Mäsová alternatívaFreepik/Yeko Photo Studio
StoryEditor

Bezmäsité mäso malo zachrániť svet, realita vyzerá inak. Firmy doň naliali vyše miliardy, ľudia oň nemajú záujem

iDnes.czČTK10.02.2023., 13:00h

Bezmäsité mäso nie je takým hitom, ktorý zmení svet a mäsový priemysel, ako sa zdalo. Je ďalším prepadákom, píše agentúra Bloomberg.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi mali firmy vyrábajúce rastlinnú náhradu mäsa kapitál viac ako miliardu dolárov, dnes čelia prepadu. Mnoho spotrebiteľov si už nie je istých, či je falošné mäso zdravšie či ekologickejšie a kvôli cenám siahajú po šošovici a fazuliach, píše portál iDnes.

Ethan Brown založil v roku 2009 firmu Beyond Meat s vtedy fantastickým nápadom vyrábať mäso bez zvierat. V roku 2013 vystúpil na konferencii Wired Business s tým, že svet má veľmi reálny problém s emisiami skleníkových plynov z mäsa a že rizikový kapitál by mohol mať väčší vplyv na zlepšenie situácie, keby miesto do solárnej energie investovali do falošného mäsa.

Riešenie mnohých zdravotných problémov

Jeho výrobky podľa neho mohli riešiť srdcové choroby, cukrovku, rakovinu, zmenu klímy, vyčerpanie prírodných zdrojov a dobré životné podmienky zvierat. Investorom to stačilo na presvedčenie, že lepší vegetariánsky burger by sa mohol stať ďalším zásadným prelomom, ktorý zmení svet.

image

Gastro trendy roku 2023. Na svoje si prídu milovníci mäsa aj udržateľného či prírodného stravovania

Brownova napodobenina hovädzieho mäsa vytvorená v laboratóriu tak, aby vyzerala a chutila ako pravé mäso, znamenala, že by sa drvivá väčšina konzumentov mäsa mohla bez problémov vzdať svojich mäsových burgrov.

Spolu s rizikovým kapitálom potom prišlo mnoho ďalších investorov, ako je Leonardo DiCaprio, Humane Society of the United States a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti McDonald‘s Don Thompson. Investovala dokonca aj firma Tyson Foods, ktorá je najväčším producentom mäsa v USA.

Masívne investície

Trhová kapitalizácia začínajúcej firmy sa vďaka týmto investíciám v roku 2018 dostala až na 1,3 miliardy dolárov. Rozhodol sa do toho ísť aj spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates a okrem Beyond Meat podporil aj konkurenčnú firmu Impossible Foods.

image

Mäsová alternatíva

Unsplash/LikeMeat

Tú v roku 2011 založil biochemik zo Stanfordovej univerzity Pat Brown, ktorý však nie je príbuzným zakladateľa Beyond Meat. Kým firma predala hoci jediný burger, získala od investorov 183 miliónov dolárov.

Keď v roku 2019 časopis New Yorker písal o Impossible Foods, zakladateľ firmy predpovedal, že do roku 2024 získa dvojciferný podiel na trhu s mäsom a potom ho pošle do „špirály smrti“. Okrem hovädzieho sa chcel zamerať na trh s bravčovým a kuracím, ktoré podľa neho mali krachovať ešte rýchlejšie. Mäsový priemysel je ale stále nažive.

Prepad záujmu

Firma Beyond Meat vstúpila v roku 2019 na burzu a v tom čase to bola najúspešnejšia primárna ponuka akcií od finančnej krízy z roku 2008. Potom sa do odvetvia vrhla konkurencia a nasledoval pandemický rast. Odvtedy sa ale toto odvetvie prepadlo.

Podľa údajov spoločnosti IRI, ktorá sa zaoberá analýzou údajov z maloobchodu, objem predaja chladeného rastlinného mäsa v supermarketoch za 52 týždňov do 4. decembra klesol o 14 percent. Objednávky rastlinných burgeov v reštauráciách a ďalších stravovacích zariadeniach za 12 mesiacov do novembra klesli o deväť percent, uviedol prieskum NPD Group.

image

Vegáni a vegetariáni si môžu vydýchnuť. Konzervačné látky v mäse zvyšujú riziko rakoviny čriev, odhalila štúdia

Tržby spoločnosti Beyond Meat v minulom štvrťroku klesli takmer vo všetkých predajných kanáloch. Firma podľa zdrojov za posledný rok prepustila viac ako 20 percent zamestnancov a zastavila projekty, vrátane vegánskych hotdogov a ďalšieho alternatívneho proteínu – mäsa pestovaného na bunkách.

