len imitovať podobu mäsa, ale celý zážitok z jeho konzumácie a makro aj mikro výživový profil.
Budú drahšie ako mäso
Portál Food Navigator poznamenáva, že väčšina produktov spoločnosti vychádza zo sójových a pšeničných proteínov, nenasýteného oleja zo slnečnicových semienok, farby z červenej repy a prírodných dochucovadiel a aromatických prísad.
Denník The Guardian uvádza, že cena vegánskych rebierok bude vyššia ako oných autentických, bravčových. Dodáva však, že cena mäsa jednoducho neodráža jeho environmentálne dopady, a preto môže byť lacnejšie. Produkcia rastlín vedie k oveľa nižším emisiám skleníkových plynov ako výroba mäsa, predovšetkým hovädzieho, ktoré stoja za pätnástimi percentami všetkých svetových emisií.
Mickovic ešte vysvetľuje, že výroba ich firmy je veľmi intenzívna z hľadiska ľudskej pracovnej sily. „V istom bode boli všetky naše produkty vyrábané ručne,“ uvádza, s tým, že postupne sa výrobné postupy vyvíjajú a produkcia jednotlivých výrobkov sa začala automatizovať.
Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.