Akcie padajú

Žiadny z najväčších reťazcov rýchleho občerstvenia, ktoré oznámili spoluprácu s firmou – KFC, Pizza Hut a McDonald‘s – nezaradil do svojej ponuky v USA rastlinné mäso ako trvalú ponuku. Cena akcií firmy za posledný rok spadla o viac ako 75 percent a zo svojho vrcholu v lete 2019 akcie strácajú vyše 90 percent.

Impossible Foods si vedie lepšie, vlani ale vymenila generálneho riaditeľa. Pod jeho vedením rozbehla nové produkty, ako sú falošné kuracie nugety, a zaútočila na supermarkety, čo jej vlani pomohlo zvýšiť maloobchodný predaj v USA o viac ako 50 percent. Získala síce nové reštaurácie, ale niektorí z jej dlhoročných partnerov upozorňujú, že nadšenie spotrebiteľov sa zastavilo alebo dokonca klesá.

image

Burger s náhradou mäsa

Freepik/valeria_aksakova

Obavy spotrebiteľov

Najspoľahlivejšími fanúšikmi rastlinného mäsa sú v tejto chvíli pôvodní fanúšikovia vegánskych burgrov, vegáni a vegetariáni. Ako sa mohlo stať, že odvetvie, ktoré podporilo toľko peňazí, zrazu vyšumelo?

Ethan Brown už skôr uviedol, že falošné mäso má na svedomí mäsový priemysel, ktorý sa snaží naznačiť, že produkty sú plné chemikálií a náhrada mäsa nezdravá. To však podľa neho nie je pravda.

Rovnaký názor ako mäsový priemysel má ale aj mnoho spotrebiteľov, ktorí si nie sú istí, či je naozaj falošné mäso zdravšie alebo ekologickejšie. Silnejšia je potom aj skepsa ohľadom jeho zdravotnej nezávadnosti.

Rastlinné mäso je tiež stále drahšie ako mäso pravé a vzhľadom na infláciu mnoho zákazníkov túto drahú napodobeninu vymenilo za kuracie, prípadne za šošovicu a fazuľu. Podľa analytikov sa tak ukazuje, že bezmäsité mäso nie je ani tak novinkou, ktorá zmení svet, ako skôr ďalším potravinárskym trendom, ktorého originalita sa vyčerpáva.

image

Majiteľ Roxoru: Spravili sme už 600-tisíc burgrov, kvalitné zemiaky sme našli až v Holandsku

Nejasná budúcnosť

Manažér investičnej výskumnej spoločnosti Grizzle Thomas George v roku 2019 predpovedal, že rastlinné mäso by mohlo do desiatich rokov prevziať desať percent mäsového priemyslu, pokiaľ sa mu podarí vyrovnať ceny mäsa. Teraz hovorí, že príležitosť pre túto kategóriu je teraz viac nejasná.

V roku 2020 si polovica Američanov myslela, že falošné mäso je zdravé. Teraz si ich to myslí len 38 percent, vyplýva z nedávnej správy Citi Global Insights. To, čo zostáva, vyzerá skôr ako úzko špecializovaná kategória, než ako niečo, čo skutočne víťazí nad zavedeným odvetvím.

Po rokoch, čo sa Beyond Meat, Impossible Foods a ich napodobitelia snažili všetkých odlákať od mäsa sa zdá, že k ich najlepším zákazníkom patrí päť percent ľudí v populácii, ktorí mäso predovšetkým nikdy nejedli.

image

Burger s náhradou mäsa

Freepik/Racool_studio

Nový trend

Riaditeľ obchodu vo firme na distribúciu potravín Baldor Speciality Foods Kevin Lindgren hovorí, že stále viac reštaurácií objednáva rastlinné burgre len preto, aby mali istotu, že môžu vegetariánom ponúknuť aj niečo iné ako šalát alebo karfiol.

Medzitým si cestu na trh nachádza nová alternatíva – bunkové mäso. To sa pestuje v obrovských nádržiach z buniek získaných zo živých zvierat. Teoreticky je šetrnejšie k životnému prostrediu ako to pravé a malo by chutiť rovnako dobre.

Začínajúce firmy v tejto oblasti už od investorov, medzi ktorými sú opäť Bill Gates a Leonardo DiCaprio, získali 2,6 miliardy dolárov. Táto kategória však bude musieť prekonať väčšie prekážky ako rastlinné mäso – od obrovského množstva energie, ktorú potrebuje na výrobu, až po horibilné náklady.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:09